Informatičar

Posao informatičar

Što radi informatičar?

Ako te netko nazove štreberom, ti to shvaćaš kao kompliment. Sjajan si u matematici, logičkom razmišljanju, i s guštom rastavljaš uređaje da bi vidio kako funkcioniraju. Možeš zamisliti da ćeš za 20-tak godina servisirati robote, koji će biti sastavni dio našeg života. Onda si ti rođeni informatičar. Kao informatičar, tvoja je zadaća automatizirati neke dosadne i ponavljajuće zadatke, kako bi poslovanje učinio efikasnijim. Uz to, moraš se brinuti o računalnim mrežama, pisati softver i održavati bazu podataka. Tvoj posao je da tehnički sve glatko funkcionira. Ukoliko nisi zaposlen u nekoj tvrtki, možeš biti podrška različitim tvrtkama, te programirati softver prema njihovim željama.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje informatičkog usmjerenja (računalni tehničar) u trajanju od četiri godine
na visokoškolskoj razini moguće je upisati studij računarstva (uz različita usmjerenja) u okviru preddiplomskog sveučilišnog studija, diplomskog sveučilišnog studija i stručnog studija


Važni školski predmeti

matematika, informatika, engleski

Potrebne vještine informatičara

Kao informatičar, trebaš znati pisati softver, kako rade baze podataka i mreže, te kako rukovati hardverom. Ovisno o tvom opisu posla, specijalizirat ćeš se u jedno ili više područja. Na primjer, možeš se specijalizirati za sigurnost ili testiranje softvera. Iako si najčešće samostalan u svom radu, ipak bi trebao biti u stanju komunicirati s drugima i biti timski igrač. Moraš razumjeti želje i ideje drugih odjela ili tvojih klijenata, te ih pokušati implementirati na najbolji mogući način ili jasno objasniti zašto to nije moguće. Budući da je poslovni jezik informatike engleski, a stručna literatura i mnogi informativni izvori napisani na engleskom jeziku, trebao bi tečno govoriti i pisati engleski jezik. Biti će ti korisno, ako nemaš problema s multitaskingom, jer ćeš često raditi na nekoliko projekata u isto vrijeme. Najvažnija stvar u tvom poslu je spremnost na daljnje obrazovanje. Tehnologija se razvija tako brzo, da tvoja sadašnja razina znanja može biti potpuno zastarjela sljedeće godine. Ako nisi spreman održavati svoje znanje ažurnim, informatika nije za tebe.

Hard skills

  • Programiranje sa različitim programskim jezicima
  • Znanje o bazama podataka i mrežama
  • Rukovanje hardverom
  • Razvoj web-a

Soft skills

  • Komunikativnost
  • Timski rad
  • Multitasking
  • Spremnost na konstantno educiranje

Kakva je budućnost informatičara?

Informatičari su još uvijek u velikoj potražnji. Iako se sve više ljudi upisuje na studij informatike, taj studij ne završavaju svi. Ukoliko završiš fakultet, tvoji izgledi za zaposlenjem su visoki, jer je teško pronaći visoko kvalificirane IT profesionalce. Prema tome, možeš i pregovarati o plaći. Ako ti je novac i zarada važna, onda si u informatici na pravome mjestu. Svoju profesiju možeš prakticirati međunarodno i zapravo raditi gdje god hoćeš, obzirom da je u toj industriji engleski jezik broj jedan. Čak i kao stručnjak u informatici bez završenog studija, imaš dobre mogućnosti pronaći odličan posao. Potreban si u svakoj industriji, jer danas gotovo svaka tvrtka radi svoj posao uz pomoć računalnih sustava.


© 2021 Adorio - made within Croatia