Instruktor vožnje

Posao instruktor vožnje

Što radi instruktor vožnje?

Kao instruktor vožnje, obučavati ćeš vozače početnike da voze motorna vozila u različitim kategorijama, tako što pripremaš vježbe i planiraš rute vožnje, primjerene stupnju znanja kojeg je dostigao kandidat. Moraš brinuti o tehničkoj ispravnosti nastavnih sredstava i pomagala (vozilo i ostala nastavna sredstva), planirati i pripremiti teorijsku i praktičnu nastavu prema propisanom nastavnom planu i programu ovisno o kategoriji vozila, pripremati i voditi obveznu tehničku dokumentaciju. Jedna od tvojih zadaća je naučiti polaznike važne stvari o svakodnevnom prometu, dati poneki savjet za parkiranje ili ga naučiti ekološki prihvatljiv stil vožnje. Moraš imati odlično znanje o prometnim pravilima, te bi trebao imati odgovor na svako pitanje polaznika, koje ima veze sa prometnim pravilima, znakovima ili prednosti u raskrižju. Obzirom da se radi o polaznicima, moraš biti svjestan da im je to prvi puta da sjede za volanom te da je najvažnije, da imaš razumijevanja i strpljenja prema njima, kako bi im olakšao stresne situacije.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

hrvatski

Potrebne vještine instruktora vožnje

Da bi bio u mogućnosti jamčiti za vlastitu sigurnost i sigurnost svojih učenika na satovima vožnje, moraš imati brze reakcije. Da bi mogao dobro prenijeti znanje, moraš poznavati način rada vozila i prvu pomoć. U tvom poslu si u stalnom kontaktu s ljudima. Stoga su tvoje komunikacijske vještine i ljubaznost posebno važne. Moraš biti emocionalno stabilan, kako bi na svoje polaznike djelovao umirujuće, te ih znati smiriti ukoliko se uplaše u prometu. Većina tvojih polaznika su učenici ili studenti, kojima ćeš se morati prilagođavati s vremenima vožnje, tako da ćeš dosta puta raditi dvokratno ili do 20 sati uvečer. Zbog toga je važna organiziranost, kako bi maksimalno iskoristio svoje vrijeme, te ga uskladio s polaznicima.

Hard skills

  • Vozačka dozvola
  • Znanje o prvoj pomoći
  • Brze reakcije
  • Prometna pravila

Soft skills

  • Fleksibilnost
  • Komunikativan i ljubazan
  • Uživanje u radu s ljudima
  • Dobra sposobnost koncentracije

Kakva je budućnost instruktora vožnje?

Novija istraživanja dokazuju povećanu mobilnost našeg društva. Broj registriranih motornih vozila u budućnosti će se stoga sigurno povećavati. Općenito, potražnja za licenciranim instruktorima i vozačkim školama u budućnosti će također biti prisutna. Međutim, ova se profesija ponekad izdvaja od mnogih drugih, jer se u velikoj mjeri oslanja na osobno iskustvo na cesti. Kao instruktor vožnje ste stoga gotovo nezamjenjivi, barem u usporedbi gdje sve više strojeva zamjenjuje osobe. U autoškolama se teško može uštediti na osoblju, tako da to ne predstavlja veliku prijetnju za postojeća radna mjesta.


© 2021 Adorio - made within Croatia