Inženjer elektrotehnike

Posao inženjer elektrotehnike

Što radi inženjer elektrotehnike?

Dok si bio dijete, obične Lego kockice su ti bile dosadne, te si se rađe igrao sa Lego Technicom? Kada ste na satu tehničkog radili strujne krugove, bio si u prvom redu? Onda je elektrotehnika pravo područje za tebe, a inženjer vjerojatno tvoj posao iz snova. Kao takav, razvijaš i gradiš elektrotehničke proizvode, te u finalnoj proizvodnji preuzimaš glavnu ulogu. Za svoje nacrte koristiš različite softvere na računalu, te se brineš da svaki proizvod ima svoju svrhu, te da se proizvodnja obavlja u razumnim okvirima. To znači da moraš uravnotežiti materijal, radno opterećenje i vrijeme kako bi na kraju tvoja tvrtka imala dobit. Ovisno u kojem području elektrotehnike si postao stručnjak, postoje i specifični zadaci za tebe. U informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji posebno se baviš obradom, produkcijom i prijenosom jezika, teksta, slika i skupova podataka. Na primjer, u ovom području možeš poboljšati radio tehnologiju ili navigaciju automobila. Bez obzira na to razvijaš li nešto novo ili optimiziraš postojeću tehnologiju, inovacija je tvoj prioritet.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski i diplomski sveučilišni studij elektrotehnike (smjer elektronika)


Važni školski predmeti

matematika, fizika, informatika, stručno znanje iz elektrotehnike

Potrebne vještine inženjera elektrotehnike

Inovativne ideje i razvoj ne zahtijevaju samo kreativnu domišljatost, već i veliko iskustvo u području tehnologije i elektronike. Jednostavno spajanje nekoliko kabela i ugradnja zupčanika neće donijeti nikakav napredak. Također trebaš razumjeti i koristiti brojne softverske alate za virtualni dizajn i simulacijsko testiranje. Matematičko razumijevanje, te logično i prostorno razmišljanje, nisu samo od pomoći, već i nužni. Iako se inženjeri vole sakriti u svojoj radionici kako bi radili na svojim projektima, sastanci sa klijentima su također dio tvog posla. Tamo moraš predstaviti i prodati svoje proizvode. Na tim se sastancima moraš ponašati kao davatelj usluge, te odgovoriti na sva njihova pitanja.

Hard skills

  • Tehničko i elektroničko znanje
  • Matematičko razumijevanje
  • Logičko i prostorno razmišljanje
  • Računalne vještine (posebni softveri)

Soft skills

  • Usmjerenost na klijenta i uslugu
  • Precizan rad
  • Zanatska vještina

Kakva je budućnost inženjera elektrotehnike?

Brojne tvrtke u gospodarstvu traže inženjera elektrotehnike. Nisi tražen samo u električnoj i automobilskoj industriji, nego i u pružateljima softvera i istraživanjima. Kao inženjer elektrotehnike, pripadaš krugu visoko traženog stručnog osoblja, koje se raduje sigurnoj budućnosti. Nije bitno jesi li stručnjak za komunikacijsku tehnologiju, poboljšavaš optičke kablove ili u kibernetici podučavaš robotsku ruku ljudskim pokretima. Iako su tvoji izgledi za posao vrlo dobri, praksa tijekom školovanja bi ti dobro došla. To će ti pomoći steći kontakte, testirati svoje teorijsko znanje, ali i da prepoznaš svoje interese, te time na vrijeme odlučiš, za što ćeš se specijalizirati.


© 2023 Adorio - made within Croatia