Inženjer kvalitete

Posao inženjer kvalitete

Što radi inženjer kvalitete?

Kao inženjer kvalitete vodiš brigu o standardima i normama kvalitete. Kvalitativni zahtjevi su unaprijed definirani za proizvode i usluge, koje općenito propisuje zakonodavac. No standarde, neka tvrtka može propisati i unutar same tvrtke ? s jedne strane na temelju mogućnosti tvrtke za koju radiš kao inženjer kvalitete, a s druge strane, na zahtjev kupaca koji će koristiti proizvod ili uslugu. Tvoj glavni zadatak je osigurati usklađenost s tim standardima. Kako bi postigao kvalitativne ciljeve, optimiziraš procese, proizvode i općenito različite usluge tvrtke za koju radiš. Zbog okolnosti, to najčešće nije jednokratni proces, obzirom da sa radi o stalnom poboljšanju koje treba pratiti. Da bi to učinio, koordiniraš različite procese i surađuješ s različitim odjelima, kako bi optimizirao svaku stanicu kroz koju proizvod prolazi od planiranja do isporuke prema kupcu.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti tehnički ili ekonomski fakultet


Važni školski predmeti

matematika, hrvatski, engleski

Potrebne vještine inženjera kvalitete

U osnovi, zanimanje inženjera kvalitete vrlo je složeno, jer optimizacije za koje si odgovoran mogu biti vrlo složene. U svakom slučaju moraš razumjeti tehničke procese, te ih ovisno o industriji povezati sa stručnim znanjem. Veličine izazova s kojima se susrećeš, mogu varirati ovisno o veličini tvrtke u kojoj radiš, te je stoga strateško razmišljanje i točan, analitički pristup, jako bitan za tebe. S druge strane, složeni zadaci se obično rješavaju u timu, tako da bi trebao dobro surađivati i komunicirati s drugima. Kako bi u konačnici mogao primijeniti svoju strategiju rješavanja problema, potrebno ti je poznavanje rada na računalu, jer ih na taj način možeš dati na raspolaganje drugima. Dobro će ti doći samopouzdanje i asertivnost, kako bi uvjerljivo mogao prezentirati svoje promjene.

Hard skills

 • Stručnost u industriji tvrtke u kojoj si zaposlen
 • Poznavanje rada na računalu

Soft skills

 • Strateško razmišljanje
 • Timski rad
 • Nezavisnost
 • Sposobnost rješavanja problema
 • Organiziranost
 • Komunikativnost
 • Točnost
 • Samopouzdanje
 • Ustrajnost
 • Analitički način rada
 • Asertivnost

Kakva je budućnost inženjera kvalitete?

Općenito bi, svugdje gdje se pružaju usluge ili proizvodi, trebali uspostaviti standardi koji bi trebali služiti kao cilj kvalitete proizvoda. Da bi tvoja tvrtka ostala konkurentna, planiranje i izvedba se moraju uvijek, u određenoj mjeri prilagoditi tim standardima. To znači da ti kao inženjer možeš pronaći posao u bilo kojoj industriji gdje se mogu poboljšati neki određeni procesi. Obzirom da se svi okreću prema sve jačoj optimizaciji i povećanju učinkovitosti, tvoje usluge su tražene. Zbog složenosti pravno definiranih standarda kvalitete, tvrtke sve češće koriste stručnjake, koji će provjeriti njihove proizvode ili usluge, te ih po potrebi mijenjati. Zbog globalizacije i internacionalizacije trgovinskih odnosa, proizvodi se često izvoze u različite zemlje, što znači da se proizvodi moraju prilagoditi različitim pravnim sustavima i različitim standardima kvalitete. Kao stručnjak za kvalitetu pratiti ćeš taj proces, te pomoći u prilagodbi.


© 2022 Adorio - made within Croatia