Kapetan broda

Posao kapetan broda

Što radi kapetan broda?

Biti kapetan definitivno nije posao koji se radi od 9 do 5, jer skoro pa živiš na svom radnom mjestu - brodu ? te najviše vremena provedeš na njemu. Dakle, brod postaje tvoje središte života. Naravno, postoje različiti brodovi kojima možeš upravljati kao kapetan: na primjer, brodovi za krstarenje koji prevoze do 5400 putnika i oko 2.000 članova posade, teretni brodovi s kontejnerima (tj. trgovački brodovi) na kojima se nalazi teret vrijedan milijune, manje brodove poput trajekata ili izletničke brodove u unutarnjim vodama. Kao kapetan, odgovoran si za plovidbu i manevriranje brodom, upravljanje i nadzor tehničkih objekata na mostu, praćenje plovnosti, te planiranje i nadzor utovara. Ukoliko se radi o brodovima za krstarenje, postoje dodatne odgovornosti kao što su briga za posadu i putnike, kao i odgovornost za obuku i vođenje posade.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti prvi ili drugi stupanj nautičkog smjera pomorskog fakulteta i najmanje dvije godine plovidbe


Važni školski predmeti

matematika, informatika, elektrotehnika, fizika, geografija

Potrebne vještine kapetan broda

Dobar kapetan mora biti i generalist u isto vrijeme: njegovi zadaci ne uključuju samo nautiku i meteorologiju, nego je na primjer i potrebno znanje upravljanja osobljem, kao i znanje o utovaru tereta. Najvažnija stvar kod kapetana je da u hitnim slučajevima, možeš brzo i razumno reagirati, te donijeti prave odluke. Imaš i veliku odgovornost obzirom da moraš prevesti mnogo osoba od točke A do točke B ili teret u vrijednosti nekoliko milijuna, za koje ne bi bilo dobro da završe na dnu oceana. Za kapetana broda na kruzerima, moraš položiti dodatne certifikate kao na primjer u djelu ?Crowd? menadžmenta, koji ti omogućuje da vodiš i organiziraš velikim skupinama ljudi. Kao kapetan tankera, moraju se poduzeti i dodatni tečajevi, primjerice kada je riječ o prijevozu opasnih tvari. Moraš imati hladnu glavu u svakoj situaciji, brzo donositi prave odluke, imati dugogodišnje iskustvo u brodarstvu, biti organizacijski talent, znati voditi ljude i odgovorno djelovati. Ukoliko nisi spreman duže vremena izbivati od svoje kuće, onda ovaj posao nije za tebe. Iz sigurnosnih razloga, kapetan uvijek ima zadnju riječ na brodu, jer također ima punu odgovornost.

Hard skills

  • Dobro poznavanje engleskog jezika
  • Dobro znanje matematike

Soft skills

  • Odgovornost
  • Vještine vođenja ljudi
  • Organizacijske vještine
  • Timski igrač
  • Spremnost na duže izbivanje od svoje kuće
  • Dobar vid i sluh

Kakva je budućnost kapetan broda?

Buduće perspektive za kapetana općenito nisu loše: zbog sve većeg broja flota, ali pada broja mladih kapetana, posao na ovom području se može pronaći vrlo brzo, gdje je plaća iznadprosječna, te se brzo dolazi do promocija. Općenito, postoji značajna razlika u plaćama koja ovisi o vrsti broda koji vozite. Budući da se plaća povećava s godinama radnog staža, dobivate i mnoga drugih doplata, kao što su nedjelje i praznici, noćni rad, prekovremeni rad, kao i jubilarne nagrade. Osim toga, brodarske tvrtke su u mnogim slučajevima spremne platiti troškove obuke, kako bi kvalificirane kapetane brzo povezale s vlastitom brodarskom tvrtkom. Glavni razlog za to je nedovoljna obuka u nedavnoj prošlosti, koja trenutno uzrokuje veliki nedostatak kvalificiranih i dobro obučenih kapetana.


© 2021 Adorio - made within Croatia