Komičar

Posao komičar

Što radi komičar?

Na svaku rečenicu imaš spreman vic? Voliš stajati u središtu pozornosti - bilo na velikoj pozornici ili u malom seoskom bircu? Onda se odvaži postati profesionalni komičar i nasmij ljude oko sebe! Kao komičar, razmišljaš o programu svog nastupa, uvježbavaš ga, te nastupaš pred publikom. Tvoj glavni cilj je da nasmiješ sve prisutne ljude, a ne da samo sebi budeš smiješan. Postoje razni komičari, od onih koji samo pričaju o životnim situacijama, vicevima, muško-ženskim odnosima do onih koji spominju političke teme.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno posebno stručno obrazovanje


Važni školski predmeti

hrvatski, likovna umjetnost, glazbena umjetnost, engleski

Potrebne vještine komičara

Budući da mnogi komičari rade samostalno, trebao bi imati prodajne vještine. Često moraš pregovarati s umjetničkim agencijama ili klijentima oko ugovora. Da bi uopće došao do te razine, potreban ti je retorički talent, umjetničke vještine i prepoznatljiv jezik, geste i izrazi lica. To su stvari po kojima ćeš biti prepoznatljiv. Trebao bi imati karizmu i, naravno, sjajan smisao za humor. Budući da često moraš mijenjati svoj scenski nastup, također moraš biti kreativan. Osjećaj za govorništvo i sigurnost pomoći će to da formuliraš prave šale. U svojim počecima, morati ćeš se sam pobrinuti o mikrofonima i elektroničkim uređajima, tako da te tehnologija ne bi smjela plašiti.

Hard skills

  • Retoričke vještine
  • Prodajne vještine
  • Umjetničke vještine

Soft skills

  • Sigurnost
  • Prihvaćati kritike
  • Humorističnost
  • Karizma
  • Mimika i geste
  • Kreativnost

Kakva je budućnost komičara?

Većina komičara radi kao freelancer, te si traže nastupe na radiju i televiziji, u kazalištu ili u cirkusu. Kao i mnogi drugi freelanceri, moraš uz predanost i talent imati i malo sreće da te netko otkrije. Trebao bi se brinuti o kontaktima, te koristiti društvene mreže kao Facebook ili YouTube na kojima se možeš prezentirati. Da bi duže vrijeme bio uspješan, moraš stalno izmišljati nove fore i viceve kojima ćeš nasmijati publiku. Konstantno ponavljati isto ili kopirati kolegu, može brzo značiti i kraj tvoje karijere kao komičara. Jedan od tvojih izazova biti će, da uvijek ostaneš vjeran sebi, bez obzira na konstantni razvoj.


© 2021 Adorio - made within Croatia