Krovopokrivač

Posao krovopokrivač

Što radi krovopokrivač?

Najviše uživaš raditi na otvorenom, te bi ti uredski posao na kojemu bi cijeli dan gledao u monitor, bio dosadan? Ne bojiš se visina, te ne patiš od vrtoglavica? Vješt si, te je tvoj rad precizan i detaljan? Onda bi posao krovopokrivača mogao biti za tebe. Kao krovopokrivač, brineš se o krovovima, obiteljskih kuća, zgrada, crkve, dvoraca ili drugih objekata. Tvoj dan bi trebao započeti s postavljanjem svih sigurnosnih mjera opreza. Nakon što je sve spremno, započinješ izradu krovne oplate, tj. krovne konstrukcije , koja se zatim prekriva crijepom, škriljevcem ili kamenjem. Dio tvog posla može biti i brtvljenje vanjskih zidova ili instalacija solarnih panela, gromobrana ili krovne zaštite od snijega.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

matematika

Potrebne vještine krovopokrivača

Kao u svakom zanatu, kao krovopokrivač, prije svega moraš biti vješt i točan u svome radu. Ukoliko ti nešto često ispada iz ruku ili se često spotakneš sam od sebe, ovaj posao definitivno nije za tebe. Trebao bi biti slobodan od vrtoglavica, te se ne smiješ bojati visine. Rad na vjetru i velikim vrućinama ti također ne bi trebao smetati. Obzirom da kao krovopokrivač, radiš na zahtjev i želje kupaca, točnost i kvaliteta rada trebala bi ti biti važna, te zadovoljstvo tvojih kupaca prioritet. Trebao bi poznavati materijale s kojima radiš i način na koji ih se obrađuje, biti u stanju izračunati koliko je materijala potrebno za izradu posla, te znati izračunati ukupne troškove. Sigurnosne mjere moraš znati napamet i slijediti pravila, jer rad na visini nije šala.

Hard skills

  • Tehničko crtanje i čitanje tehničkih crteža
  • Poznavanje sigurnosnih propisa i sigurnog rada
  • Izrada komercijalnih računa
  • Ispravno rukovanje radnim materijalima

Soft skills

  • Fizička otpornost
  • Usmjerenost na kupca i uslugu
  • Nemati strah od visina
  • Točnost

Kakva je budućnost krovopokrivača?

Velika je potražnja u zanatskim zanimanjima. Što donosi do zaključka da je potražnja za krovopokrivačima velika. Možeš se specijalizirati u različitim područjima, kao što su izgradnja solarnih krovova, izgradnja i ugradnja sustava zaštite od gromova ili izgradnja slamnatih krovova. Što su tvoje znanje i vještine specijaliziranije, to je veći potencijal zarade. Kao krovopokrivač, možeš raditi u tvrtkama ili postati samozaposlen.


© 2021 Adorio - made within Croatia