Kuhar

Posao kuhar

Što radi kuhar?

Kao kuhar u hotelskom ili ugostiteljskom objektu, imaš raznovrsne zadatke. Prvo kreiraš jelovnik, pa odabereš jela i nudiš meni. Procjenjuješ dnevne potrebe i potrebnu količinu sastojaka za tvoju kuhinju i planiraš nabavu uzimajući u obzir sezonske i regionalne uvjete. Zatim vodiš brigu o profesionalnom skladištenju hrane i podvrgavaš je kontroli kvalitete. I u tvom poslu vrijedi poslovica: gost je kralj! Zato, zajedno s ostalim kuharima i kuhinjskim osobljem, pripremaš narudžbe svojih gostiju točno onako kako žele. Radiš pripremu, temeljito pereš sastojke, sjeckaš hranu, odabireš začine te onda krećeš sa kuhanjem. Obzirom na hranu koju pripremaš, moraš koristiti posebne kuhinjske aparate i tehnike koje se koriste za tu vrstu jela. Kao kuhar imaš mogućnost, specijalizirati se na određenu skupinu jela, te se usavršiti u njihovoj pripremi.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

matematika, hrvatski

Potrebne vještine kuhara

Kao kuhar, tražene su tvoje motoričke sposobnosti - bilo da se radi o oštrim noževima u različitim veličinama, obradi peradi ili pri rukovanju elektroničkim kuhinjskim aparatima. Moraš imati i osjećaja, kada dodaješ začine u svoja jela, jer ako samo malo pretjeraš, riskiraš da se taj gost više neće vratiti. Tu se moraš osloniti na svoj njuh i okus. U nekim većim restoranima, ponekada u isto vrijeme moraš izbaciti više jela, što ponekada može biti stresno, ali čak i pod pritiskom, trebao bi moći koncentrirano kuhati. Podršku ćeš dobiti od svog tima, drugih kuhara, pomoćnika i konobara. Dobra suradnja između cijelog tima je ključna, te će sve jedino funkcionirati ukoliko dobro posložiš radne procese u kuhinji. Na kraju kada poslužuješ hranu na tanjuru, imaš priliku osloboditi svoju kreativnost i maštu, jer svi znamo da je jelo još ukusnije ako i dobro izgleda.

Hard skills

  • Motoričke sposobnosti
  • Tehnike obrade hrane
  • Dobar njuh i okus

Soft skills

  • Organiziranost
  • Timski rad
  • Kreativnost
  • Sposobnost pamćenja
  • Otpornost na stres
  • Neovisnost
  • Pouzdanost

Kakva je budućnost kuhara?

Tvoji izgledi za zaposlenjem su jako dobri. U turističkim regijama posao kuhara zna biti samo sezonski, ali obzirom da je sve teže naći dobrog kuhara, ugostitelji znaju davati i stalne ugovore ili za sezonce. Istodobno se povećava i svijest o zdravlju među stanovništvom, zbog čega će tvoje znanje o nutritivnim vrijednostima, sastojcima, dijetalnim proizvodima, alergenima ili alternativnim sastojcima biti od velike važnosti. Osim tradicionalnih hotelskih i ugostiteljskih objekata, kao što su restorani, hoteli, kantine ili ketering usluge, postoje i poslovi na egzotičnim mjestima, kao što su restorani na vrhu planine ili na brodovima za krstarenje.


© 2021 Adorio - made within Croatia