Logističar

Posao logističar

Što radi logističar?

Dok svi ostali okreću glavu od problema, ti voliš imati pregled situacije, te uvijek nalaziš najbolje od svih mogućih rješenja? Tada bi posao logističara mogao biti za tebe. Tvoj posao je da osiguraš optimalan protok robe između dobavljača, tvrtki i kupaca. Pratiti ćeš robu od isporuke materijala kroz proizvodnju do isporuke kupcima. Provjeravaš količinu i kvalitetu, osiguravaš pravilno skladištenje i pravovremeni prijevoz. Kontroliraš i izrađuješ potrebne dokumente, npr. za carinu, te blisko surađuješ s drugim odjelima kao što su računovodstvo ili prodaja. Osim toga, trebao bi obratiti pažnju na to da troškovi skladištenja i transporta budu što niži.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednjoškolsko obrazovanje smjera tehničara za logistiku i špediciju
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

matematika, engleski

Potrebne vještine logističara

U radu logističara, važno je da radiš vrlo pažljivo, a da pritom i dalje imaš dobar pregled cjelokupnog procesa od dolaska do isporuke robe. Obavljaš svoje zadatke uz pomoć tzv. distribucijskih programa, koje bi također trebao znati koristiti, zašto su ti potrebna osnovna znanja o radu na računalu. Kako bi izračunao troškove skladištenja i prijevoza, trebao bi dobro "baratati" s brojevima. Obzirom da dosta često komuniciraš s vozačima i drugim djelatnicima, dobre komunikacijske vještine jednako su važne. Trebao bi biti u stanju nositi se sa stresom, jer se zna dogoditi da isporuka ne teče kako je planirana, te trebaš preusmjeriti prijevoz ili nazvati ljutog kupca. Ako radiš u međunarodnoj tvrtki, trebao bi biti u stanju govoriti vrlo dobar engleski.

Hard skills

  • Poznavanje rada na računalu
  • Znanje o skladištenju

Soft skills

  • Organizacijske vještine
  • Logičko i analitičko razmišljanje
  • Dobro rukovanje brojevima
  • Komunikacijske vještine

Kakva je budućnost logističara?

Logističari najčešće rade u velikim tvrtkama koje nude logističke usluge. Velike tvrtke obično trebaju vlastiti stručni kadar, kako bi osigurali tijesan raspored između dostave i isporuke robe. Osim toga, postoje poslovi u području špedicije i transportnih poduzeća. Šanse za pronalaženje posla nakon obrazovanja su prilično dobre, jer sve veće međunarodno umrežavanje tvrtki također zahtijeva više logističkih stručnjaka koji mogu kontrolirati i pratiti cijeli prijevoz.


© 2021 Adorio - made within Croatia