Logoped

Posao logoped

Što radi logoped?

Riba ribi grize rep. Petar Petru plete petlju. Pile pikće dok do kuće ne dopikće. I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče. Jezikolomke ti nisu samo zabavni izazovi, nego su dio tvoje dnevne rutine. Logopedi se bave jezičnim poremećajima i govorom općenito. To znači da analiziraš govor, komunikaciju, glas i naglasak djece i odraslih te im pomažeš u ispravljanju pogrešaka. Prema dogovoru s liječnikom ili samoinicijativno postavljaš dijagnozu. Da bi to učinio, obavljaš audiometrijska ispitivanja, te se oslanjaš na medicinsko područje fonijatrije. Kada je analiza završena, određuješ individualni plan liječenja i radiš vježbe s pacijentima kako bi ispravili poremećaje. To mogu biti zadaci vezani uz sintaksu, gramatiku, fonaciju ili vokabular općenito. Kod nekih pacijenata se moraš savjetovati s radnim terapeutima, učiteljima ili liječnicima kako bi odredio prikladan plan liječenja. Općenito, ti si trener za obuku glasa i govora.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni studij logopedije


Važni školski predmeti

hrvatski, psihologija

Potrebne vještine logopeda

Kao logoped, ti si stručnjak za glas, izgovor i sve mišiće i dijelove tijela koji su odgovorni za produkciju zvuka. Kada govoriš, točno znaš koje kontrakcije glasnica i položaj usana čini ton. Tvoj alat nije samo glas, već za svoje tretmane, također koristiš i audiometre, uređaje za snimanje i reprodukciju i triangl. Moraš biti u stanju rukovati s tim uređajima i pravilno ih koristiti. Osim tehničkog znanja, potrebne su i pedagoške vještine koje su ti potrebne za podučavanje. Budući da tvoji pacijenti uključuju djecu i odrasle, moraš prilagođavati terapiju. Također, ovisno o karakteru liječene osobe, postoje različiti pristupi. Nekim pacijentima govoriš da čitaju tekstove različitim brzinama, dok s drugima radiš usmene i jezične vježbe za jačanje mišića. Za djecu moraš pripremiti govorne vježbe koje će vježbati kroz igru. Tijekom terapije uvijek moraš voditi računa o tome vodi li metoda liječenja prema željenom cilju. Općenito ti je potrebno strpljenje i moraš biti dobar slušatelj, te moraš posvetiti više pozornosti izgovoru i naglasku nego stvarnom govornom sadržaju. Kako bi pomogao drugima, naravno i sam moraš imati dobar izgovor.

Hard skills

  • Stručnost u logopediji
  • Stručnost u fonatriji
  • Znanje korištenja tehničkih uređaja
  • Pedagoške vještine

Soft skills

  • Dobar sluh i izgovor
  • Komunikacijske vještine
  • Socijalne vještine
  • Strpljenje
  • Analitičke vještine

Kakva je budućnost logopeda?

Mnogi logopedi su nakon nekoliko godina profesionalnog iskustva uspostavili vlastitu praksu. Ali prije toga možeš pronaći i brojne mogućnosti zapošljavanja. Kao logoped možeš raditi, na primjer, u rehabilitacijskim centrima, bolnicama, posebnim vrtićima, lječilištima, školama ili u istraživanju i proučavanju. Da bi bio spreman za buduće izazove u svom radu, redovito pohađaj tečajeve obuke i informiraj se u stručnim časopisima o novim tehnikama i aktualnim temama u istraživanju. Logopeda je općenito malo, posebno u ruralnim područjima, te će se potražnja za kvalificiranim logopedima povećavati u budućnosti.


© 2021 Adorio - made within Croatia