Mehatroničar

Posao mehatroničar

Što radi mehatroničar?

Umjesto da si se igrao gotovim igračkama, radije si sastavljao Lego Bionicles i sam vodio brigu o hidraulici na svojoj igrački. U školi si najviše uživao na projektima iz tehničkog i fizike? Kao mehatroničar možeš svoje strasti, pretvoriti u posao. Voditi ćeš brigu o tehničkim sustavima, održavati strojeve i raditi na novih tehničkim dostignućima. Da bi to učinio, provjeravaš kvalitetu sustava, testiraš strojeve na pogreške ili obnavljaš električne spojeve. Tvoj alat uključuju bušilice, lemilice kao i računalni sustavi koje možeš koristiti za izvođenje analiza i mjerenja. Tvoj glavni zadatak je da osiguraš da mehanika i elektronika nesmetano rade.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine


Važni školski predmeti

matematika, fizika, tehnička kultura

Potrebne vještine mehatroničara

Da bi izmjerio kutove, popravio kućišta ili lemio žice, morati ćeš biti vješt u radu s rukama, te imati veliko znanje o elektrotehnici i mehanici. Moraš znati odabrati pravi alat koji ćeš koristiti za popravak ili softver potreban za analizu. Ukoliko ne znaš čemu služi fluidičko pojačalo, definitivno nisi spreman za ovaj posao. Znati rukovati sa elektronikom i tehničke pojmove, nije dovoljno za obavljanje ovog posla, jer uz to moraš poštovati sigurnosne mjere i poduzeti zaštitne mjere u slučaju nužde. Matematičko-logično razmišljanje i tehničko razumijevanje, također će ti pomoći da ovladaš svojim zadacima, kao i zanatske vještine pri instaliranju sustava, opreme i strojeva.

Hard skills

  • Elektromehanika i tehnologija
  • Hardver i softver (PLC, CAS)
  • Tehnologija mjerena, upravljanja i regulacije (MSR)
  • Propisi o sigurnosti i zaštiti

Soft skills

  • Tehničko razumijevanje
  • Zanatska vještina
  • Matematičko-logično razmišljanje

Kakva je budućnost mehatroničara?

Ovisno o tome jesi li zaposlen u obrtu ili u industriji, razlikuje se plaća i tvoji zadaci. Inače imaš izvrsne mogućnosti za zaposlenje. Dobro obučeni tehničari mehatronike su uvijek traženi. Ukoliko se odlučiš na daljnju edukaciju, tvoja karijera može ići samo uzlazno. U industriji bi se trebao pripremiti za rad u smjenama, što znači da ćeš raditi u tri smjene, te poneki vikend.


© 2021 Adorio - made within Croatia