Mesar

Posao mesar

Što radi mesar?

Prvo što ti padne na pamet kada netko kaže ljeto, je roštilj i miris pečenog mesa. To meso ne kupuješ gotovo marinirano u hladnjacima nekog supermarketa, nego radije odeš kod mesara kojem vjeruješ, te na kraju svo meso sam začiniš. Ako te ne zanima samo okus, nego i porijeklo, prerada i savjesno rukovanje mesom, onda bi te zanimanje mesara moglo zanimati. Kao takav možeš pridonijeti u kvalitetnoj obradi mesa, te ga svježeg prodavati kupcima. Tvoj glavni zadatak je pripremiti meso za prodaju, što znači da će jedan dio tvog posla biti rascijepati trupove, obraditi i razvrstati pojedine dijelove mesa i provjeravati kvalitetu. Kao mesar, ti si veza između proizvođača i potrošača, za potonjeg, prije svega savjetnik za pravilan odabir, uporabu i pripremu mesa.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

matematika, biologija

Potrebne vještine mesara

Kako bi postigao svoj cilj, propisi u postupanju s hranom moraju se odgovorno poštivati, te se moraš pridržavati higijenskih standarda, koji se odnosne na prodajni prostor i izravan kontakt s mesom. Nije na odmet s vremena na vrijeme, obratiti pozornost na rad svojih kolega. Uzajamna povratna informacija ponekad može poboljšati radne procese. Ako imaš viši položaj u svom odjelu, također si odgovoran za raspodjelu osoblja. Pogotovo prije većih blagdana i praznika moraš napraviti dobru pripremu (unaprijed planirati i imati osjećaj za potrebnu količinu narudžbi) obzirom da se u tom periodu povećava obujam posla. Da bi tvoji kupci mogli kupiti proizvode, moraš provjeriti skladište i na vrijeme naručiti narudžbe. Zatim moraš obraditi dostavljeno meso, pakirati ga, označiti i nakon radnog dana napraviti obračun. Tijekom prodaje često dolaziš u kontakt s klijentima, što znači da moraš biti komunikativan i prijateljski orijentiran prema kupcu. To je jedini način da osiguraš redovitu klijentelu, koja može biti vrlo važna za tvoje poslovanje.

Hard skills

  • Stručnost u higijenskom rukovanju hranom
  • Stručnost u preradi mesa
  • Poznavanje kontrole kvalitete
  • Tehnička znanja o alatima i strojevima
  • Komercijalno znanje
  • Znanje iz područja logistike

Soft skills

  • Društvene vještine
  • Organizacijske vještine
  • Prodajni talent

Kakva je budućnost mesara?

Prodavači mesa uglavnom su zaposleni u malim i srednjim poduzećima u mesnoj industriji i u delikatesama ili mesnicama u supermarketima. Nakon dobre obuke, tvoj posao je relativno siguran. Kada budeš siguran u svoje znanje, možeš otvoriti i svoju vlastiti mesnicu i sam određivati o svemu.


© 2021 Adorio - made within Croatia