Modni dizajner

Posao modni dizajner

Što radi modni dizajner?

Tkanine, uzorci i boje su tvoj svijet? Voliš raditi skice i "Fashion" nije samo jedan od "hashtagova" na tvojim Instagram postovima, nego je i tvoja strast. Tada bi posao modnog dizajnera mogao biti tvoj posao iz snova. Kao takav, dizajniraš nove kolekcije, izrađuješ modele i uvijek si u potrazi za najnovijim trendovima. Pritom ti cijelo tvoje okruženje služi kao izvor inspiracije i inspirira te na stvaranje novih dizajna. Tvoj posao ne uključuje samo crtanje i kreativnost, nego i pregovaranje s proizvodnim partnerima kao i influencerima, koji bi trebali nositi i promicati tvoje kreacije. Da bi znala kojeg od infuencera prati tvoja cilja skupina, trebala bi uvijek pratiti blogove o modi, kako bi uvijek bila u toku. Uostalom, tvoj cilj bi trebao biti pokazati svoju modu na modnim pistama ovoga svijeta? za što su ti prvo potrebni klijenti.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni studij modnog dizajna


Važni školski predmeti

likovni, engleski

Potrebne vještine modnog dizajnera

Kao modni dizajner, trebala bi moći prepoznati različite stilove, stilove odijevanja smjestiti u određeno vrijeme, te prepoznati kreacije dizajnera. Nije dovoljno da kreacije dizajnera prepoznaješ samo po njihovoj etiketi. Da bi bila uspješna, trebala bi stvarno imati opsežnu ekspertizu u svijetu mode. Kreativnost je u ovome poslu ključna, te bi trebala biti u mogućnosti razviti vlastite nacrte i stvoriti nove kreacije koje ne izgledaju kao dizajn bilo koje druge modne marke. Crtački talent i prostorna imaginacija, također su obvezne vještine uspješnog dizajnera. Prostorna imaginacija će ti na primjer pomoći s aranžmanima za modnu pistu, obzirom da se kreacije moraju uklopiti u okolinu. Rad u uredu, kao i sastanci s kupcima i kolegama, jednako su dio tvog radnog dana kao i provjera mailova ili istraživanje zadnjih trendova. Poznavanje engleskog je nužno, obzirom da su veliki modni centri nalaze u Londonu, New Yorku, Parizu i Milanu.

Hard skills

  • Poznavanje stranih jezika
  • Znanje o materijalima
  • Crtački talent
  • Znanje o modi

Soft skills

  • Kreativnost
  • Prostorna imaginacija

Kakva je budućnost modnog dizajnera?

Da bi postala modni dizajner, ne samo da ti je potrebno puno talenta, nego i puno izdržljivosti, ambicije i sreće. Stvoriti neko "ime" u ovoj industriji svakako nije lako, te je za mnoge ostvarivanje prepoznatljivog branda i dalje samo san. Toga bi trebala biti svjesna, prije nego se upustiš u karijeru modnog dizajnera. Ukoliko se ipak odlučiš, od krucijalne važnosti biti će tvoji kontakti u modnoj industriji, jer će dobra mreža kontakata pomoći u tvojem brendiranju. Također dobri kontakti mogu ti otvoriti neka vrata u već ustaljenoj modnoj marki. Zapamti da je svatko jednom počeo kao mali, te samo rijetki odmah pokrenu vlastiti brand. Ukoliko si negdje zaposlena, moraš biti strpljiva i marljivo raditi, te čekati svoju priliku za proboj na tržište kao samostalni dizajner.


© 2021 Adorio - made within Croatia