Novinar

Posao novinar

Što radi novinar?

Kao novinar radiš za razne masovne medije u području tiska, radija, televizije ili na internetu. Na primjer, za novine ili časopis istražuješ aktualne teme, prikupljaš informacije, pišeš vijesti ili daješ komentare svoga mišljenja. Radijski novinar provodi intervjue na radiju, uređuje priloge i izvještava o svojim reportažama. Kao televizijski novinar u redakciji pripremaš razne sadržaje, od vijesti do dokumentaraca. Internet ti donosi sve više multimedijskih izazova, kao recimo povezivanje teksta, slike, zvuka, videa i npr. interaktivnih grafika. U novinarstvu postoji mogućnost stalnog zaposlenja u nekoj medijskoj tvrtki ili možeš biti neovisni novinar. Razlikujemo urednike koji rade u tisku, radiju ili novinskim agencijama, te reportere koji se nalaze na terenu, te informiraju i izvještavaju u području nekog aktualnog događaja. Postoje također i dopisnici, koji u inozemstvu pišu za svoju redakciju iz Hrvatske. Osim toga, tu je i područje odnosa s javnošću, koji za veće tvrtke postaje sve važniji, te su ovdje osobe sa iskustvom i ekspertizom u velikoj potražnji.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni studij ili preddiplomski stručni studij novinarstva


Važni školski predmeti

hrvatski, engleski, povijest, sociologija

Potrebne vještine novinara

Tvoj posao novinara je da kroz temeljito istraživanje ili intervjue saznaš što više o nekoj temi ili aktualnom događanju. Za to ti je potrebno ne samo opće znanje i stručnost, nego i dobre komunikacijske vještine kao i dobro izražavanje u govoru i pismu. Kada na privlačan način želiš pripremiti tekst za čitatelje, pomoći će ti znanje računalnih vještina, web dizajn, grafika i uređivanje slika. Kreativnost ti je potrebna da bi svoje članke napisao što uzbudljivije i zanimljivije čitateljima, ali budi svjestan da ponekada moraš i raditi pod vremenskim pritiskom obzirom na rokove u kojima moraš predati neku vijest.

Hard skills

 • Znanje hrvatskog i stranih jezika
 • Opća kultura
 • Stručno znanje u novinarstvu: intervjuiranje, istraživanje, zakon o medijima i autorsko pravo
 • Računalne vještine (web dizajn, obrada slika i videa)

Soft skills

 • Retoričke vještine
 • Odlično izražavanje u govoru i pismu
 • Komunikacijske vještine
 • Rad pod vremenskim pritiskom
 • Kreativnost
 • Nezavisnost
 • Organiziranost

Kakva je budućnost novinara?

Budući izgledi zaposlenja u novinarstva su različiti, ovisno o mediju. Na primjer, iako se kvalitetne novine sve više suočavaju s teškoćom financiranja, on-line sektor nastavlja rasti. Za tebe kao novinara to znači da imaš više opcija i područja u kojima se možeš zaposliti. U isto vrijeme, mnoge medijske tvrtke više se fokusiraju na slobodne novinare. S jedne strane, dobit ćeš manje uputa za svoj rad, ali ćeš istovremeno morati sam voditi brigu o zadacima i osigurati da se tvoji članci, slike i videozapisi objavljuju, kako bi uspio što više zaraditi.


© 2021 Adorio - made within Croatia