Odgajatelj

Posao odgajatelj

Što radi odgajatelj?

Biti još jednom dijete, te se cijeli dan igrati, bojati i zabavljati, te cijeniti nekada omraženi poslijepodnevni san. To je nešto što veliki broj odraslih želi. No kako bi bilo, da umjesto da ponovno uroniš u ovaj svijet, pratiš djecu u odrastanju, te im pomoći postati odgovorni mladi ljudi. Odgajatelji se brinu o djeci i maloljetnicima. To uključuje predškolsko obrazovanje u vrtiću i opću skrb djece i maloljetnika u javnim ili privatnim ustanovama. Tijekom svog rada uvijek imaš otvoreno uho za svoje štićenike i podržavaš ih u mentalnom, društvenom i fizičkom razvoju. Zahvaljujući tvojoj pomoći, oni postaju neovisni i uče se integrirati u društvo. Promatraš njihov napredak i razvoj, iz kojih izvlačiš zaključke za odgovarajuće obrazovne mjere, te svoje savjete, dijeliš u razgovorima s roditeljima djece. Ovisno o individualnim sklonostima i karakternim karakteristikama djeteta, prilagođavaš odgojne mjere i ciljeve, pripremaš sportske i glazbene aktivnosti, izrađuješ obrazovne materijale prilagođene dobi djece, te planiraš izlete.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni ili dodiplomski stručni studij predškolskog odgoja


Važni školski predmeti

hrvatski, likovna umjetnost, tjelesna i zdravstven kultura, matematika, engleski

Potrebne vještine odgajatelja

Tvoj radni dan nije samo zabava i igra. Da bi djecu pripremio za kasniji život, potrebna su ti specijalistička znanja u području pedagogije. Samo tako ćeš znati koristiti prave trikove kada djeca budu odbijala ići odspavati popodnevni san ili će umjesto čišćenja stola nakon ručka, radije biti na igralištu. Kako bi te djeca shvaćala ozbiljno, važno je da budeš samopouzdan. Tvoja opća kultura bi također trebala biti dobra, obzirom da te djeca mogu pitati razna pitanja, te ih svakodnevno moraš učiti nešto novo. Dvojezično obrazovanje sada počinje vrlo rano, stoga je znanje engleskog jezika obvezno u radu odgojitelja. Obzirom da si nekoj djeci uzor, moraš biti dobar primjer i pokazati odgovorno postupanje prema sebi i okolini. Moraš biti strpljiv, suosjećajan i organiziran, kako bi djeci smisleno organizirao dan. U vrtićima se na primjer moraš brinuti o redovitim obrocima, popodnevnom spavanju i ravnoteži između igranja i učenja.

Hard skills

  • Stručno znanje o pedagogiji
  • Opća kultura
  • Engleski jezik

Soft skills

  • Empatija
  • Organizacijske vještine
  • Fizička i mentalna otpornost
  • Samopouzdanje

Kakva je budućnost odgajatelja?

Većina odgajatelja radi u vrtićima ili jaslicama, ali također pronalaze posao u domovima za djecu i maloljetnike. Moguće je i otvoriti svoj vrtić ili raditi kao dadilja. Općenito, tvoje mogućnosti zapošljavanja kao odgajatelja su vrlo dobre. Trend je sve više usmjeren na cjelodnevnu skrb, što za tebe znači: dugo radno vrijeme, jer moraš čekati dok se se zadnje dijete ne pokupi iz vrtića. Digitalizacija donosi i nove zadatke za odgojitelje, te ćeš koristiti medije prilagođene za djecu, te im objasniti pravilnu upotrebu.


© 2021 Adorio - made within Croatia