Pekar

Posao pekar

Što radi pekar?

7 ujutro je. Dok nekome tek sada alarm zvoni za buđenje, ti već radiš na poslu. Svježa peciva su pred tobom, te ih tople prodaješ prvim kupcima. No pekari ne proizvode samo peciva i kruh, već i sve vrste pekarskih proizvoda. Tvoj repertoar uključuje delicije, dijetalne proizvode kao i grickalice. Sve što proizvedeš se zatim svježe nudi klijentima. Na upit možeš primit narudžbe i pripremiti pečene proizvode za razne događaje. To može biti za vjenčanje ili za korporativni događaj. U većim pekarama radi se u timovima. Jedan tim se brine o miješanju tijesta prema receptu, drugi tim oblikuje gotovo tijesto u odgovarajuće oblike, te treća grupa, koja peče te proizvode. Tvoj radni uspjeh se doslovno može vidjeti i okusiti.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

matematika, kemija

Potrebne vještine pekara

Krafne, štrudle, keksi, raženi kruh, bijeli kruh, pereci, kolači i pite. Ova lista može biti podugačka, ali je zanimljivo, što se sve to možeš pripremiti. Kao pekar, moraš zapamtiti mnoge recepte i imati što više ideja za nove kreacije. Budući da se često suočavaš s receptima, mjerenjima i moraš miješati sastojke u odgovarajućoj mjeri, ne bi trebao biti loš u matematici. Komercijalno i logističko znanje može ti pomoći da naručiš, provjeriš i pohraniš sirovine. Tehnika mijesenja, rad na strojevima i peći, moraju se vježbati. Bez obzira na recepte, moraš i dalje osloboditi svoju kreativnost i isprobavati nove recepte. Ukoliko voliš duže spavati, definitivno nisi za ovaj posao, jer za pekare radni dan obično počinje oko 3 sata ujutro, što osobito ljeti može biti prednost. Kada sunce sja popodne, već si gotov s poslom i to možeš iskoristiti za slobodno vrijeme. Rad vikendima i praznicima također su dio profesije pekara, ali zato tijekom tjedna imaš slobodan dan. Međutim, ponekada moraš biti fleksibilan s radnim vremenom kada stigne neka veća narudžba koju treba odraditi. Ponekada ćeš i izaći pred kupce, pa je ljubaznost i dobar savjet o proizvodima uvijek dobrodošao.

Hard skills

  • Higijena hrane
  • Znanje o proizvodnji pekarskih proizvoda, sirovina i gotovih masa
  • Rad na strojevima
  • Logistika

Soft skills

  • Računanje
  • Otpornost na stres
  • Timski rad
  • Društvena kompetencija

Kakva je budućnost pekara?

Kao obučeni pekar imaš različite mogućnosti zapošljavanja. Možeš naći posao u prehrambenoj industriji, velikim industrijskim pekarama, specijaliziranim trgovinama hrane, restoranima ili maloj pekari. Najveći konkurenti tradicionalnim pekarama, trenutno su pekarske linije velikih trgovačkih lanaca, koji proizvode pekarske proizvode kao industrijsku masovnu robu po niskim cijenama. Da bi se borila s njima, pekara se oslanja na visokokvalitetne i ekološke proizvode. Uostalom, još uvijek možeš osjetiti razliku između gotovih mješavina tijesta i tradicionalnih domaćih recepata. Kako bi u budućnosti bili konkurentni, pekari se moraju prilagoditi željama potrošača i ponuditi atraktivne ponude. Lojalnost kupaca također igra važnu ulogu. Redovita klijentela je vrlo važna za tvrtku.


© 2021 Adorio - made within Croatia