Profesionalni nogometaš

Posao profesionalni nogometaš

Što radi profesionalni nogometaš?

Cijeli stadion te bodri dok prolaziš kraj protivničkog igrača, zaustavljaš se na rubu šesnaesterca i naciljao si gornje desno rašlje, te loptom skidaš paukovu mrežicu, predivan gol. Publika je u transu, te svi skandiraju tvoje ime. Svaki strastveni nogometaš sanja o ovom iskustvu. Život nogometaša nije samo zabava i igra, nego i težak posao. Odrađuješ teške pripreme i treninge, te moraš jako dobro paziti na svoje tijelo, jer previše učestalih ozljeda može okončati tvoju karijeru. Moraš svoj život prilagoditi nogometu. Kao profesionalni nogometaš, hraniš se zdravo, te već kao dijete provodiš puno vremena na treninzima, dok se tvoji prijatelji po ljeti izležavaju na suncu. Moraš slušati svoga trenera i razumjeti razne taktičke zamisli. Obzirom da nogometaši u višim ligama jako puno putuju, moraš biti spreman na česta putovanja i živjeti na način da nikad ne znaš, kada se zbog nekoga transfera moraš seliti u drugi grad, državu ili kontinent.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno posebno stručno obrazovanje


Važni školski predmeti

tjelesna i zdravstvena kultura, engleski

Potrebne vještine profesionalnog nogometaša

Samo znati "pimplati" loptu, nije dovoljno da bi postao profesionalni nogometaš. Moraš svladati razne tehnike i biti sposoban kvalitetno odigrati svoju poziciju na terenu. Budući da se profesionalni nogometaši često intervjuiraju nakon utakmica, trebao bi se znati dobro izražavati. Velika je vjerojatnost da ćeš mijenjati klubove u inozemstvo, pa nije dovoljno da samo razumiješ engleski, nego bi ga trebao i govoriti, a onda postupno učiti jezik države u kojoj igraš. Nijedan igrač ne može sam pobijediti protivnika, zato trebaš biti timski igrač i dodati loptu suigraču ukoliko je u boljoj poziciji od tebe. Da bi tijekom utakmice, znao kome je najbolje dodati loptu, moraš imati dobar pregled igre, te ti je za kvalitetnih 90 minuta igre potrebna odlična fizička sprema. Na fizičku spremu ne utječe samo trening nego i prehrana, te tu moraš dobro paziti.

Hard skills

  • Nogometna tehnika
  • Nogometna pravila
  • Engleski jezik

Soft skills

  • Jako dobra fizička sprema i izdržljivost
  • Mentalna snaga
  • Timski igrač

Kakva je budućnost profesionalnog nogometaša?

Tvoja budućnost nogometaša ovisi prvenstveno o tebi. Čimbenici kao što su tvoj talent, zdravstveno i fizičko stanje, motivacija i spremnost na rad, kao i iskustvo, utjecati će na tvoju karijeru. Ako si uspio i igraš za neki klub u prvoj ligi, moraš biti svjestan da si nekome uzor i paziti na svoje ponašanje, jer u današnjem dobu, obzirom na društvene mreže kao što su Facebook i instagram, biti ćeš dosta medijski eksponiran. Isto tako, moraš biti realan oko svojih snova. Ukoliko vidiš da nisi dovoljno dobar da bi igrao u prvoj ili drugoj ligi, te da se ne možeš financirati samo od nogometa, trebao bi pronaći neki posao. To ne znači da ćeš prestati igrati nogomet ili da nešto gubiš, nego će ti to postati, kao i za mnoge druge, najvažnija sporedna stvar na svijetu.


© 2021 Adorio - made within Croatia