Projektni menadžer

Posao projektni menadžer

Što radi projektni menadžer?

Ako voliš izazove, raznolikost, multitasking i veliku odgovornost, posao projektnog menadžera mogao bi biti za tebe. Nema klasične radne rutine. Ovisno o veličini poduzeća i industriji, možeš imati različite zadatke. U osnovi, samostalno vodiš računa o uspješnoj provedbi nekog projekta. Vodiš računa o svemu, od faze pripreme, preko planiranja strukture do implementacije i kontrole. Koordiniraš korištenje resursa, postavljaš konkretan cilj, te zaposlenicima dijeliš zadatke. Kao voditelj projekta, ti si onaj koji ima plan, no ipak moraš biti dovoljno fleksibilan da ga pretvoriš u plan B, C ili D. Projekti mogu biti naručeni od strane vanjskih kupaca ili se mogu uspostaviti interno u tvojoj tvrtki, na primjer, kada se uvode novi proizvodi. Dok su prije projektni menadžeri samo postojali u industrijama graditeljstva i postrojenja, sada ih ima u skoro svakoj većoj tvrtki.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti specijalistički diplomski studij projektnog menadžmenta


Važni školski predmeti

matematika, hrvatski, engleski, ekonomija

Potrebne vještine projektnog menadžera

Kao projektni menadžer preuzimaš vodstvo cijelog tima i vodiš ga kroz postojeći koncept do cilja projekta. Razvijaš strategije i moraš donositi odluke. Stoga ti je potrebna empatija kako bi motivirao svoje zaposlenike, čak i kada postoje nepredviđene poteškoće u provedbi projekta. U isto vrijeme moraš dokazati voditeljske vještine i distribuirati neugodne zadatke. Bez nekog stručnog znanja, to ne funkcionira, jer za razumijevanje troškova projekta moraš biti upoznat s planiranjem proračuna i upravljanjem rizikom. Ako misliš da se cijeli ovaj posao odvija za radnim stolom, onda se varaš. Dosta često ćeš putovati i pratiti razvoj projekta. Puno ćeš komunicirati, i to ne samo sa svojim timom, nego i često s nadređenima i klijentima. Svakodnevni rad uključuje neredovito radno vrijeme i brojna putovanja, jer projektni menadžeri obično ne vode samo jedan projekt, nego više njih odjednom.

Hard skills

  • Poslovne i prodajne vještine
  • Stručnost u poslovnom planiranju
  • Poznavanje rada na računalu
  • Dobro poznavanje engleskog jezika
  • Društvene vještine

Soft skills

  • Odgovornost
  • Vještine organizacije i koordinacije
  • Kreativnost
  • Fleksibilnost
  • Vještine vođenja tima

Kakva je budućnost projektnog menadžera?

Mogućnosti zaposlenja za projektnog menadžera su vrlo raznolike. U svim sektorima ekonomije postoje tvrtke koje nude uzbudljive projekte i uvijek možeš tražiti nove izazove. Međutim, sa sobom trebaš donijeti stručnost za područje djelovanja dotičnog poduzeća. Na primjer, ako preuzmeš marketing novog proizvoda za proizvođača automobila, trebao bi imati osnovno razumijevanje o tome što se događa u industriji i tehničke pojedinosti proizvoda. Postoje i brojne mogućnosti za razvoj i specijalizaciju u novim područjima. Na primjer u području izvoza, event menadžmenta ili upravljanja ljudskim resursima. Društvo postaje sve povezanije, te živi sve bržim tempom, što također utječe na radni proces u upravljanju projektima. Moraš raditi učinkovito i brzo, i biti u mogućnosti obratiti pozornost na tržišne promjene i reagirati na njih.


© 2021 Adorio - made within Croatia