Što radi šanker?

Što radi šanker?

Uživaš li u dinamici, komunikaciji s ljudima i brzom okruženju? Kao šanker, postaješ srce svakog lokala, kluba ili kafića. Osim što pripremaš i poslužuješ pića, često si i prva točka kontakta za goste. Zadužen si za održavanje čistog i urednog šanka, vođenje računa o zalihamama te pružanje izvanredne usluge gostima. Da bi bio uspješan u ovom poslu, moraš biti dobro informiran o različitim vrstama pića, mješavinama i tehnikama posluživanja.

Koje su vještine potrebne za šankera?

Biti šanker nije samo o posluživanju pića. To je o povezivanju s ljudima, razumijevanju njihovih želja i pružanju nezaboravnog iskustva.

Hard skills

  • Poznavanje različitih vrsta pića i njihovih priprema
  • Brza i precizna usluga točenja pića
  • Poznavanje osnova miješanja koktela
  • Upravljanje kasom i naplatom
  • Održavanje čistoće i higijene u šanku

Soft skills

  • Izvrsne komunikacijske vještine
  • Usmjerenost na kupca i uslugu
  • Staloženost i strpljenje u stresnim situacijama
  • Timski rad (često šankeri rade u ekipi)
  • Organizacijske vještine za upravljanje narudžbama i zalihama

Kolika je plaća šankera?

Prosječna mjesečna plaća za šankera u Hrvatskoj je 1.328 EUR neto, a raspon plaće za šankera je u pravilu između 1.092 EUR i 1.458 EUR.

Kako postati šanker?

Za većinu poslova u šanku nije potrebna formalna edukacija izvan srednje škole. Međutim, mnogi šankeri prolaze kroz trening ili tečajeve u pripremi pića i upravljanju šankom kako bi stekli potrebne vještine.

Kakva je budućnost šankera?

Poslovi u ugostiteljstvu, uključujući poslove šankera, često su traženi, iako se mogučnosti zaposlenja mogu razlikovati ovisno o lokaciji i sezonalnosti. Šankeri mogu raditi u različitim okruženjima, uključujući restorane, barove, noćne klubove, kafiće i čak na događajima kao što su svadbe i koncerti. Napredovanje u ovom zanimanju često uključuje stjecanje iskustva, učenje novih vještina i eventualno preuzimanje uloge vođe šanka ili menadžera objekta. Također, mnogi šankeri rade kao slobodnjaci ili čak otvaraju vlastite barove i restorane. U tom slučaju, posjedovanje poslovnog znanja i sposobnosti upravljanja je ključno. U svakom slučaju, šankerima su uvijek potrebne izvrsne komunikacijske vještine i usmjerenost na kupca kako bi osigurali zadovoljstvo gostiju i ostvarili uspješnu karijeru u ovom dinamičnom zanimanju.



© 2025 Adorio - made withfor