Sistem administrator

Posao sistem administrator

Što radi sistem administrator?

Tvoji roditelji i prijatelji neprestano te pitaju da im postaviš printer, instaliraš novi operativni sustav ili riješiš problem sa Wi-Fi? Za razliku od većine programera, ove stvari su tebi zabavne? Tada ne samo da imaš talent za administratora sustava, nego si možda čak i našao idealan posao za sebe. Kao administrator sustava ili administrator mreže imaš više različitih zadataka oko računala. Na računala povezuješ uređaje kao što su pisači, skeneri i monitori, gradiš mrežu na serveru i provjeravaš jesu li kabeli ispravno postavljeni, kako bi maksimalno uštedio na prostoru. Također instaliraš razne programe i upravljaš bazama podataka. Nakon što je sve postavljeno, odgovoran si za tehničko održavanje kao IT stručnjak. U velikoj organizaciji to može biti puno posla, jer često moraš biti na licu mjesta kada zaposlenik ima problema s računalom ili WLAN iznenada prestane raditi. To također znači da je tvoje radno vrijeme povezano s radnim vremenom ureda u kojem radiš. Osim toga, upravljaš uređajima i softverom, analiziraš moguće probleme i istražuješ nove sustave i programe.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski ili diplomski studij informatičkog usmjerenja


Važni školski predmeti

informatika, engleski, fizika

Potrebne vještine sistem administratora

Kao administratoru sustava, prije svega, potrebna ti je tehnička ekspertiza o različitim uređajima koji su potrebni u tvom poslovanju. Osim toga, trebaš biti upoznat s operativnim sustavima, serverima i aplikacijskim programima, te ih moći instalirati i održavati. Također se možeš specijalizirati u sustave kao što je Windows ili MacOS. Ovisno o tome koliko je tvrtka velika, može biti potrebno odraditi i druge zadatke, kao što je popravak uređaja za kavu ili praćenje alarmnih sustava. Također, budi svjestan da ćeš imati mnogo posla sa svojim kolegama i moraš im objasniti nove sustave ili programe na jednostavan način.

Hard skills

  • Znanje o operativnim sustavima i serverima
  • Dijagnostika i ispravljanje grešaka
  • Programski jezici
  • Sustavi za upravljanje bazama podataka

Soft skills

  • Odgovornost
  • Diskrecija
  • Orijentiran prema pronalasku rješenja
  • Ljubazan
  • Timski rad

Kakva je budućnost sistem administratora?

Kao administrator IT sustava, imaš vrlo dobre mogućnosti zapošljavanja. IT profesionalci su općenito vrlo traženi jer tehnologija neprestano postaje sve složenija i potrebna je osoba koja ima znanje i sposobnost pomoći drugima. Gotovo svaka tvrtka danas ima barem jednu - ovisno o veličini tvrtke i nekoliko - administratora sustava. Budući da se većina posla danas odvija putem računala - a poznato je da ne rade uvijek ono što mi želimo ? potrebni su ljudi koji će brzo pronaći rješenja za probleme. Administratori IT sustava također rade u različitim tvrtkama. Od obrtništva do uslužnih tvrtki i industrije, imaš različite radne okoline. Usput rečeno, većina stručnjaka u ovom području su novi, budući da ne postoji posebna obuka za administratore sustava. Kako se hardver i softver razvijaju vrlo brzo, trebao bi biti oprezan kako bi uvijek bio u tijeku i proširio svoju stručnost u skladu s tim.


© 2021 Adorio - made within Croatia