Slastičar

Posao slastičar

Što radi slastičar?

Kao slastičaru, na tebi je da napraviš kolače, čokolade, čokoladne proizvode, proizvode od voća, proizvode od marcipana i šećera, sladoled i mnoge druge ukusne pečene proizvode. Tijesto praviš sam, dovodiš ga u željeni oblik i pratiš cijeli proces pečenja. Dio tvog posla je i punjenje i ukrašavanje gotovih proizvoda. Tokom svih tih procesa, potrebna ti je kreativnost. Ovisno o zadatku, možeš pustiti maštu na slobodu i implementirati vlastite ideje ili ispuniti specifične zahtjeve korisnika. Osim toga, odgovoran si za održavanje i čišćenje strojeva, pećnica, posuda za pečenje i peći za pečenje. Tvoje radno mjesto može biti slastičarna ili pekara, ali i restoran ili kavana. Mnogi slastičari također pronalaze zaposlenje u konditorskoj industriji, u slastičarnici velikih hotela ili u malim i srednjim poduzećima.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

likovni, matematika, kemija

Potrebne vještine slastičara

Ovisno o tome što želiš raditi kao slastičar, trebati ćeš različite vještine. Na primjer, ako samo radiš u proizvodnji, teško da ćeš imati kontakta s kupcima. Međutim, ako radiš u restoranu ili iza pulta u supermarketu, potrebno je lijepo dizajnirati izlog, osigurati zadovoljstvo i biti na usluzi kupcima. U drugom slučaju, bilo bi super ukoliko imaš prodajni talent, te si siguran u komunikaciji s potencijalnim kupcima. Sa sobom bi trebao donijeti vještine za preradu, pečenja i kuhanja hrane, biti dobar s računanjem u glavi, te da nemaš problema sa ranim jutarnjim ustajanjem i stalnim stajanjem na poslu. Ne bi trebao biti osjetljiv na toplinu, obzirom da često radiš uz vruće pećnice. Dobar osjećaj za okus, kreativnost i vještine u rukama, posebno su tražene osobine u ovome poslu. Budući da radiš u prehrambenoj industriji ili gastronomiji, važno je da se pridržavaš higijenskih pravila.

Hard skills

  • Vještine prerade hrane
  • Vještine dekoriranja
  • Računanje iz glave

Soft skills

  • Dobar miris i okus
  • Svijest o higijeni
  • Posebne vještine ruku
  • Timski igrač
  • Kreativnost
  • Prodajni talent

Kakva je budućnost slastičara?

Svi mi volimo jesti! Vjerujući ovoj rečenici, vjerojatno nemaš nekog velikog razloga za brigu, kada razmišljaš o zaposlenju u ovoj struci. Često postoje prigode kao što su vjenčanja, obljetnice, rođendani ili krštenja, u kojima je potrebno naručiti proizvode od slastica. Proizvodi iz slastičarne, ne spadaju u svakodnevnu prehranu, nego se često smatraju "luksuzom", te si osobe pri kupnji tih proizvoda često vole reći, da su se nagradili.


© 2021 Adorio - made within Croatia