Snimatelj

Posao snimatelj

Što radi snimatelj?

Zadaci snimatelja razlikuju se prema formatu i produkciji. Prijenos uživo iz hrvatskog Sabora donosi različite izazove od snimanja 3-D spektakla Avatar. Općenito, postoje četiri vrste snimanja: uživo, scena, studio i elektroničko izvještavanje. Scenski snimci uglavnom uključuju reklame, filmske produkcije i serije. Dakle, sve što se provodi prema zadanoj skripti. Ipak, za neke pojedinosti možeš i ti reći svoje mišljenje kao na primjer, kut kamere i kako bi osvjetljenje trebalo biti podešeno. Manje je kreativne slobode u studijskim snimanjima i prijenosima uživo, jer su često pozadine i perspektive unaprijed određene. Dok prva tri oblika nude mogućnost probe, elektroničko izvješćivanje mora biti intuitivno i spontano. Te se ekipe uglavnom koriste za novinske članke ili dokumentarce. Općenito, kao snimatelj, uvijek si u pokretu i snimaš na različitim mjestima. Jedan dan snimaš prizore u pješačkoj zoni, a možda već sljedećeg dana letiš helikopterom preko grada i snimaš prizore iz ptičje perspektive.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski/diplomski sveučilišni studij snimanja ili stručni studij snimanja


Važni školski predmeti

hrvatski, likovna umjetnost, fizika

Potrebne vještine snimatelja

Tvoja najvažnija sposobnost: S kamerom možeš učiniti više nego samo uključiti i isključiti. Filmske i televizijske kamere sofisticirani su tehnički uređaji, čije rukovanje treba naučiti. Također moraš znati upravljati potrebnim računalnim programima za uređivanje slika i videa. Ukoliko si siguran u svoje tehničke sposobnosti, to je dobar početak. Međutim, potrebno je mnogo više: moraš biti kreativan i imati dobro oko za pravu sliku. Često radiš u timu od nekoliko snimatelja ili zajedno s urednicima i tehničarima tona. Ako ne možeš upravljati stresom, onda ovaj posao nije za tebe. Filmski timovi često žure s jednog mjesta na drugo ili se vraćaju u studio. Za filmske setove i reklame postoji fiksni raspored. Medijska industrija je međunarodna, pa su potrebna dobra znanja engleskog jezika, te ako govoriš još neki drugi jezik, to je dodatan plus. Nemoj se bojati isprobati inovativne scene, te pogledati prizor iz drugog kuta. No prvo se pobrini napraviti korisne snimke, kako ne bi previše odstupio od teme u čemu će ti pomoći pravi osjećaj za atmosferu i iskustvo.

Hard skills

  • Rad s kamerama
  • Produkcija slike
  • Znanje engleskog jezika
  • Poznavanje rada na računalu

Soft skills

  • Kreativnost
  • Otpornost na stres
  • Timski rad
  • Dobro izražavanje u govoru i pismu

Kakva je budućnost snimatelja?

Snimatelji nalaze prije svega zaposlenje u filmskoj industriji i na televiziji. Mnogi rade kao freelanceri, umjesto da su zaposleni za stalno. Međutim, potražnja za poslom mnogo je veća od ponude. Situacija će se vjerojatno pogoršati u nadolazećim godinama, jer se povećava interes za cijelu medijsku industriju. Zato budi svjestan, da ćeš teško postati međunarodno poznat. Posebno u današnje vrijeme, kada svatko može spontano snimiti video na svom pametnom telefonu i objaviti ga na internetu, moraš dokazati svoju kvalitetu kao snimatelja. Redovito se informiraj o tehničkim inovacijama i kinematografskim trendovima. Stručni časopisi i radionice mogu ti pomoći u tome. Kako bi te netko primijetio, čak i mali videozapisi na društvenim platformama, kao što je Facebook, ti mogu biti korisni.


© 2021 Adorio - made within Croatia