Software developer

Posao software developer

Što radi software developer?

Što točno rade developeri i kako njihov rad funkcionira tvoja je slatka tajna. Samo je jedno sigurno: ti nisi informatičar kojeg bi tvoje kolege trebali nazvati ako se njihov Excel ili Word program srušio po deseti put. Više se baviš povezivanjem različitih komponenti i sustava, definiraš strukture podataka i izrađuješ algoritme za programe, softverske alate ili aplikacije. Tvoja je glavna zadaća programirati softver - to jest stvoriti novi ili poboljšati i popraviti stari. Ovisno o tome radi li tvoj kod ili ne, u nekim trenucima ćeš se osjećati kao "Gospodar svemira", a u sljedećem, kao majmun koji se zapetljao oko tipkovnice.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni ili stručni studij računarstva


Važni školski predmeti

matematika, informatika, engleski

Potrebne vještine software developera

Ukoliko želiš raditi kao developer, pojmovi poput "bug", "feature" ili "plugin" tebi ne bi trebali biti strani. Iako si većina ljudi developere zamišlja kao osobe koje rade u mračnim sobama te satima na monitorima gledaju u brojeve, oni sjede u normalnom uredu kao i svaki drugi zaposlenik. Oni bi trebali biti komunikativni, te međusobno komunicirati o postojećim greškama u kodovima. Sastanci, koje nemaš samo sa svojim timom, nego i sa drugim odjelima je redovita pojava. Obzirom na područje u kojem se specijaliziraš, brineš se o tome da npr. marketing odjel, najnoviji članak mogu uploadati u "backhendu" ili brinuti o sučelju vlastite web stranice. Kako bi izvrsno programirao, moraš u sebi imati puno "Know-How-a" i biti stručnjak u programskim jezicima i razvoju softvera. Osim Phytona, Rubya i C++, potreban je i drugi jezični talent: mnogo foruma i literature, napisano je na engleskom jeziku, pa bi posebno trebao ovladati tim vokabularom. Osim toga, trebao bi biti u mogućnosti dobro raditi pod vremenskim pritiskom, jer u tvom poslu često postoje rokovi kojih se moraš držati.

Hard skills

  • Programski jezici (npr. Phyton, JavaScript, PHP)
  • Stručnost u razvoju softvera
  • Znanje engleskog jezika

Soft skills

  • Logično razmišljanje
  • Matematičko-tehničko razumijevanje
  • Timski rad
  • Komunikacijske vještine

Kakva je budućnost software developera?

Bez obzira želiš li raditi za informatičku, telekomunikacijsku ili softversku tvrtku, veliku tvrtku koja sama upravlja svojom web stranicom, softverom i aplikacijama, imaš vrlo dobre mogućnosti za zaposlenjem kao developer. U ljudskim resursima, se zbog današnje tehnologije, digitalizacije i doba interneta, developere i informatičare obzirom na potražnju, smatra zvijezdama u regrutiranju. Posao developera zahtjeva posebne vještine i dobro razumijevanje svijeta kodova i algoritma. Broj zainteresiranih za upis na fakultete informatičkog usmjerenja se svake godine povećava, no stopa odustajanja je poprilično velika.


© 2021 Adorio - made within Croatia