Stjuardesa

Posao stjuardesa

Što radi stjuardesa?

Danas Rim, sutra Amsterdam, a prekosutra Madrid. U vjerojatno niti jednoj drugoj profesiji, ne proputuješ toliko gradova. Samo je šteta što u mnogim gradovima, ne vidiš više od zračne luke ili hotela u kojem prespavaš. Ipak, posao stjuardese nudi uzbudljive zadatke, jer kao stjuardesa, ti si konobar, sigurnosni službenik i zabavljač. Tijekom leta osiguravaš dobrobit putnika, te ih pratiš za vrijeme cijelog vremena putovanja, od dobrodošlice, posluživanja pića, pa sve do oproštaja. Tijekom leta, stjuardese također rade prodaju i objašnjavaju mjere sigurnosti. Ti si kontakt osoba za sva pitanja tijekom leta. U hitnim slučajevima koordiniraš spašavanje i snosiš odgovornost za putnike. Međutim, ono što mnogi ne primjećuju, je posao koji obavljaš prije početka leta. Jedan od tih poslova je da kabinu održavaš čistom, pripremaš časopise i obroke, te provjeriš, ima li prijavljenih putnika sa posebnim potrebama ili djece koja sama putuju. Oni dobivaju posebnu pozornost i pomoć prije, tijekom i nakon leta.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti komercijalni tečaj za stjuardese


Važni školski predmeti

hrvatski, engleski, strani jezici

Potrebne vještine stjuardesaa

Kao stjuardesa moraš svojim gostima ljubazno pristupiti, te voditi brigu o njegovanom izgledu. Budući da često moraš proći kroz avion s pladnjevima ili kolicima, trebala bi biti i fizički spremna. Osobito na velikim udaljenostima, posao zna biti iscrpljujući. Najavu s općim podacima o letu i sigurnosnim propisima moraš prezentirati na najmanje dva jezika. Ostali jezici koje tečno govoriš su samo prednost. Trebala bi se moći i prilagoditi drugim kulturama, jer kao što su jezici različiti, tako su i karakteri ljudi koje susrećeš u avionu različiti. Za neke putnike je također potrebna i doza empatije i strpljenja, jer ako se netko boji letenja, moraš ga smiriti i skrenuti mu misli. Ukoliko se dogodi neki hitni slučaj, moraš biti u mogućnosti pružiti prvu pomoć i biti upoznati s mjerama sigurnosti koje treba poduzeti. Ukoliko se sam ne osjećaš ugodno na 10.000 metara iznad tla ili se bojiš uskih i prepunih prostora, trebala bi još jednom razmisliti o prijavi na posao stjuardese.

Hard skills

  • Obavezno znanje engleskog jezika
  • Vrlo dobro poznavanje drugih jezika
  • Poznavanje pravila letenja i sigurnosnih mjera
  • Posluga i prodaja
  • Mjere prve pomoći

Soft skills

  • Komunikativnost
  • Ljubaznost
  • Timski rad
  • Dobro njegovan izgled
  • Interkulturalne kompetencije

Kakva je budućnost stjuardesaa?

Možeš računati na relativno stabilnu mogućnost zaposlenja u transportnoj industriji. Iako zrakoplovstvo također ovisi o gospodarstvu, sektor zrakoplovstva doživljava uzlazni trend, jer sve više jeftinih letova privlače mnoge kupce. Stara ograničenja koja se odnose na težinu i starost, koje nisi smjela nadmašiti, danas više nisu prisutne u zrakoplovnim tvrtkama. Ipak, u zrakoplovstvu se naglasak stavlja na činjenicu da stjuardese imaju uredan izgled.


© 2021 Adorio - made within Croatia