Stolar

Posao stolar

Što radi stolar?

Piljevina leti svuda oko tebe, miris laka i osjećaj grubog drveta. Nakon nekog vremena, stol se napokon nalazi pred tobom. Ukoliko tražiš posao gdje svoj posao ne vidiš samo na papiru, nego ga možeš vidjeti i opipati, zanimanje stolara moglo bi biti za tebe. Od ugradbenih ormara, neobičnih stolica, polica ili stolova, stolari će se pobrinuti za sve vrste namještaja, te se ne ustručavaš, niti teških zamisli svojih kupaca. Često ćeš biti pozvan izravno u dom ili tvrtku svog kupca kako bi poslušao želje i ideje, nakon čega ćeš izraditi jedan ili više dizajna, te ih predstaviti. Ukoliko se jedan od dizajna svidi tvojem kupcu, proizvesti ćeš proizvod, te ukoliko je potrebno, montirati ga na licu mjesta. Ukoliko radiš za neku stolarsku radnju, koja ima izlog, moguće je da nešto izradiš prema svojim željama, te to onda staviš na prodaju. Osim proizvodnje novih proizvoda, obnavljaš i stari namještaj i stepenice ili popravljaš razbijene prozore i vrata.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

matematika, fizika, likovni, hrvatski, biologija

Potrebne vještine stolara

Da bi tvoji radovi bili visoke kvalitete, trebao bi znati više nego samo zakucati čavao u drvo. Kao stolar moraš poznavati različite materijale, te znati koja vrsta drva je prikladna za što, jer obično se koristi različito drvo za stepenicu ili neku stolicu. Potrebno je naučiti pravilno rukovati s alatima. Također ćeš morati znati, kako raditi s kojim drvetom, treba li ga prvo nauljiti ili samo šlajfati. Obzirom na razvoj tehnologije, trebaš znati upravljati računalnim programima, koji će ti pomoći napraviti skice i izračune. Ukoliko postaneš samozaposlen, biti će ti potrebno i komercijalno znanje, obzirom da ćeš morati raditi prodaju, voditi računa o računima i logistici. Ponekada ovo zanimanje zahtjeva i tvoju fizičku snagu, pa bi bilo dobro da si u dobroj fizičkoj spremi i vješt s rukama. Jedna od prednosti, je također prostorna imaginacija, koja će ti olakšati tvoj rad. Kao i svi ostali davatelji usluga, ovisiš o klijentima. Tako da i za tebe vrijedi poslovica "kupac je kralj". Kupci su tvoja najveća reklama, jer će te oni, ukoliko su zadovoljni tvojim poslom, preporučiti dalje.

Hard skills

 • Rukovanje CNC programima
 • Znanje o materijalima, posebno drvo
 • Znanje u rukovanju alatima i strojevima
 • Komercijalno znanje
 • Zanatske vještine

Soft skills

 • Dobra fizička sprema
 • Uslužnost prema kupcu
 • Organizacijske vještine
 • Nezavisnost
 • Prostorna imaginacija
 • Kreativnost
 • Vješte ruke
 • Dobra motorika

Kakva je budućnost stolara?

Dobri radnici u zanatima su uvijek traženi, zbog čega bi tvoja karijera kao stolara mogla biti vrlo pozitivna. Osim mogućnosti zapošljavanja u stolarskim radnjama, postoji i mogućnost zapošljavanja u industriji, no zbog sve veće automatizacije se tamo broj zaposlenih sve više smanjuje. Iako su u ovoj industriji pretežito zaposleni muškarci, sve je veći broj žena, jer su moderni strojevi značajno smanjili fizički pritisak na ovaj posao. Možeš postati i samozaposlen, te u svoj radionici oblikovati sljedeću generaciju stolara, tako što ćeš im prenositi svoje znanje, tehnike, trikove i radnu etiku.


© 2023 Adorio - made within Croatia