Stomatolog

Posao stomatolog

Što radi stomatolog?

Kao stomatolog liječiš različite vrste stomatoloških, oralnih i maksilofacijalnih bolesti, te savjetuješ pacijente o pravilnoj higijeni zuba. Tvoji zadaci između ostalog uključuju, uklanjanje karijesa, popunjavanje praznina u zubima ili pripremu rendgenskih slika. Važan dio tvoga rada ovdje je rukovanje stomatološkim instrumentima, kao što su puhala, bušilice, brusilice i sl. Tvojim pacijentima pomažeš u prevenciji, dijagnozi i liječenju oralnih bolesti. Često svoje pacijente pratiš godinama, iako ti neki dolaze samo na kontrole. Kao stomatolog možeš raditi u nekom domu zdravlja, privatnim klinikama ili s druge strane, imaš priliku otvoriti vlastitu ordinaciju. U prvom slučaju si dio kolektiva, te svoj raspored moraš uskladiti s drugima, dok kao samozaposlen sam određuješ radno vrijeme, ali je zato i tvoja odgovornost puno veća.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij dentalne medicine


Važni školski predmeti

matematika, biologija, fizika, kemija

Potrebne vještine stomatologa

Kada je u pitanju liječenje zuba, potreban je precizan rad. To zahtijeva vrlo dobru pokretljivost ruku i prstiju, odličan vid i osjećaj za fine instrumente. Da bi stekao dobar uvid u usnu šupljinu tvojih pacijenata, često si u blago savijenoj poziciji i stoga trebaš snažna leđa i izdržljivost. Kada postaviš dijagnozu, važno je točno identificirati i interpretirati problem. Na temelju tvojih specijalističkih znanja, zajedno s pacijentima možeš pronaći kompetentna rješenja. Za to bi trebao biti u stanju objasniti složena pitanja, na lako razumljiv način, te svojim ponašanjem steći povjerenje pacijenta. Ono što pacijenti od tebe očekuju, je velika svijest o higijeni, nešto što u tvom poslu mora biti na zavidnoj razini.

Hard skills

 • Sposobnost dobivanja informacija
 • Sposobnost identificiranja problema i pronalaženje kompetentnih rješenja
 • Dijagnoza i tumačenje bolesti
 • Prostorna imaginacija
 • Vrlo dobra pokretljivost ruku i prstiju
 • Osjećaj za osjetljive strojeve
 • Otporna leđa i dobar vid

Soft skills

 • Komunikacijske vještine
 • Svijest o higijeni
 • Odgovornost
 • Izdržljivost i samopouzdanje

Kakva je budućnost stomatologa?

Potreba za stručnim stomatolozima je velika. Međutim, kao i u drugim medicinskim profesijama, tvoje buduće perspektive ovise o različitim čimbenicima, od kojih se na neke, ne može utjecati. Važno je paziti na promjene u zdravstvenom sustavu, jer se tvoje zdravstvene usluge u odlučujućoj mjeri naplaćuju preko zdravstvenih osiguravajućih društava i one neprestano prilagođavaju iznos i vrstu medicinskih troškova. Demografski razvoj također ima važnu ulogu za tebe. Trenutne prognoze pokazuju da se udio starijih osoba u našem društvu povećava, što može promijeniti sastav tvoje klijentele, općenito, možeš očekivati da će tvoja zarada ostati iznad prosjeka i stabilna.


© 2023 Adorio - made within Croatia