Strojarski tehničar

Posao strojarski tehničar

Što radi strojarski tehničar?

Projektiranje, razvoj, planiranje proizvodnje, kontrola proizvodnje i upravljanje kvalitetom - tehničare strojarstva se koristi u različitim područjima. Općenito, poznati su ti sigurnosni propisi, tehnički propisi i standardi kvalitete, koje ne samo da primjenjuješ na strojevima koje održavaš, nego ih i komuniciraš prema svojim kolegama. Paralelno održavaš i optimiziraš strojeve, te koristiš računalne programe za izradu grafova i planova tehničkih detalja. Ovisno o specijalizaciji tvoje profesije, razlikuju se ne samo tvoji zadaci, već i tvoje radno mjesto između ureda, radionica i proizvodnih hala. Na ovom radnom mjestu je rad u smjeni, vikendima i praznicima vrlo čest. Na primjer, u industriji mora uvijek postojati tehničar koji je dužan nadzirati i, ako je potrebno, popravljati strojeve. U slučaju prekida rada, moraš brzo djelovati i pronaći rješenja za izbjegavanje zastoja.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

matematika, fizika, stručno znanje strojarskog tehničara

Potrebne vještine strojarskog tehničara

Raznovrsni zadaci u ovoj profesiji, od tebe zahtijevaju mnoge vještine i opsežnu stručnost. Moraš točno znati kako funkcionira svaki stroj i kako se njegove performanse provjeravaju pomoću mjerača. Osim toga, za izradu inženjerskih crteža potrebni su ti posebni računalni programi, te tijekom proizvodnog procesa, testiraš izgrađene prototipove pomoću softvera za simulaciju. U području održavanja, moraš osigurati da imate dovoljno rezervnih dijelova i alata na zalihama, tako da popravke možeš obaviti bez odlaganja. Za to ti često trebaju ručne vještine i precizne motoričke sposobnosti, budući da su neki dijelovi stroja vrlo mali. Komercijalno znanje je također potrebno ako si odgovoran za prodaju gotovih proizvoda i savjetovanje i kontakt s kupcima. Tvoje organizacijske sposobnosti olakšati će ti koordiniranje sastanaka s planskim zadacima.

Hard skills

  • Tehnička stručnost, posebni u svezi s strojevima i mjernom tehnologijom
  • Kontrola i osiguranje kvalitete
  • Upravljanje računalom i posebnim softverskim alatima
  • Matematičko i fizičko razumijevanje
  • Komercijalno znanje

Soft skills

  • Preciznost
  • Prostorna imaginacija
  • Organizacija
  • Zanatska vještina

Kakva je budućnost strojarskog tehničara?

Strojarski tehničari mogu se koristiti u mnogim područjima. Time je njihova profesionalna budućnost sigurna i raznolika. Diljem svijeta postoje proizvodne tvrtke koje traže stručnjake s kvalifikacijom, tako da ne moraš brinuti o svom radnom mjestu - pod pretpostavkom da si fleksibilan u odabiru radnog mjesta. Automobilska industrija, posebno traži tehničare za industrijska istraživanja i razvoj. Ako ne želiš raditi u industriji, također možeš postati samozaposleni i voditi brigu o strojevima u kućama ili zgradama. U tom slučaju često voziš izravno prema svojim klijentima i rješavaš probleme ili radiš izmjene koje bi poboljšale rad strojeva. To može uključivati regulaciju topline kuće kroz grijanje i klimatizaciju, kao i sigurnosne sustave.


© 2021 Adorio - made within Croatia