Učitelj predmetne nastave

Posao učitelj predmetne nastave

Što radi učitelj predmetne nastave?

Još dok si išao u školu si znao: Ovako lijepo, više nikad neće biti? Uvijek si htio biti bolji od svog učitelja iz matematike ili engleskog, tako što si ostalim prijateljima jednostavnije objasnio gradivo? Postani učitelj i prenosi gradivo, tako da ga svi razumiju. Kao učitelj, preuzimaš važnu i odgovornu ulogu: prenosiš znanje budućim odraslima, te si im potpora da pronađu svoj vlastiti put u životu i profesionalnom svijetu. Da bi to učinio, pripremaš lekcije, izrađuješ ispite, te ih ispravljaš. Pratiš razvoj svojih učenika, te im daješ savjete za individualno poboljšanje. Budi svjestan da tvoj radni dan ne završava zadnjim školskim zvonom, te da praznici ne znače konstantan godišnji odmor.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni učiteljski studij, specijalistički diplomski stručni učiteljski studij i/ili stručni učiteljski studij


Važni školski predmeti

hrvatski, stručni predmet

Potrebne vještine učitelja predmetne nastave

Iako unaprijed imaš postavljen raspored za svaki dan, te se sadržaj svake godine ponavlja iz nova, profesija učitelja zahtijeva puno spontanosti i kreativnosti. Naposljetku, učiteljski materijal također treba učiniti zanimljivim i razumljivijim, čak i ako nije toliko uzbudljiv. To je posebno važno jer mnogi učenici, pogotovo u višim razredima, posjeduju pametne telefone, te se tako natječeš sa internetom, bez obzira što je korištenje mobilnih telefona zabranjeno u učionici, vjerojatno si ga i ti koristio za vrijeme školovanja. Korištenje medija daje ti dobre mogućnosti da tvoja predavanja ne budu monotona, stoga je poznavanje rada na računalu nužno. Često si nekom razredu dodijeljen kao razrednik, što za tebe znači dodatan organizacijski posao za razne izlete i roditeljske sastanke. Osim toga, ne samo da učenicima prenosiš znanje iz školskih materijala, već i vrijednostima kao što su odgovornost, pouzdanost i spremnost na učenje. Iako to zapravo nije isključiva odgovornost učitelja, još uvijek imaš i odgojnu misiju. Na roditeljskim sastancima pričaš o ocjenama i ponašanju učenika, te budi svjestan, da ti za to treba doza strpljenja.

Hard skills

  • Pedagoške vještine
  • Sveobuhvatno znanje o pojedinim predmetima
  • Poznavanje rada na računalu

Soft skills

  • Vrlo dobro opće obrazovanje
  • Dobro izražavanje u govoru i pismu
  • Strpljenje
  • Društvene vještine
  • Osjećaj za pravdu

Kakva je budućnost učitelja predmetne nastave?

Tvoj posao ima veliki značaj, jer oblikuješ sljedeću generaciju, te ih učiš manje ili više važnim stvarima za njihov kasniji (profesionalni) život. Budi svjestan da se za određene predmete traži dosta profesora (fizika, kemija, biologija matematika), dok je za neke previše kvalificiranih. Dodatne kvalifikacije te mogu razlikovati od drugih kandidata, te je konstantna edukacija nužna, kako bi bio aktualan u temama iz tvog predmeta.


© 2021 Adorio - made within Croatia