Učitelj skijanja

Posao učitelj skijanja

Što radi učitelj skijanja?

Tvoji zadaci uključuju teoretske i praktične lekcije o alpskom skijanju. Uzimaš u obzir razinu znanja tvojih učenika, te ovisno o tome pokazuješ različite tehnike skijanja. Kao i kod tehnike, prema znanju svojih učenika određuju se i težine staza na kojima će vježbati. S početnicima ćeš najprije otići na početničku stazu, koja je više nalik malom brežuljku. Kada savladaju tehniku, idete na plavu stazu, zatim na crvenu, i na kraju na crnu stazu. Starost tvojih učenika, ovdje ne igra nikakvu ulogu. Zato se moraš moći prilagoditi različitim dobnim grupama i biti fleksibilan u svojim edukacijskim procesima.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je položiti tečaj za učitelja skijanja


Važni školski predmeti

tjelesna i zdravstvena kultura, biologija, engleski

Potrebne vještine učitelja skijanja

Fizička spremnost je prva stvar na tvom popisu vještina, jer ne istreniran, nećeš moći svladavati naporne staze sa svojim učenicima. Na kraju krajeva, ne možeš se usredotočiti samo na sebe, nego moraš i na svoje učenike. Također preuzimaš veliku odgovornost, jer obzirom da ne mora značiti da će sve teći ?kao po špagi? moraš imati znanje prve pomoći, koje ćeš morati pružiti u slučaju nužde. Naravno, da bi nekome mogao prenijeti znanje, i sam moraš biti jako stručan u tome. Osim metodologije i tehnike alpskog skijanja, to uključuje i sportsko obrazovanje i engleski jezik. Unatoč velikoj odgovornosti i pedagoškim pristupima, trebao bi se pobrinuti da tvoj tečaj skijanja nije nalik školskom satu, jer moraš uzeti u obzir da su se djeca, prvenstveno došla zabaviti.

Hard skills

  • Znanje pružanja prve pomoći
  • Sportska pedagogija
  • Metodologija i tehnika alpskog skijanja
  • Znanje engleskog jezika

Soft skills

  • Fizička pripremljenost
  • Odgovornost
  • Orijentiranost prema klijentima

Kakva je budućnost učitelja skijanja?

Obzirom da u hrvatskoj ne postoje velika skijališta, najčešće vodiš grupe na inozemnim skijalištima. Budući da se zadnjih godina javlja trend snowboardanja, bilo bi preporučljivo položiti i tečaj za instruktora boardanja, kako bi se isticao od konkurencije. Ovo zanimanje je sezonski ograničeno, te jako ovisi i o vremenskim prilikama. Preporučljivo je za ostatak godine potražiti drugo zanimanje koje ima veze s sportom kao fitness trener ili učitelj surfanja na dasci.


© 2021 Adorio - made within Croatia