Umjetnik

Posao umjetnik

Što radi umjetnik?

Toliko si kreativan, da dnevno u prosjeku smisliš 5 novih ideja? Uživaš dok slikaš, crtaš i stvaraš, te imaš osjećaj za boje, oblike i estetiku? Zločesti jezici kažu za tebe da si malo čudan? I ako uz sve to imaš vrlo malo potrebe za stabilnim i predvidljivim životom, onda je umjetnički život pravi za tebe. Kao umjetnik slikaš, stvaraš, gradiš, fotografiraš, snimaš, te svoje radove stvaraš u potpunosti u skladu s vlastitim idejama. Ukoliko se tvoji radovi zbog posebnog izražaja, estetike ili sofisticiranosti sviđaju i drugima, možeš ih izložiti u galerijama ili ih privatno prodavati.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno posebno stručno obrazovanje


Važni školski predmeti

likovni

Potrebne vještine umjetnika

Kao umjetnik, tvoja najvažnija vještina je kreativnost. Trebao bi stvarati djela koja nitko drugi nije razmatrao ili realizirao, te bi biti u stanju svojim djelima oduševiti ljude. Trebao bi razumjeti svoj zanat, te ga besprijekorno savladati - bez obzira je li to slika, fotografija, skulptura ili šminka. Ne moraš biti stručnjak u prodaji, ali je svakako korisno da znaš prodati sebe i svoja djela. Trebao bi nešto znati o marketingu i društvenim medijima, obzirom da je to najlakši način kojim širokoj publici i potencijalnim kupcima, možeš predstaviti svoja djela. Isto tako, pomoći će ti ako nisi previše sramežljiv: kontakti te mogu odvesti daleko u umjetničkoj industriji, te se nemoj ustručavati stvoriti mrežu kontakata. Znanje stranog jezika također je od velike pomoći u tvom poslu, posebice engleski, jer na taj način možeš komunicirati s međunarodnom umjetničkom zajednicom i olakšati organiziranje izložbe kao i druge mogućnosti u inozemstvu. Na kraju, ali ne i najmanje važno, kao umjetnik, trebaš dobru dozu hrabrosti i riskiranja. Šanse da možeš živjeti od svog zanata su loše, a stabilnost možeš samo sanjati prvih nekoliko godina. Ako to ne možeš prihvatiti, trebao bi razmisliti o drugom izboru karijere.

Hard skills

  • Umjetničke vještine
  • Znanje o marketingu i društvenim mrežama
  • Engleski jezik

Soft skills

  • Kreativnost
  • Vještine umrežavanja kontaktima
  • Hrabrost za riskiranje

Kakva je budućnost umjetnika?

Vjerojatnost da kao umjetnik zaradiš veliki novac, naravno postoji, ali je jako niska. Dakle, ako tražiš siguran posao uz fiksnu plaću, beneficije i mirovinu, bolje je da pronađeš drugi posao, a umjetnost pretvoriš u hobi. Kao umjetnik na početku karijere, ne bi trebao imati problema s time, da se tu i tamo na kraju mjeseca samo hraniš tjesteninom. Međutim, ukoliko si talentiran i spreman uložiti veliki trud u svoje umjetnine, možeš postati poznat, te skupo prodavati svoju umjetnost. Kao umjetnik, nisi vezan za neko mjesto rada, dapače, sigurno ćeš imati veće šanse uspjeti u umjetničkim metropolama kao što su London ili New York, gdje obzirom da je veća publika nego što je u tvom rodnom gradu, možeš privući veću pažnju na sebe.


© 2021 Adorio - made within Croatia