Urar

Posao urar

Što radi urar?

Tik tak, tik tak, tik tak? ovaj zvuk te ne stresira, nego uživaš u njemu? Osim toga, voliš kada sve funkcionira kao satni mehanizam? Onda se odluči da ti vrijeme, ne određuje samo dan, nego i tvoj posao. Kao urar, brineš o tome da sat nikada ne stoji. Bilo da se radi u ručnom satu, džepnom ili crkvenom, moraš znati zamijeniti bateriju ili popraviti različite satove. Osim toga, dio tvog posla može biti i proizvodnja i održavanje satova, kao i čišćenje i restauracija. Ovo potonje je posebno zanimljivo obzirom da se radi o antičkim predmetima. Da bi sve to mogao raditi, moraš razlikovati razne materijale, jer su na primjer stojeći satovi najčešće od drveta, dok su satovi za nakit najčešće metalni.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

hrvatski, matematika, fizika

Potrebne vještine urara

Obzirom da tehnologija konstantno napreduje te se ne zaustavlja kod satova, ti kao urar, moraš sa sobom donijeti temeljito znanje o mehanici i elektrotehnici. Njih ćeš proširiti kroz znanja o CNC strojevima i programiranjem, što znači da ćeš moći postavljati precizne strojeve, te ih programirati pomoću numeričkih kodova. Da bi ovo funkcioniralo kako treba, trebao bi imati tehničko i matematičko razumijevanje, jer će ti u suprotnome, obuka mogla biti teška. Obzirom da za manje satove koristiš pincete i sitne stvari, tvoje motoričke vještine u rukama su posebno tražene. Ukoliko si nestrpljiv, ovo zanimanje bi moglo biti izazov za tebe. Mnogo urara uz svoj standardni posao i prodaje satove, tako da bi dobro došlo i komercijalno znanje. Budući da si kao samozaposlen, dosta u kontaktu s kupcima, trebao bi uvijek biti uslužan prema njima, obzirom da će se zadovoljan kupac uvijek vratiti i preporučiti.

Hard skills

  • Stručnost u elektrotehnici
  • Stručnost u mehanici
  • Rukovanje CNC programima
  • Komercijalno znanje
  • Precizan rad

Soft skills

  • Imati dobar osjećaj u prstima

Kakva je budućnost urara?

U međuvremenu se satovi, gotovo isključivo proizvode industrijski. No za održavanje, popravak ili čišćenje, urari s i dalje potrebni. Najčešće radiš u malim ili srednjim tvrtkama, industriji ili izrađuješ luksuzne satove za dizajnere. Iako se broj trgovaca satova i nakita koji prave satove smanjuje, izgledi za pronalazak posla su trenutno jako dobri, budući da je sada sve manje kvalificiranog mlađeg kadra, potražnja za kvalificiranim kadrovima raste. Pogotovo su potrebni za velike satove, poput crkvenih ili onih na kolodvorima. Obzirom da satovi sve više uključuju tehnologiju, od tebe će se također tražiti tehničko razumijevanje, zbog čega ćeš se morati konstantno educirati ili specijalizirati za povijesne satove.


© 2021 Adorio - made within Croatia