Veterinar

Posao veterinar

Što radi veterinar?

Kao veterinar obavljaš preglede i operacije na bolesnim ili zdravim životinjama. Tvoje odgovornosti uključuju, primjerice, liječenje prijeloma i rana, kastraciju i sterilizaciju, eutanaziju i cijepljenje. Ovisno o području primjene i životinjskoj praksi ili veterinarskoj ambulanti, zadaci su različiti. Dakle, u mjestima gdje je razvijena farmerska industrija, dosta ćeš raditi s domaćim životinjama, a u gradu obično s kućnim ljubimcima. Osim toga, možeš i raditi u javnim veterinarskim službama, na primjer, provoditi inspekciju prehrambenih proizvoda ili stoke, jer prevencija ili kontrola bolesti životinja spada u tvoje područje odgovornosti. Postoji čitav niz mogućnosti zapošljavanja u istraživanju i industriji, posebno u farmaceutskoj industriji od kojih je velik broj poslova povezan sa laboratorijem.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti integrirani preddiplomski/diplomski sveučilišni studij veterinarske medicine


Važni školski predmeti

biologija, fizika, hrvatski

Potrebne vještine veterinara

Ako želiš postati veterinar, naravno da prije svega trebaš uživati u rukovanju s životinjama. Iako si veliki obožavatelj životinja, u određenim trenucima moraš biti sposoban donositi odlučne odluke i nositi se s visokim razinama mentalnog stresa, kao što su situacije kada se životinje moraju eutanazirati. Budući da obično, ti dolaziš ka svojim pacijentima kada radiš s velikim životinjama i stokom, a ne obrnuto, tvoja spremnost za hitne intervencije, fleksibilnost i otpornost na stres je osobito tražena. Također je važno da u hitnom slučaju možeš brzo reagirati, kako bi što učinkovitije mogao liječiti životinju. Vlasnici tvojih pacijenata također od tebe očekuju pouzdanost i profesionalnost.

Hard skills

  • Dobro rukovanje s životinjama
  • Brze reakcije
  • Velika sposobnost koncentracije
  • Brzo razumijevanje

Soft skills

  • Dobro rukovanje s životinjama
  • Brze reakcije
  • Velika sposobnost koncentracije
  • Brzo razumijevanje

Kakva je budućnost veterinara?

Mnogi veterinari nakon završetka studija i određenog rada u struci, otvaraju vlastitu praksu. Samozapošljavanje može povećati tvoju plaću, a ponekad i osobnu slobodu, na primjer kroz individualno radno vrijeme ambulante. Osim što možeš raditi kao "klasični" veterinar, postoji i nekoliko drugih mogućnosti za zapošljavanje. Konkretno, u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, veterinari mogu provoditi, kontrolu kvalitete mesa i mliječnih proizvoda ili poduzeti istraživačke aktivnosti u laboratoriju. Osim toga, u javnoj službi postoje i radna mjesta, na kojima obavljaš (nenajavljene) inspekcije u prehrambenoj industriji.


© 2021 Adorio - made within Croatia