Vizažist

Posao vizažist

Što radi vizažist?

Znaš da Smokey Eyes, Nude-Look i Frozen Lips nisu neki novi modni brandovi, nego jedni od tvojih omiljenih izgleda. Svojim lutkama si svaki dan mijenjala šminku, te tvoji prijatelji nikad nisu bili sigurni od tebe, kada si htjela probati neku novu tehniku šminkanja? Zvuči kao da svoju strast možeš pronaći u zanimanju vizažista. Vizažisti su na neki način umjetnici koji koriste šminku umjesto boje, te lica modela kao platno na kojem crtaju. No oni ne koriste samo kist, nego i spužve, četke, kopče za kosu i ogledala. Osobe šminkaš za svakodnevni život ili u posebnim prilikama, kao što su gala večeri, snimanja ili vjenčanja. Svako lice moraš gledati zasebno, te naglašavaš dijelove lica prema željama klijenta. Osim toga, daješ im vrijedne savjete koje mogu koristiti i sami. U filmskoj produkciji ili kazalištu, pretvaraš glumce u svoju ulogu.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje za kozmetičara


Važni školski predmeti

likovni, hrvatski

Potrebne vještine vizažista

Vizažisti često rade samostalno, te bi stoga trebala imati komercijalne vještine. Obzirom da je dolazak kod tebe na neki način luksuz, kojeg su si priuštili tvoji klijenti, moraš im ponuditi opuštajuću atmosferu. Za tvoj rad potreban ti je osjećaj za estetiku i dobro oko. Trebala bi savjetovati svoje klijente, te prema njihovom tipu kože, odrediti šminku koju ćeš koristiti. Najvažnije je da ne pretjeraš, jer bi se oni uvijek trebali ugodno osjećati u svojoj koži. Osim toga, trebala bi biti stručna u tome, razabrati šminku visoke kvalitete od onih koju ne bi trebala koristiti. Kroz iskustvo ćeš dobiti znanje kojim ćeš odmah znati koja će boja i vrsta šminke odgovarati tvom klijentu. Ovisno o tome je li koža suha ili masna, uvijek moraš prilagoditi svoje proizvode. Isto tako trebala bi znati koji "look" odgovara kojoj prigodi, jer dnevna šminka izgleda drugačije nego šminka potrebna za odlazak na vjenčanje.

Hard skills

 • Znanja iz područja mode i ljepote
 • Precizan rad
 • Stručnost u šminkanju i kozmetici

Soft skills

 • Izdržljivost
 • Entuzijazam
 • Stručnost u savjetovanju
 • Empatija
 • Strpljenje
 • Kreativnost
 • Samopouzdanje
 • Osobni marketing

Kakva je budućnost vizažista?

Kao vizažist imaš različite mogućnosti zapošljavanja. Možeš na primjer raditi za kazalište, film i televiziju, te pripremati glumce i voditelje za njihove nastupe. Također angažman možeš pronaći u modnoj i reklamnoj industriji, u području ljepote ili u frizerskom salonu. Kako se modni svijet stalno mijenja, uvijek treba pratiti njihove trendove. Na raznim seminarima, u časopisima i blogovima možeš pronaći dobre savjete koje će ti pomoći u svom radu. Da bi stvorila neko poznato ime u toj industriji, morati ćeš se promovirati kroz društvene mreže kao što su Facebook i Instagram. Kroz profesionalne fotografije, možeš skrenuti pozornost na sebe, te uspostaviti nove kontakte. Tvoja budućnost uvelike ovisi o tvojoj vlastitoj inicijativi, no ona sama nije jamstvo za uspješnu karijeru.


© 2021 Adorio - made within Croatia