Vojnik

Posao vojnik

Što radi vojnik?

Služiti domovini, brinuti o sigurnosti, te provoditi dosta vremena na otvorenom. Zvuči ti kao zanimljiv zadatak? Onda bi ti zanimanje vojnika moglo biti zanimljivo! Kao vojnik trebao bi samostalno obavljati jednostavne operativne vojničke dužnosti, dužnosti telefoniste u zgradi područnog vojnog teritorijalnog zapovjedništva, vojnih ili stručnih dužnosti, skladišnih poslova u skladištima vojarni ili logističkih baza, dužnosti vozača, vezista i pojedinih instruktorskih i vojničkih specijalističkih dužnosti. Tvoje zadaće su u vojsci jasno određene i razgraničene. Vojnici obavljaju poslove i zadaće prema dobivenim zapovijedima, te opis poslova ovisi i o tvom činu kojeg imaš. Ono što također ovisi o tvom opisu posla je i rod i služba u kojoj djeluješ. Pješaštvo, topništvo i oklopništvo tipični su borbeni rodovi koji čine okosnicu borbene moći oružanih snaga. Kao vojnik u pješaštvu naoružani si samo onim oružjem koje možeš nositi sa sobom i borbenim vještinama stečenim dugotrajnom vojnom obukom. Možeš se specijalizirati, npr. za strijelce, snajperiste, puškostrojničare, itd. Kako bi stalno bio u formi, svakodnevno učiš i uvježbavaš vojničke vještine i radnje (npr. rukovanje osobnim naoružanjem).

Muškarci

Žene


Obrazovanje

Kandidati za vojnike mogu postati sve osobe koje imaju temeljna vojnička znanja, odnosno vještine primarno stečene dragovoljnim služenjem vojnog roka. Na temelju rezultata ostvarenih tijekom dragovoljnog služenja vojnog roka najkvalitetnijim kandidatima će se ponuditi mogućnost ostanaka u Oružanim snagama Republike Hrvatske.


Važni školski predmeti

tjelesni, engleski, hrvatski, matematika

Potrebne vještine vojnika

Tijekom i nakon tvog obučavanja, moraš savladati fizičke i psihološke izazove. Svoje tijelo ćeš izazvati kroz sportove, marširanja i ponekada malo spavanja. U isto vrijeme će duže ostajanje na otvorenom, borbene vježbe i čvrsti dril testirati i tvoja mentalna ograničenja. Vrijeme provedeno u vojsci naučiti će te posebno u organizaciji i disciplini. Higijena i red su u vojsci vrlo važni. Također mnogo učiš o sigurnosnim i zaštitnim mjerama, te si obučen za mjere prve pomoći u hitnim slučajevima. Dio edukacije je i ispravno i sigurno rukovanje oružjem. Mnoge vježbe se izvode timski, te se ponekada zbog vremena i događaja provedenih zajedno stvaraju doživotna prijateljstva. Tvoji zadaci, razlikovati će se ovisno o odjelu kojem budeš pripadao. Na primjer u mornarici ćeš sigurno radit u blizini luke, te ćeš dosta vremena provoditi na brodu. Unutar svog područja imaš mnogo mogućnosti za specijalizaciju. Od zapovjednika tenkova, preko bolničara, do tehničara i vojnih pilota, postoji mnogo različitih izazova. Ovisno u kojem si odjelu, također će ti biti potrebne različite vještine. Na primjer padobranac, bi trebao moći skakati padobranom, dok mornarički časnik treba znati ploviti morem.

Hard skills

  • Teorijska i stručna znanja vezana uz obrazovanje vojnika

Soft skills

  • Fizička izdržljivost
  • Organizacija
  • Disciplina

Kakva je budućnost vojnika?

Ovisno o tome koji dio oružanih snaga odabereš, tvoja se plaća može razlikovati. Na primjer, postoje dodatci za rad na brodovima ili u inozemstvu. Život i rad pripadnika oružanih snaga strogo je organiziran i ustrojen. Vojne postrojbe, uprave i ustanove imaju različito određen početak i kraj radnog vremena, ali svi rade osam sati dnevno. U određenim situacijama, obvezan si raditi i prekovremeno te subotom, nedjeljom i blagdanom. Ponekada imaš i dežurstva, koja traju 24 sata nakon čega slijedi jednako dug odmor. Vojni život uključuje i rad na terenu, život u vojnoj jedinici ili vojarni te korištenje ili prekid dopusta u skladu s potrebama službe. Ovisno o tome gdje tvoja zemlja sudjeluje u vojnim operacijama i u kojoj mjeri, možeš biti prebačen i u druge zemlje kako bi sudjelovao u mirovnim misijama.


© 2021 Adorio - made within Croatia