Vozač kamiona

Posao vozač kamiona

Što radi vozač kamiona?

Danas si u Zagrebi, sutra se već voziš za Split, a zatim u Bratislavu. Kao profesionalni vozač, prevoziš robu po cijeloj Europi. Asortiman proizvoda je vrlo velik - od hrane do industrijskih proizvoda pa sve do građevinske opreme. Bilo da voziš putnike ili prevoziš najnovije automobile od tvornice do trgovaca, odgovoran si za to da svatko i sve stigne sigurno i na vrijeme. Da bi to uspio, moraš dobro poznavati promet, kao i vozilo kojim upravljaš. Kao vozač špedicije, brineš se o utovaru, te da su svi artikli sigurno i logično poslagani u tvome vozilu. Postoje razna pravila vožnje i radnog vremena kojeg bi se trebao pridržavati, jer recimo dnevno radno vrijeme ne smije biti duže od 9 sati, iznimno 10, ali ne više od dva puta tjedno ili maksimalna vožnja u komadu ne smije trajati više od 4,5 sati, nakon koje mora slijediti obavezna pauza od 45 minuta. Odmarališta na neki način, postaju tvoj drugi dom.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

U Republici Hrvatskoj ne postoji formalno obrazovanje za vozača kamiona, već se učenici mogu školovati za vozače motornih vozila, a nakon završene srednje škole usmjeravaju se u pojedina zanimanja


Važni školski predmeti

hrvatski, engleski, matematika

Potrebne vještine vozača kamiona

Bez tvog vozila, ne možeš ni raditi. Zbog toga moraš redovno kontrolirati vozilo, pri čemu će ti pomoći tehničko razumijevanje. Samo na taj način, možeš prije početka svoje ture provjeriti, hoće li sigurnost u prometu biti zajamčena. Kao vozač, trebao bi se razumjeti u rad motora, kao i u mehaničke i elektronske sustave. Osim toga, ti si stručnjak za logistička pitanja, te znaš kako rasporediti i pospremiti najrazličitije objekte, kako se ne bi slomili tijekom vožnje. Kako bi sigurno upravljao prometom kroz grad ili na autocesti, naročito su važne osobine dobar vid i sluh, te emocionalna stabilnost osobe, jer se vozači često susreću s opasnim situacijama, te moraju brzo, spremno i odgovorno reagirati. Posao vozača kamiona više odgovara osobama koje vole putovanja i samostalnost u radu, te kojima ne smetaju duža izbivanja od kuće.

Hard skills

  • Znanje upravljanja vozilom
  • Osiguranje robe i carinski propisi
  • Poznavanje logistike
  • Odgovarajuća vozačka dozvola

Soft skills

  • Koncentracija
  • Odgovornost
  • Dobar vid i sluh
  • Emocionalna stabilnost

Kakva je budućnost vozača kamiona?

Kao profesionalni vozač, ovisno o položenim kategorijama, možeš se zaposliti kod prijevoznog putnika, gdje voziš autobuse, kod špeditera ili logističkim tvrtkama koje upravljaju isporukom robe za tvrtke. Neke veće tvrtke također imaju vlastite logistički odjele. U međuvremenu, vozači kamiona, također mogu pronaći zaposlenje u pošti ili drugim uslugama dostave paketa. Obzirom na brojne mogućnosti zapošljavanja, tvoj posao je siguran, sve dok ispunjavaš zdravstvene i profesionalne zahtjeve. Što je najvažnije, nikada ne smiješ izgubiti vozačku dozvolu. Ako si zaposlen u javnom prijevozu ili javnoj službi, plaća ti je najčešće regulirana kolektivnim ugovorom, dok ti daljnje obrazovanje ili specijalizacije mogu pomoći u podizanju plaće.


© 2021 Adorio - made within Croatia