Web dizajner

Posao web dizajner

Što radi web dizajner?

Papir je za tebe, nešto što se samo pojavljuje u knjigama ili kao uputstvo? Bez obzira na to, voliš raditi s bojama, oblicima i strukturama, tehnički si potkovan, a i grafički kreativan? Tada bi još relativno novo zanimanje, web dizajnera moglo biti za tebe. Web dizajneri brinu o dizajniranju web stranica tvrtki i/ili privatnih klijenata. Izrađuješ grafiku, pripremaš vizualne materijale za web stranicu, te se brineš o strukturi i dizajnu sadržaja na samoj stranici. Obzirom da se grafika i izgled stranice jako razlikuje od print medija, trebao bi biti upoznat s dizajnom korisničkog sučelja. To znači da kao web dizajner, trebaš osigurati da je stranica za korisnike "user friendly", te da se elementi poput izbornika, gumba, polja za pretraživanje, nalaze na pravome mjestu. Dosta surađuješ sa IT odjelom, te bi i sam trebao znati raditi u HTML-u i CSS-u. Bilo bi dobro da također imaš i znanja o Javascriptu, te da znaš raditi sa bazom podataka. U većim tvrtkama su područja specijalizirana, te je više osoba podijeljeno za grafiku, dizajn i razvoj frontenda. Ukoliko si samozaposlen, trebao bi imati znanja o svemu tome, kako bi mogao ostvariti sve želje tvog klijenta, jer ćeš pratiti radni proces od početka do kraja. Drugim riječima, započinješ razjašnjavanjem specifikacija i želja s kupcima, a gotov si tek kada predaš gotovu web stranicu.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno posebno stručno obrazovanje


Važni školski predmeti

informatika, likovni, hrvatski

Potrebne vještine web dizajnera

Većina web dizajnera ima obrazovanje iz područja medijskog dizajna ili tehničku pozadinu. U principu, trebao bi znati stvarati i uređivati grafike i slike, kao i imati osnovna znanja o HTML-u i CSS-u. Da bi proširio svoje znanje možeš ići na plaćene edukacije ili biti samouk preko YouTubea i raznih blogova i članaka. Trebao bi imati i iskustva u području "user experiencea", te znati optimizirati tražilicu (SEO), jer je struktura web stranice također važna, ukoliko želiš veći broj korisnika koji će se vraćati na tvoju stranicu. Kroz SEO bi stranicu trebao što više rangirati u tražilici, te na taj način osigurati veći broj posjetitelja. Kao web dizajner s jedne strane, radiš na papiru koristeći skice za dizajn izgleda i grafičkog sučelja web stranice, te ih onda pretvaraš u digitalan format. Ovisno o strukturi web stranice, to može biti složenije, na primjer kada imaš nekoliko pod stranica i padajućih izbornika. Ovisno o tome u kojem si odjelu, možeš dizajnirati logotipove i uređivati slike, koje možeš sam napraviti ili izabrati. Nakon što je dizajn gotov, sve ćeš to onda implementirati koristeći programe kao što su HTML i CSS.

Hard skills

  • Grafički dizajn i layout
  • Programski jezici
  • Content Management System (CMS)
  • User Experience
  • Search engine optimisation (SEO)

Soft skills

  • Oko za estetiku
  • Kreativnost
  • Timski rad

Kakva je budućnost web dizajnera?

U principu bi tvoja buduća perspektiva sa zanimanjem web dizajnera trebala biti dobra, jer bi svaka tvrtka trebala biti zastupljena na webu. No u Hrvatskoj, tvrtke još nisu prepoznale, potrebu i vrijednost web stranice, no vjeruje se da će se i to u budućnosti promijeniti. Manje tvrtke se često oslanjaju na sustave poput Wordpressa, Joomle ili Typo, te uz pomoć "templatea", sami izrađuju svoju stranicu. Naziv web dizajnera, nije zaštićen, te se čak i osobe koje nisu završili obuku u ovom području mogu nazivati web dizajnerom, te ih puno svoje usluge naplaćuje po dumping cijeni, te time snižava razinu za cijelu branšu. U skladu s tim, teško se uspostaviti na tržištu rada. Prednost je svakako ako prvo započneš u nekoj tvrtki, gdje ćeš steći neke reference. Kao web dizajner bi i sam trebao imati jednu estetsku web stranicu, gdje potencijalni klijenti mogu vidjeti tvoj portfelj, te da unaprijed vide što sve možeš.


© 2021 Adorio - made within Croatia