Zidar

Posao zidar

Što radi zidar?

Tvoj san je uvijek bio izgraditi vlastitu kuću? I to ne samo prema tvojim idejama, nego vlastitim rukama? Završenim obrazovanjem za zidara, jedan korak si bliži tome. Zidari svakodnevno imaju težak fizički posao. No na kraju svakog dana, točno vidiš koliko posla si napravio. Najčešće radiš na otvorenom, bez obzira na vjetar, propuh, hladnoću, kiši, suncu i vrućini, a katkad i u vodi. Svoj rad započinješ upoznavanjem s nacrtom, skicama i crtežima budućeg objekta, te u svom poslu ostvaruješ vizije i ideje arhitekata i drugih klijenata. Posao uvijek radiš odozdo prema gore. Na primjer kada gradiš kuću, počinješ od temelja, zatim se unutarnji i vanjski zidovi grade od montažnih dijelova ili slaganjem cigle. Kada završiš sa zidovima, zadužen si i za izgradnju stepenica i plafona. U tvom poslu radiš na gradnji stambenih zgrada, obiteljskih kuća, industrijskih zgrada ali i građevina poput mostova ili elektrana. No to ne znači, da radiš samo na novim građevinama, jer ponekada treba i održavati ili renovirati stare zgrade.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

matematika, fizika

Potrebne vještine zidara

Kao zidar, trebao bi imati stručno znanje o građevinskom materijalu i tehnikama gradnje. Poznaješ najrazličitije materijale, te znaš u kojem omjeru koristiš cement i pijesak, kako ti beton ne bi bio previše rijedak ili gust. Trebao bi biti i u mogućnosti koristiti razne strojeve. Obzirom da se sve češće obnavljaju stare zgrade, kao zidar moraš učiti i o starim tehnikama gradnje kao i materijalima. Na primjer o proizvodnji drvenih obloga i posebnim vrstama žbuke. Budući da nećeš samo raditi na gradilištu, trebao bi biti fleksibilan, te brzo pronaći sebe u svojim zadacima. Timski rad je vrlo važan u ovoj struci, jer zidari nikada ne rade sami, već uvijek u malim do srednje velikim grupama. U ovom poslu je velika odgovornost, obzirom da se drugi moraju moći osloniti na tvoj rad. Ne bi se trebao ustručavati komunicirati s kolegama, jer ćeš ponekada trebati njihovu pomoć. Ovaj posao, traži i fizičku izdržljivost, jer često svoje tijelo guraš do krajnjih granica, podižeš teške stvari i svoj posao radiš stojeći ili pogrbljen. Obzirom na rad na visinama, zidar također ne smije imati strah od visine, te bolovati od bolesti koje izazivaju nesvjesticu ili vrtoglavicu.

Hard skills

  • Stručnost u području građevinskog materijala i statike
  • Fizička izdržljivost
  • Izgradnja temelja
  • Postavljanje skele
  • Zanatske vještine

Soft skills

  • Fizička sposobnost
  • Prostorna imaginacija

Kakva je budućnost zidara?

Nakon završetka imaš dobre šanse pronaći posao. Naravno nećeš se odmah zaposliti kao majstor, ali definitivno uz trud i dobar rad, možeš brzo napredovati. Ukoliko imaš želju postati samozaposlen, morati ćeš položit majstorski ispit, s kojim dobivaš pravo otvoriti vlastiti obrt. Općenito zanatska industrija nudi dobre mogućnosti zapošljavanja, traži kvalificirane i motivirane mlade talente, jer u ovom poslu ne mogu biti samo ljudi koji smišljaju projekte, netko ih mora i sprovesti u djelo.


© 2021 Adorio - made within Croatia