Developeri

Istraživanje: Potražnja za developerima nastavlja padati

Potražnja se smanjila za 58 posto u usporedbi kada je potražnja bila na vrhuncu u prosincu 2021. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, potražnja je 42% manja. Općenito, potražnja za developerima ima silazni trend, međutim na tržištu rada potražnja za programerima ostaje i dalje znatno veća od ponude.

Sve do nedavno, potražnja za developerima je rasla praktički sve više iz mjeseca u mjesec. Potaknuta naglom potrebom za digitalizacijom tijekom pandemije, potreba za developerima je bila eksplodirala. U 2021. godini se u Hrvatskoj tražilo oko 120 posto više developera nego godinu dana ranije. Nije ni čudo, jer kada je digitalizacija u pitanju, pandemija je djelovala kao akcelerator u mnogim industrijama.

Tvrtke nisu imale izbora nego brzo usvojiti nove tehnologije kako bi se prilagodile na nove uvjete. Više nije pitanje hoće li se tvrtka digitalizirati, već kako i kada. Oblici koje digitalizacija poprima kreće se od razvoja robotike u proizvodnim pogonima do algoritma koji optimiziraju planiranje rute za prijevozničke tvrtke. To je uključivalo i nove tehnologije za pomoć pri radu na daljinu ili pomoć u sve većoj potražnji za korisničkom podrškom.

Također, kompanije su trebale postati robusnije i proaktivnije kako bi preživjele ta izazovna vremena. S potrebom usvajanja novih tehnoloških rješenja u većem opsegu, tvrtke su trebale zaposliti novu radnu snagu što je prije moguće kako bi uspješno završile projekte.

Međutim, kako se životne navike vraćaju na uvjete kao prije pandemije, odnosno kako ljudi opet idu „offline“, pritisak za digitalizacijom se smanjuje. Također, kako kompanije vide da im prihodi padaju ili postaju nepredvidivi zbog moguće recesije i problema u lancima nabave, tvrtke nastoje posvuda smanjiti rashode. Možda pad potražnje za developerima leži i u činjenici da su plaće programera naglo porasle, pa mnoge hrvatske kompanije ne mogu pratiti taj trend?

Kao posljedica toga sada se potražnja za developerima smanjuje. Broj novih oglasa za developere objavljenih na stranicama karijera hrvatskih poslodavaca i oglasnih portala je u padu. Od kada je potražnja bila na vrhuncu u studenom 2021, potražnja se smanjila za 58 posto i ima silazni trend. U grafici ispod možete pratiti trend objavljivanja novih oglasa za developere u Hrvatskoj. U grafici se također može filtrirati prema broju poslodavaca koji objavljuju oglase.

Index Trend
Izvor: adorio.hr

Ukupan broj novih oglasa za posao je s najvišeg nivoa iz prosinca 2021., kada je objavljeno 669 oglasa, pao na „samo“ 271 oglasa u prethodnom mjesecu. Također se smanjio broj poslodavaca koji su objavili oglas za posao s najviše razine, u 2. mjesecu 2022., kada je 199 poslodavaca objavilo oglas za posao na 124 poslodavaca u prethodnom mjesecu. Naravno, na broj oglasa utječe i sezonalnost prilikom zapošljavanja, međutim broj oglasa i poslodavaca se smanjuje iz mjeseca u mjesec već posljednjih 18 mjeseci, bez obzira na sezonalnost.

Zanimljivo je kako je potražnja za senior developerima porasla značajno više nego ona za juniore u 2020. i 2021. godini. To možda i nije iznenađujuće, budući da će tvrtke koje zbog naglog povećanja obujma poslovanja vjerojatno prije zapošljavati vrlo iskusne programere koji mogu odmah krenuti s radom. U 2022. godini su se oglasi za radna mjesta za pozicije koje zahtijevaju manje iskustva, kao što su junior developeri, bolje držali, odnosno potražnja za njima je relativno konstantna, dok su novi oglasi za senior developere bili u padu. Međutim, u posljednjih 6 mjeseci i potražnja za junior developerima je značajno pala.

Izvor: adorio.hr


Hoće li biti masovnih otkaza u hrvatskoj IT industriji?

Zapošljavanje u hrvatskoj IT industriji se usporilo prema podacima Državnog zavoda za statistiku, čak se broj zaposlenih u 4. mjesecu ove godine smanjio u djelatnosti „Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima“ s 33.669 na 33.393. Međutim, u 5. mjesecu je broj zaposlenih opet kao i u prethodnim mjesecima nastavio rasti (34.043 zaposlenih). Iz naših podataka za oglase smo primijetili da kompanije koje su veliki broj osoba zapošljavale u posljednjih 18 mjeseci, sada su svoje zapošljavanje značajno smanjili (a mnogi i potpuno zaustavili). Na tržištu rada potražnja za programerima ostaje znatno veća od ponude, međutim očekujemo na hrvatskom tržištu rada malo preslagivanje. Kompanije koje su previše i prebrzo zapošljavale sada se moraju restrukturirati zbog pada potražnja za njihovim uslugama, međutim IT stručnjaci će se jako brzo zaposliti kod drugih poslodavaca jer je potražnja u Hrvatskoj za developerima i dalje veća od ponude. Na rast potražnje u Hrvatskoj utječu i međunarodne IT kompanije koje dolaze u Hrvatsku posljednjih godina i značajno zaoštravaju konkurenciju.

Nažalost, ostvarile su se naše pretpostavke da će ovakvo stanje zapravo najviše utjecati na plaće u IT industriji, a ne toliko na zaposlenost. Prema Državnom zavodu za statistiku se prosječna plaća u djelatnosti „Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima“ smanjila u 4. mjesecu na 1.734 EUR, dok je u 3. mjesecu bila 1.763 EUR, a u 2. mjesecu 1.776 EUR.


Update analize "Potražnja za developerima je u padu", 21.06.2023

"Potražnja za developerima je u padu", 13.12.2022

"Potražnja za developerima je u padu", 21.09.2022

Metodologija

Za istraživanje smo prebrojali nove oglase za posao na hrvatskim oglasnim portalima za zapošljavanje, internet stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te stranicama karijera poslodavaca u Hrvatskoj. Vremenski period istraživanja obuhvaća razdoblje od siječnja 2019. do svibnja 2023. godine i 786.827 objavljenih oglasa za posao.


© 2024 Adorio - made withfor