Savjet za karijeru

Kako postati kandidat kojeg svaka tvrtka želi zaposliti

Vodite brigu o svojoj karijeri i preuzmite inicijativu. U današnjem svijetu cjeloživotnog učenja, a za poslodavca je kandidat koji brzo apsorbira i obrađuje nove informacije i povezuje različite površine zlata vrijedan. Vi znate više, vi ste više.

Tjaša Snoj

Kojeg kandidata traže najuspješnije tvrtke i kako postati najzanimljiviji kandidat za najbolje tvrtke na tržištu? Bez obzira na industriju, oni žele zaposlenike s određenom kombinacijom kvaliteta za koje smatraju da su ključne za uspjeh svojih zaposlenika. Što je poslodavcima najvažnije kod kandidata i što im najviše nedostaje?

Samouvjereni nastup


Izvedba je važna, bez obzira na razinu karijere, bez obzira jeste li početnik, iskusni stručnjak ili menadžer. Samopouzdanje, energija i interes su neophodni, budući da većina poslodavaca ne traži tihe, nevidljive osobe, koje će se držati po strani, nego osobu koja se može predstaviti i istaknuti svoje kompetencije. S obzirom na veliki broj ljudi na tržištu, poslodavci su također zahtjevni, nitko ne traži prosječne kandidate, nego one koji se ističu.

Brzo učenje


Proces raspoređivanja na pojedinačne poslove varira od tvrtke do tvrtke, a kod velike većine je uobičajeno, da uvijek ima premalo vremena za provedbu, te je stoga vrlo važno da kandidati imaju sposobnost i želju brzo stjecati nova znanja. Ova kombinacija je neophodna u današnjem svijetu cjeloživotnog učenja, a za poslodavca je kandidat koji brzo apsorbira i obrađuje nove informacije i povezuje različite površine zlata vrijedan.

Kreativno razmišljanje


U dinamičnom poslovnom okruženju koje se brzo mijenja, kandidati koji su kreativni, s idejama i traže nova rješenja vrlo su poželjni. Razmišljanje izvan okvira ne traži samo područja rada koja sama po sebi zahtijevaju kreativnost, nego i na svim drugim područjima koja nastoje optimizirati, poboljšati procese i tražiti konkurentske prednosti. Naravno, važno je da kandidat može pravilno prezentirati svoje ideje i procijeniti mogućnosti njihove realizacije.

Fleksibilnost


S obzirom na promjene u poslovnom svijetu, zaposlenici u tvrtkama koje žele slijediti te promjene moraju biti prilagodljivi novoj okolini i radnim zadacima. Za mnoge poslove poželjna je fleksibilnost u smislu spremnosti za poslovna putovanja ili kratkoročnog ili dužeg preseljenja.

Dugoročni potencijal


Također je važno da većina poslodavaca vidi dugoročni potencijal kandidata. Poslodavci koji razmišljaju strateški žele dugoročno staviti novog kandidata u organizacijsku strukturu, stoga je ključno da prepoznaju potencijal za profesionalni i osobni razvoj, možda za zauzimanje pozicija na višim pozicijama u budućnosti ili za obrazovanje nasljednika u tvrtci. Takvi su poslodavci spremni ulagati u svoje zaposlenike, pa naravno žele dugoročno vratiti svoja ulaganja.

Funkcionalno znanje


Jedna od neophodnih vještina svakako su strani jezici. Postoji manje poslova za koje nije potreban barem jedan strani jezik. Najbitniji strani jezik još uvijek je engleski, znanje njemačkog jezika dobiva na značaju, a općenito poznavanje više stranih jezika predstavlja konkurentsku prednost na tržištu rada. Slično računalnim vještinama; ako je za većinu poslova prije samo nekoliko godina bilo dovoljno samo osnovno znanje Excela, današnje napredno znanje smatra se sve više očiglednim. Ovdje, sigurno, stalno govorite: vi znate više, vi ste više.
Stoga morate uzeti u obzir nekoliko čimbenika kako bi poslodavcu pokazali pravo svjetlo. Izložite svoje kompetencije, znanje, iskustvo i dodajte svoj osobni dodir. Sve se to radi s pozitivnim stavom, energijom i osmijehom.Preuzmi inicijativu

Imate li sve što vam treba? Vodite brigu o svojoj karijeri, preuzmite inicijativu i provjerite trenutne poslove.

Podijeli:

Image Description

Tjaša Snoj

Voditeljica projekta, Adecco
Još savjeta

Je li nam stvarno potrebno toliko coacheva na tržištu?

Što se dogodilo s onim kvalitetnim coachingom? Kako razlikovati pravog coacha od "prodavača magle" ?

Kako upravljati timom kroz neslaganja i probleme

Lideri su odgovorni za funkcioniranje i uspjeh tima. To ne znači samo delegiranje zadataka i izvještavanje o uspjehu, nego i rješavanje teških situacija.

Zašto je važno tražiti šefa povratnu informaciju?

Neke stvari radimo nesvjesno ili vjerojatno ne znamo drugačije. I baš zato trebamo tražiti šefa, i kolege, povratnu informaciju. Recite mu da biste htjeli porazgovarati s njim i hrabro nastupite. Pitajte ga je li zadovoljan vašim radom, smatra li da postoje vještine koje trebate vježbati, koje stvari radite odlično i koja su mu daljnja očekivanja.

„Checklista“ za pisanje životopisa

Jeste li već završili sa pisanjem životopisa? Zanima vas jeste li nešto zaboravili dodati? Prođite kroz našu kontrolnu listu za pisanje životopisa i provjerite jeste li nešto zaboravili.

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Iznenadni gubitak posla nikada nije lagano proživjeti, a posebice kada se toliko poistovjećujete s Vašom firmom, ili kada toliko truda dajete na Vašem radnom mjestu. Međutim, postoji nekoliko koraka koje već danas možete poduzeti kako biste bili spremniji za ovakvu i sličnu vrstu budućih izazova.

Kako postaviti ciljeve za praksu?

Ciljevi su odličan način da steknete motivaciju tijekom prakse i da budete sigurni da ćete u kratkom vremenskom razdoblju naučit što je više moguće. Praćenje vaših ciljeva i napretka može vam pomoći u stjecanju vještina koje ćete trebati za početak svoje karijere i biti u mogućnosti da ih jasno pokažete u svom životopisu. U ovom ćemo članku raspravljati o tome koji su ciljevi prakse, koracima potrebnim za stvaranje ciljeva učenja za praksu i razmotriti primjere ciljeva prakse.


© 2023 Adorio - made within Croatia