Savjet za karijeru

Kako postati kandidat kojeg svaka tvrtka želi zaposliti

Vodite brigu o svojoj karijeri i preuzmite inicijativu. U današnjem svijetu cjeloživotnog učenja, a za poslodavca je kandidat koji brzo apsorbira i obrađuje nove informacije i povezuje različite površine zlata vrijedan. Vi znate više, vi ste više.

Tjaša Snoj

Kojeg kandidata traže najuspješnije tvrtke i kako postati najzanimljiviji kandidat za najbolje tvrtke na tržištu? Bez obzira na industriju, oni žele zaposlenike s određenom kombinacijom kvaliteta za koje smatraju da su ključne za uspjeh svojih zaposlenika. Što je poslodavcima najvažnije kod kandidata i što im najviše nedostaje?

Samouvjereni nastup


Izvedba je važna, bez obzira na razinu karijere, bez obzira jeste li početnik, iskusni stručnjak ili menadžer. Samopouzdanje, energija i interes su neophodni, budući da većina poslodavaca ne traži tihe, nevidljive osobe, koje će se držati po strani, nego osobu koja se može predstaviti i istaknuti svoje kompetencije. S obzirom na veliki broj ljudi na tržištu, poslodavci su također zahtjevni, nitko ne traži prosječne kandidate, nego one koji se ističu.

Brzo učenje


Proces raspoređivanja na pojedinačne poslove varira od tvrtke do tvrtke, a kod velike većine je uobičajeno, da uvijek ima premalo vremena za provedbu, te je stoga vrlo važno da kandidati imaju sposobnost i želju brzo stjecati nova znanja. Ova kombinacija je neophodna u današnjem svijetu cjeloživotnog učenja, a za poslodavca je kandidat koji brzo apsorbira i obrađuje nove informacije i povezuje različite površine zlata vrijedan.

Kreativno razmišljanje


U dinamičnom poslovnom okruženju koje se brzo mijenja, kandidati koji su kreativni, s idejama i traže nova rješenja vrlo su poželjni. Razmišljanje izvan okvira ne traži samo područja rada koja sama po sebi zahtijevaju kreativnost, nego i na svim drugim područjima koja nastoje optimizirati, poboljšati procese i tražiti konkurentske prednosti. Naravno, važno je da kandidat može pravilno prezentirati svoje ideje i procijeniti mogućnosti njihove realizacije.

Fleksibilnost


S obzirom na promjene u poslovnom svijetu, zaposlenici u tvrtkama koje žele slijediti te promjene moraju biti prilagodljivi novoj okolini i radnim zadacima. Za mnoge poslove poželjna je fleksibilnost u smislu spremnosti za poslovna putovanja ili kratkoročnog ili dužeg preseljenja.

Dugoročni potencijal


Također je važno da većina poslodavaca vidi dugoročni potencijal kandidata. Poslodavci koji razmišljaju strateški žele dugoročno staviti novog kandidata u organizacijsku strukturu, stoga je ključno da prepoznaju potencijal za profesionalni i osobni razvoj, možda za zauzimanje pozicija na višim pozicijama u budućnosti ili za obrazovanje nasljednika u tvrtci. Takvi su poslodavci spremni ulagati u svoje zaposlenike, pa naravno žele dugoročno vratiti svoja ulaganja.

Funkcionalno znanje


Jedna od neophodnih vještina svakako su strani jezici. Postoji manje poslova za koje nije potreban barem jedan strani jezik. Najbitniji strani jezik još uvijek je engleski, znanje njemačkog jezika dobiva na značaju, a općenito poznavanje više stranih jezika predstavlja konkurentsku prednost na tržištu rada. Slično računalnim vještinama; ako je za većinu poslova prije samo nekoliko godina bilo dovoljno samo osnovno znanje Excela, današnje napredno znanje smatra se sve više očiglednim. Ovdje, sigurno, stalno govorite: vi znate više, vi ste više.
Stoga morate uzeti u obzir nekoliko čimbenika kako bi poslodavcu pokazali pravo svjetlo. Izložite svoje kompetencije, znanje, iskustvo i dodajte svoj osobni dodir. Sve se to radi s pozitivnim stavom, energijom i osmijehom.Preuzmi inicijativu

Imate li sve što vam treba? Vodite brigu o svojoj karijeri, preuzmite inicijativu i provjerite trenutne poslove.

Podijeli:

Image Description

Tjaša Snoj

Voditeljica projekta, Adecco
Još savjeta

Kako na ispravan način dodati vaše radno iskustvo u životopis

Odlomak o vašem radnom iskustvu je najvažniji dio svakog životopisa. Poslodavci će pomno pregledati ovaj odlomak (najvjerojatnije će to prvo pročitati) kako bi utvrdili je li vaše radno iskustvo prikladno za određeno radno mjesto. Dakle, u ovom odlomku ćete se „prodati“ tako što prikazujete vaša prethodna postignuća.

Svaki posao dobro dođe

Na vlastitom primjeru naučila sam kako mi je prijašnji posao pomogao da se lakše i brže snađem na novom. Nemoj zaboraviti da novac nije jedino što ti posao daje.

Kako izabrati ispravan font i veličinu fonta za životopis

Kod pisanja životopisa morate donijeti puno odluka. Trebate odlučiti koje informacije ćete uvrstiti, kako ih oblikovati i općenito koji format životopisa je najprikladniji za vas. Uz toliko dostupnog izbora, određivanja ispravnog odabira fonta može biti teška odluka.

Recite mi nešto o sebi

Iako je to jedno od najčešćih pitanja kod razgovora za posao, ono gotovo uvijek malo zbuni kandidate. Možda se čini kao jednostavno pitanje, uostalom sve znate o sebi, ali odgovaranje na ovo pitanje tijekom razgovora za posao može izazvati stres, jer je preopširno. Možda ćete početi razmišljati što ta osoba želi čuti od vas ili koji dio svoje životne priče biste trebali ispričati. Iz toga razloga biste trebali vježbati odgovor na ovo pitanje

Feedback - još uvijek iznimka, a ne pravilo

Danas su, nažalost, ljubaznost i pohvala rijetkost. No, s pozitivnim feedbackom i pravilnim pristupom razveselit ćete ljude, namamiti im osmijeh na lice i bit će vam zahvalni. S negativnom povratnom informacijom treba biti nešto oprezniji.

Sve tajne sastanka

Iako je riječ o poslovnom okruženju, trebate imati dozu opuštenosti i ljudskosti. Sastanak započnite s komplimentom, bilo osobe s kojom imate sastanak ili pak nekog detalja u uredu.


© 2022 Adorio - made within Croatia