SAVJETI ZA KARIJERU

Razumijevanje prednosti rada od kuće kao introvert

Rad od kuće sada je već uobičajen u mnogim industrijama gdje pojedinci mogu obavljati većinu svog posla na računalu. A introvertima to može donijeti razne prednosti i nedostatke dok se prilagođavaju novom načinu rada. Učenje načina za prevladavanje nekih prepreka koje proizlaze iz rada od kuće može pomoći ovim zaposlenicima da na novom formatu radnog mjesta steknu ugodno iskustvo. U ovom članku raspravljamo o prednostima i nedostacima rada od kuće kao introvert, dijelimo vještine koje treba razviti za ovu vrstu stila rada.

Evo nekih prednosti koje introverti mogu doživjeti radeći od kuće:

Poboljšano mentalno i tjelesno zdravlje

Rad od kuće može poboljšati mentalno i fizičko zdravlje introverta jer pomaže u uklanjanju društvenih pritisaka koje su možda imali u uredu. Umjesto da rade u pretrpanom uredskom prostoru, sada mogu raditi od kuće uz veću fleksibilnost svoga rasporeda. Budući da rad na daljinu uključuje manje putovanja, introverti s ovakvim poslovima mogu bolje uskladiti svoj poslovni i osobni život. Ovakav stil rada također im omogućuje da se zdravije hrane i nađu vremena za vježbanje.

Mirniji poslovni prostor

Budući da introverti obično bolje rade kada su sami, rad na daljinu u tišem uredskom prostoru može im pomoći da napreduju. Ovdje imaju manje prekida nego u otvorenom uredskom prostoru. Ovo im okruženje također omogućuje više vremena za razmišljanje o sastancima ili o onome što su drugi na njima rekli. Interni komunikacijski alati često nude postavke "Ne uznemiravaj" gdje pojedinci mogu utišati svoje obavijesti na određeno vrijeme.

Lakoća u govoru

Tvrtke koje rade na daljinu često održavaju virtualne sastanke, što može biti manje naporno za introverte. Umjesto da govore u velikoj sali za sastanke, mogu razgovarati na ekranu svog prijenosnog računala. Također na ovakvim vrstama sastanaka može biti i manje prekida, što olakšava iznošenje svog razmišljanja. Mnogi alati za video konferencije uključuju alat "Podignite ruku" kako biste korisnike obavijestili o tome da želite nešto reći bez da ih prekidate u njihovom iznošenju.


Nedostaci rada od kuće kao introvert

Slijede i neki nedostaci koje introvert može imati kada radi od kuće i načini kako ih prevladati:

Osjećaj izolacije

Iako introverti obično uživaju biti sami, oni i dalje uživaju u malim količinama društvenih interakcija, što može biti izazovno kada rade na daljinu. Mogu propustiti organizirana društvena okupljanja koja njihova tvrtka redovito organizira. Kako bi pomogli introvertima da se osjećaju povezani sa svojim timom, tvrtke mogu održavati redovita virtualna društvena okupljanja ili se osobno sastati svakih nekoliko tjedana.

Izazovi pronalaženja tihog radnog prostora

Kada se radi od kuće, pojedincima može biti izazov pronaći miran prostor za rad. Ovisno o tome gdje netko živi, može imati bučne članove obitelji, cimere ili susjede koji mogu omesti pažnju. Poslodavci mogu pomoći introvertima da to prevladaju tako što će ponuditi co-working prostor ili pristup uredu tvrtke. Pojedinci također mogu potražiti vlastiti co-working prostor unajmljujući ga preko tvrtke ili radeći u knjižnici ili kafiću.

Iscrpljenost od video konferencija

Drugi problem koji introverti mogu imati kada rade od kuće je osjećaj iscrpljenosti nakon korištenja platformi za videokonferencije. Kada komunicirate preko ekrana, teško je čitati neverbalne znakove, pa je potrebno više mentalne obrade od tipične interakcije licem u lice. Umjesto toga, tvrtke mogu ponuditi niz komunikacijskih opcija, kao što su razmjena izravnih poruka i telefonski pozivi, kako bi se poboljšalo cjelokupno iskustvo za one s različitim osobnostima.

Vještine za introverte koji rade od kuće

Ovo su neke od vještina koje će pomoći introvertima kako bi bili što bolji u svom radu na daljinu:

  • Pouzdanost: Pouzdanost osigurava da izvršite sve svoje zadatke i učinite ono što ste rekli da ćete učiniti, što je posebno važno kada voditelj ima manje izravan pristup u situacijama kada vodi zaposlenike koje rade od kuće
  • Samomotivacija: Introverti su često samomotivirani, što vam može omogućiti da sami dovršite zadatke bez vanjske motivacije ili nadzora.
  • Aktivno slušanje: Aktivno slušanje korisno je kada radite na daljinu budući da vam može pomoći da razumijete upute i ono što vaš klijent traži.
  • Empatija: Empatija vam omogućuje da saslušate brige svojih klijenata ili kolega i da imate promišljeniju komunikaciju.

Podijeli:

Još savjeta

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Iznenadni gubitak posla nikada nije lagano proživjeti, a posebice kada se toliko poistovjećujete s Vašom firmom, ili kada toliko truda dajete na Vašem radnom mjestu. Međutim, postoji nekoliko koraka koje već danas možete poduzeti kako biste bili spremniji za ovakvu i sličnu vrstu budućih izazova.

Napuštam tvrtku, trebam li poslati oproštajni mail?

Kada napuštate posao, možda bi trebali poslati oproštajni email vašim kolegama. Ovaj email bi trebao biti poslan nakon što ste dali formalnu obavijest i predali otkazno pismo poslodavcu i dok se pripremate otići

Lekcija koju sam učila 8 mjeseci

Trebalo mi je da promjenim čak četiri poslodavca i osam mjeseci da naučim niže navedeno i postavim si pravila kod sljedećeg zapošljavanja.

Vještine koje će ti pomoći da napreduješ na svojem poslu

Biti dobar u obavljanju svojih poslovnih zadataka, ponekada ti neće biti dovoljno kako bi napredovao i kako bi se ugodno osjećao u svom poslovnom okruženju. Ove vještine olakšat će ti stvaranje dobrih odnosa na poslu, te rješavanje problema

Kada je najbolje poslati prijavu za posao?

U nekoliko savjeta sam i sama prije vjerovala, no isti su se vremenom pokazali nebitnima. "Nemoj slati prijavu za posao kasno navečer jer je nepristojno", "Nemoj je slati vikendom da eventualno ne smetaš potencijalnom poslodavcu", i razni drugi... Pa kada je onda najbolje vrijeme za poslati prijavu za posao?

Jeste li vi materijal za menadžment?

Možda se pitate, imate li sve što je potrebno da budete menadžer ili ako uopće želite biti jedan. Možda vam se ponudilo promaknuće i niste sigurni biste li trebali prihvatiti. Bitno je sjetiti se da čak ako netko misli da ste materijal za menadžment, ne znači da to morate prihvatiti ukoliko je to nešto što ne iskreno želite raditi. Nije svima suđeno da budu šefovi. To je u redu sve dok vaša odluka nije donesena zbog straha. Strah od pozicije moći, iako ste kvalificirani i željni toga, ne bi vas trebao sprječavati da se prebaciti na neku od pozicija u menadžmentu.


© 2023 Adorio - made within Croatia