Savjet za studente

Započeti karijeru u maloj ili velikoj firmi, pitanje je sad!

Čak i Jack Ma, osnivač najveće e-commerce firme na svijetu Alibaba, u svom poznatom govoru ističe kako je karijeru bolje započeti u maloj firmi. Tvrdi da si u velikoj firmi dio velikog stroja, jedan kotačić koji pomaže da taj veliki stroj funkcionira, dok u maloj firmi naučiš što je strast prema poslu i puno različitih stvari odjednom.

Martina Raškaj, mag.oec.

Kad završiš faks, cilj ti je naći ne samo dobar posao, već i dobrog poslodavca. Razmišljaš što bi bilo najbolje za tebe - otići u malu radnu okolinu ili ipak u veliki sistem gdje je više prilika? Suglasna sam da je danas teško birati posao i firmu, ali isto tako odgovorno tvrdim da ništa nije nemoguće.

Moje iskustvo u maloj firmi
Nakon nekoliko studentskih poslova i prije samog diplomiranja, život me odveo kod privatnika u malu firmu. Prolazili su dani, tjedni, mjeseci, a šef je doslovce sjedio na stolcu pored mene i učio me kako se radi. Kako sastaviti ponudu, kako izračunati konačnu cijenu, na koji način napisati e-mail, kako naučiti razmišljati i postaviti se u tuđe cipele.

Bilo je to razdoblje kada sam jako puno slušala o bogatom iskustvu šefa, učila i upijala dobronamjerne savjete. Ulagao je puno vremena u mene kako bih jednog dana ne samo samostalno, već i najbolje što znam obavljala svoj dio posla. Naučila sam strastveno obavljati posao, imala sam osjećaj kao da je firma i moja, a samim time mi je i motivacija bila na jako visokom nivou. U malom kolektivu naučiš kako funkcionira sami posao, od financija i raznih birokratskih stvari pa sve do tuđeg posla kada trebaš zamijeniti kolegu. U maloj firmi s dobrim šefom puno se i brzo uči, ali se time gradi i dobra podloga.

Iskustvo vršnjaka u velikim firmama
S druge pak strane, kako su se kolege iz generacije također zapošljavali i počeli graditi svoje karijere, voljela sam popričati s njima o njihovom zadovoljstvu na poslu. Neki su se zaposlili u velikim poznatim firmama i bili su jako ponosni na to. No, nakon par minuta razgovora požalili su se kako su bačeni u vatru i na njima je da se snađu kako god znaju i umiju. Zamjerali su što nitko nema vremena naučiti ih posao, pokazati im ono što ne znaju i dati kvalitetnu povratnu informaciju. Kada bih im ispričala svoju priču, svi su rekli kako im je žao što nisu u manjoj okolini kako bi netko imao vremena za njih jer su svjesni da velike firme rijetko imaju tu privilegiju.Onda, mala ili velika firma?
Čak i Jack Ma, osnivač najveće e-commerce firme na svijetu Alibaba, u svom poznatom govoru ističe kako je karijeru bolje započeti u maloj firmi. Tvrdi da si u velikoj firmi dio velikog stroja, jedan kotačić koji pomaže da taj veliki stroj funkcionira, dok u maloj firmi naučiš što je strast prema poslu i puno različitih stvari odjednom. I sama sam u svojoj kampanji htjela pronaći poslodavca, tj. dobrog šefa, a ne samo posao koji mi se sviđa.

Naravno, sve ovisi od osobe do osobe te pojedinačnim preferencijama. U kvalitetnoj maloj sredini naučit ćeš lepezu raznih aktivnosti i zadataka koji se svakodnevno obavljaju. Naučit ćeš samu suštinu posla te sve što je potrebno da posao dobro funkcionira. Imat ćeš priliku naučiti i više od samo svojeg dijela posla. Samim time usavršit ćeš vještinu multitaskinga i brzog prebacivanja sa zadatka na zadatak te ćeš se znati lakše snalaziti. Naučit ćeš i razmišljati poput poduzetnika, ali i osobe s druge strane te ćeš s vremenom sve bolje raditi .

Moja topla preporuka je da svoju karijeru započneš u manjoj sredini s dobrim šefom koji će zajedno s tobom graditi stabilne temelje, kao pripremu za rad u velikim firmama. Tamo se možeš posvetiti konkretnom području koje te zanima i u kojem ćeš se dalje usavršavati.

Podijeli:

Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
Još savjeta

Danas ti se smiju, sutra ti žele biti najbolji prijatelji

Ponekad je to smijanje, ponekad negodovanje, kritiziranje ili zabrinutost. Razloga takvom ponašanju može biti nekoliko.

Kako pregovarati o plaći?

Bilo da započinjete novi posao ili planirate promaknuće na trenutačnom radnom mjestu, svi znamo da bismo češće trebali pregovarati o plaći s obzirom koliko značajno na naš život može utjecati i samo malo povećanje plaće. Međutim, ponekada kod pregovaranja o plaći smetamo sami sebi… možda nećemo prepoznati dobre prilike za pregovaranje, fokusirati se samo na svoje slabosti i napraviti prve ustupke u vlastitim mislima prije nego što pregovori uopće započnu.

Recite mi koji je vaš najveći neuspjeh?

Neka pitanja poput ovoga nema smisla postaviti. Međutim, iako na ovo pitanje vjerojatno želite odgovoriti „Ne tiče vas se", ipak to ne možete. Neki menadžeri će vas to pitati kako bi saznali nešto o vama što možda ne biste olako priznali, a ako ne želite odgovoriti onda će vidjeti kako se ponašate pod pritiskom ili nelagodom.

Koje vještine dodati u životopis

Dok pažljivo sastavljate životopis i prilagođavate ga prema radnom mjestu za koje ćete se prijaviti, trebate znati da odlomak o vještinama može puno utjecati na vaš poziv na razgovor za posao. U vašem životopisu odlomak o vještinama pokazuje da imate potrebne vještine za radno mjesto na koje se prijavljujte. Poslodavci često prvo provjere vaše vještine kako bi odlučili je li vas trebaju pozvati na razgovor za posao, dakle sljedeći korak nakon što pošaljete životopis.

Što zapravo znači raditi u timu?

Osnovni uvjet uspješnog rada cijelog tima je dobra komunikacija svih članova. Ako je komunikacija otežana na bilo koji način, kompromitirana je i produktivnost i postojanje tima.

Kako na ispravan način dodati vaše radno iskustvo u životopis

Odlomak o vašem radnom iskustvu je najvažniji dio svakog životopisa. Poslodavci će pomno pregledati ovaj odlomak (najvjerojatnije će to prvo pročitati) kako bi utvrdili je li vaše radno iskustvo prikladno za određeno radno mjesto. Dakle, u ovom odlomku ćete se „prodati“ tako što prikazujete vaša prethodna postignuća.


© 2024 Adorio - made within Croatia