STUDIO SONDA

Studio Sonda - najučinkovitija agencija u Hrvatskoj u 2021. godini

Studio Sonda je višestruko nagrađivani kreativni studio za dizajn i komunikacije, smješten u malom istarskom gradiću Vižinadi. Iz njihovog Kreativnog centra Sonda, proizlaze ideje za kampanje koje nerijetko završe s nagradom. Nakon više od 130 domaćih i međunarodnih nagrada za kreativnost i učinkovitost, uključujući i prestižnu nagradu Cannes Lions, stigla je nova. Sonda je deseta najučinkovitija nezavisna agencija u Europi i općenito najučinkovitija agencija u Hrvatskoj u protekloj godini, pokazao je Global Effie Effectiveness Index 2021.

Jelena i Sean, znaju se od ranog djetinjstva. Obzirom da je Poreč bio mali grad sa jednom osnovnom školom, poznavali su se svi iz vrtića i škole. Jelena je uvijek bila aktivna u smislu poezije, pisanja u Modroj lasti, radila je različite radio emisije u školi, a Sean za sebe kaže da je bio onaj problematičan koji je samo svirao :)

Sondu su osnovali iz razloga što je u jednom trenutku u Istri bilo jako puno događanja, koncerata, galerijskih izložbi, partija, kulture... međutim, vladalo je društvo koje je nekako uvijek razmišljalo o svemu tome kao da nema ništa zabavu, dosadno je, da Istra ne živi zimi, odnosno da nema ničega.

"I onda smo se dogovorili Jelena i ja i još par kolega na samom početku, da izdajemo jedan časopis. Zvao se Sonda. Časopis za dubinsko istraživanje zabave koji je izlazio na području Istre u 20 tisuća primjeraka, besplatno, te se dijelio u kafićima i ostalim javnim mjestima benzinskim pumpama, koji je ustvari progovarao o sadržaju koji se događa u Istri."

Bio je to jedan mali časopis džepnog A6 formata u kojem je bilo apsolutno sve što se događa u Istri, te su imali potrebu ukazati društvu da postoji jako puno zabavnog sadržaja u Istri, samo treba dignuti guzicu i krenuti iz Poreča u Pazin, iz Pazina u Pulu iz Pule u Labin i da se možete itekako dobro zabaviti.

"I tu je onda preko tog časopisa koji se zvao Sonda krenula dalje cijela priča i došla do danas."

Prvi doticaj sa „kreativom“ imali su još u najranijoj dobi. Jelena je kao mala pisala sastavke, pjesmice, radila lutkarske predstave, uređivala školske novine te su tu već moglo naslutiti da će se baviti kreativnim zanimanjem.

"To je moja najdraža karijera!"

Seanu su roditelj bili glazbenici, te je ono svoje vrijeme dosta provodio svirajući razne instrumente, te po cijele dane bio na zvučnicima.

"Kako roditelji nisu znali kako ću u životu s glazbom, mama me je na njezin nagovor upisala u Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli gdje sam se ustvari prvi put susreo s likovnom kulturom u tom smislu, dizajnom i tu sam to zavolio. Dakle, prije dizajna bila je glazba."

Da bi postao dobar dizajner, mišljenja su da bi prvo trebao biti kvalitetan čovjek. Odnosno da je prije svega stvarno jako važna posvećenost prema onome što radite, ljubav prema tome i jako je važno imati taj jedan osjećaj za nekakav moral, etiku za nekakvu društvenu problematiku i želju da svojim radom utječete na kvalitetu života. Da li kroz neke proizvode ili usluge, odnosno ta potreba da na nekakav način utječete na kvalitetu života društva.

"Ako to osjećate, ako to imate i ako ste spremni posvetiti život tome, onda sigurno u vama čuči jako dobar dizajner."

Smatra da su vještine za dizajnera sigurno stečene, ali da su se i one stvarale i postojale od samog rođenja, najvjerojatnije kao neka potreba za izražavanjem. Kasnije se to kroz školu usmjerilo prema dizajnu, moglo je to biti glazba ili nešto drugo, ali postojala je ta potreba za izražavanjem. Da utječete svojim nekakvim djelovanjem na kvalitetu nekakve situacije u društvu a onda se normalno kroz život, na tome treba jako puno raditi, treba biti jako uporan i dalje učiti.

"Dakle, ono što danas mogu zaključiti je da nikad nisam bio svjesniji da manje znam o tome što radim i to me ustvari strašno veseli jer znam da sam na putu koji će trajati cijeli život."

Cijeli intervju u kojem možete saznati više o Studio Sondi, o njihovim projektima, načinu rada, nagradama i puno drugih zanimljiv tema... pogledajte u videu :)


© 2024 Adorio - made withfor