Nemaš vlastiti kapital, a želiš pokrenuti biznis? Canva
Savjet za poduzetnike

Nemaš vlastiti kapital, a želiš pokrenuti biznis?

Načine financiranja možemo podijeliti na tradicionalne i netradicionalne. U tradicionalne se načine ubrajaju vlastita sredstva, tj. ušteđevina, pomoć obitelji, krediti, razni poticaji, leasing, dobavljači i kupci.

Martina Raškaj, mag.oec.

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja

Imaš ideju za svoj proizvod ili uslugu i želiš u poduzetničke vode, ali nemaš novaca i ne znaš kako do njega? Danas je zbog lepeze mogućnosti financiranja koje postoje lakše nego ikad doći do novca za realizaciju svog biznisa.

Načine financiranja možemo podijeliti na tradicionalne i netradicionalne. U tradicionalne se načine ubrajaju vlastita sredstva, tj. ušteđevina, pomoć obitelji, krediti, razni poticaji, leasing, dobavljači i kupci. Ono što je popularno zadnjih godina, svakako su razni poticaji, tj. sredstva iz državnog ili županijskog proračuna koja su namijenjena poticanju malog i srednjeg poduzetništva.

Jednokratna pomoć države
Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče pokrenuti vlastiti posao. Može se dobiti jednokratna pomoć od 35.000 kn pa sve do 140.000 kn kod udruživanja u trgovačka društva. Kriteriji koje trebaš ispuniti, uz ostale informacije, možeš saznati na novom portalu za sve vrste mjera - mjere.hr.

Netradicionalni oblici financiranja
U netradicionalne oblike financiranja ubrajamo sve ostale vrste financiranja, a istaknut ću sljedeće:

HAMAG-BICRO
Jedna od djelatnosti Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije je, između ostalog, i financiranje poslovanja te pružanje financijske potpore. Tako se tamo spominju dvije glavne vrste financiranja; raznim financijskim instrumentima (jamstva, zajmovi i Fond za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja) i bespovratna sredstva od strane EU fondova. Više o svim načinima saznajte na njihovim stranicama.

Poslovni anđeli
Poslovni anđeli su privatni investitori koji financiraju projekte u ranom stadiju razvoja, investicijom ulaze u vlasnički udio i pružaju pomoć u daljnjem razvoju projekta. Osim financijske injekcije, možeš dobiti ekspertizu, vještine te poslovne kontakte. Krovna organizacija poslovnih anđela u Hrvatskoj zove se CRANE (Croatian business angels network).

Crowdfunding
Crowdfunding ili grupno financiranje jest zapravo skupljanje donacija za svoj poslovni pothvat. Najpoznatije svjetske platforme za crowdfunding su Indiegogo i Kickstarter, na kojima smo svjedočili i skupljanju sredstava za, na kraju, najuspješnije hrvatske projekte, STEM (uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole) i Buba bar (prvi hrvatski kafić koji zapošljava osobe sa sindromom Down). Za više o ovakvim kampanjama u Hrvatskoj, ali i ostalim informacijama, pročitaj blog Crowdfunding.hr.

Na kraju, načina za snaći se i pronaći novac za svoj projekt ima i više nego dovoljno. Ne možeš se više pravdati kako je novac stavka zbog koje i dalje stojiš i ne krećeš u realizaciju i poduzetništvo. Važno je proučiti svaki od njih, odabrati najprikladniji te se naravno naoružati strpljenjem.


Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
4
Pročitaj sljedeće Kako ostvariti ciljeve?
Pročitaj sljedeće

Kako ostvariti ciljeve?

Postavljanje i ostvarivanje ciljeva zvuči teško i naporno. Odraslo. Ozbiljno. Preozbiljno. No, zapravo, može biti kao igra. Nakon što sam napravila rezime svojih prošlogodišnjih ciljeva i s ponosom izračunala da sam ih uspjela ostvariti čak preko 80% (ukupno ih je bilo preko 40), htjela sam i s tobom podijeliti kako i Ti to možeš uspjeti :)

Martina Raškaj, mag.oec.

4 min. čitanja
Prvi kontakt s potencijalnim klijentom

Prvi kontakt s potencijalnim klijentom

Po prvi puta u životu trebate kontaktirati potencijalnog klijenta, ali ne znate ništa o tome.

Martina Raškaj, mag.oec.

3 min. čitanja
Je li nam stvarno potrebno toliko coacheva na tržištu?

Je li nam stvarno potrebno toliko coacheva na tržištu?

Što se dogodilo s onim kvalitetnim coachingom? Kako razlikovati pravog coacha od "prodavača magle" ?

Sandro Kraljević, mag. psych

10 min. čitanja
Istakni svoje rezultate i osiguraj razgovor za posao

Istakni svoje rezultate i osiguraj razgovor za posao

Životopisi se mogu isticati svojim vizualnim i sadržajnim dijelom. Prilagodi ga svakom novom oglasu na koji se javljaš.

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja

© 2020 Adorio - made within Croatia