RAZGOVOR ZA POSAO

Recite mi nešto o sebi

Iako je to jedno od najčešćih pitanja kod razgovora za posao, ono gotovo uvijek malo zbuni kandidate. Možda se čini kao jednostavno pitanje, uostalom sve znate o sebi, ali odgovaranje na ovo pitanje tijekom razgovora za posao može izazvati stres, jer je preopširno. Možda ćete početi razmišljati što ta osoba želi čuti od vas ili koji dio svoje životne priče biste trebali ispričati. Iz toga razloga biste trebali vježbati odgovor na ovo pitanje

Kao i kod svakog pitanja za razgovor za posao, ako želite ispravno odgovoriti, trebate razumjeti zašto vas uopće pitaju određeno pitanje. Osim što služi kao nešto što će probiti led kod razgovora, ovo uvodno pitanje menadžerima za zapošljavanje također pomaže da vas upoznaju, što je i glavni razlog razgovora za posao.

Započnite s vašim trenutnim radnim mjesto (ako ste nedavno diplomirali, onda s time) i recite zašto ste kvalificirani za traženo radno mjesto.

Proučite sve što možete o zahtjevima koje poslodavac traži od radnog mjesta.

Ako iz oglasa za posao, članaka u medijima ili objavama na društvenim mrežama ne možete saznati više o opisu radnog mjesta, onda biste što prije u razgovoru za posao trebali zatražiti više informacija. Mogli biste reći: “Imam niz postignuća o kojima bih vam želio više reći, ali želim što bolje iskoristiti naše zajedničko vrijeme i izravno razgovarati o vašim potrebama. Možete li mi reći nešto više o najvažnijim prioritetima ove pozicije? Sve što znam je ono što sam čuo od osobe iz ljudskih resursa, pročitao u oglasu, itd.”

Zatim, uvijek nastavite drugim, a možda i trećim pitanjem, kako biste još više saznali potrebe. Obično drugo ili treće pitanje zapravo otkrije ono što poslodavac najviše traži. Mogli biste jednostavno pitati: "A osim toga?..." ili: "Postoji li još nešto što smatrate bitnim za poziciju?

U početku, ovaj proces neće izgledati lagano ili prirodno, jer je lakše jednostavno odgovarati na pitanja, ali tek kada otkrijete što poslodavac zapravo želi, vaši će odgovori imati smisla. Vježbajte postavljanje ovakvih pitanja prije nego što ćete dati vaše odgovore, proces će se učiniti prirodnijim i imate ćete zapravo veliku prednosti u odnosu na druge kandidate.

Nakon što otkrijete što poslodavac traži od kandidata, opišite kako vaše radno iskustvo i vještine ispunjavaju te zahtjeve. Svakako to potkrijepite s primjerima, posebno vašim postignućima.

Ako ne možete jasno komunicirati na razgovoru za posao, onda će osoba koja vas intervjuira biti sigurno zabrinuta za vaše buduće komunikacijske vještine na poslu. Stoga, s vašim odgovorom nemojte lutati više minuta. Svaki put kada vam se postavi pitanje, od vas se očekuje da možete jasno odgovoriti. Neka odgovor bude relativno kratak, te priču pokušajte ispričati kronološkim redom bez da se morate stalno vraćati naprijed-natrag.

Također, ovo pitanje omogućuje razbijanje leda kod razgovora kako bi se nastavilo s pravim intervjuom, dakle služi kao neka tranzicija prema pravim pitanjima intervjua. Ovo pitanje je dobra polazišna točka za određivanje smjera razgovora za posao. Ovisno o tome što odgovorite, to će im pomoći shvatiti koje sljedeće pitanje trebaju postaviti.

Ako dobro odgovorite, onda će osoba koja vodi razgovor s vama, pokušati saznati je li imate potrebne vještine i iskustvo za traženo radno mjesto. To je odlična prilika s kojom možete pokazati da možete jasno i učinkovito komunicirati, povezati se s drugim ljudima i profesionalno se predstaviti.

Ako ne znate kako odgovoriti na to pitanje, onda možete osmisliti odgovor tako što ga podijelite na sadašnjost, prošlost i budućnost.

Sadašnjost: Razgovarajte malo o svom trenutnom radnom mjestu i nekim nedavnim velikim postignućima.

Prošlost: Ispričajte što ste radili prije sadašnje pozicije i vaše prethodno radno iskustvo koje je relevantno za poziciju na koju se prijavljujte.

Budućnost: Prebacite se na ono što želite raditi u budućnost i zašto želite raditi za njihovu kompaniju.

Naravno, ovo nije jedini način na koji možete odgovoriti, a vaš odgovor možete i prilagoditi kako vam odgovora. Ako imate neku posebnu i snažnu priča zbog koje radite to što radite, onda vam možda više odgovara započeti s tom pričom iz prošlosti, a zatim se prebaciti na vaš trenutni posao.

Ne želite na ovo pitanje prvi put odgovoriti kod razgovora za posao. Razmislite što želite o sebi ispričati prije svakog intervjua i vježbajte to na glas.

Podijeli:

Još savjeta

Svaki posao dobro dođe

Na vlastitom primjeru naučila sam kako mi je prijašnji posao pomogao da se lakše i brže snađem na novom. Nemoj zaboraviti da novac nije jedino što ti posao daje.

Razumijevanje prednosti rada od kuće kao introvert

Rad od kuće sada je već uobičajen u mnogim industrijama gdje pojedinci mogu obavljati većinu svog posla na računalu. A introvertima to može donijeti razne prednosti i nedostatke dok se prilagođavaju novom načinu rada. Učenje načina za prevladavanje nekih prepreka koje proizlaze iz rada od kuće može pomoći ovim zaposlenicima da na novom formatu radnog mjesta steknu ugodno iskustvo. U ovom članku raspravljamo o prednostima i nedostacima rada od kuće kao introvert, dijelimo vještine koje treba razviti za ovu vrstu stila rada.

Kada je najbolje poslati prijavu za posao?

U nekoliko savjeta sam i sama prije vjerovala, no isti su se vremenom pokazali nebitnima. "Nemoj slati prijavu za posao kasno navečer jer je nepristojno", "Nemoj je slati vikendom da eventualno ne smetaš potencijalnom poslodavcu", i razni drugi... Pa kada je onda najbolje vrijeme za poslati prijavu za posao?

Gdje se vidite za 5 godina?

Ako ste nedavno diplomirali i zapravo tek započinjete karijeru, onda biste najvjerojatnije htjeli samo reći da nemate pojma što želite radit za 5 godina, samo tražite neki posao s kojim možete plaćati vaše račune

„Checklista“ za pisanje životopisa

Jeste li već završili sa pisanjem životopisa? Zanima vas jeste li nešto zaboravili dodati? Prođite kroz našu kontrolnu listu za pisanje životopisa i provjerite jeste li nešto zaboravili.

Lekcija koju sam učila 8 mjeseci

Trebalo mi je da promjenim čak četiri poslodavca i osam mjeseci da naučim niže navedeno i postavim si pravila kod sljedećeg zapošljavanja.


© 2023 Adorio - made within Croatia