Savjet za karijeru

Vaši ciljevi u karijeri su samo nedostižni, ukoliko ih nikad ne krenete ostvarivati

Nemojte pasti u čestu zamku u kojoj samo planirate, a nikad ne učinite korak prema ostvarenju cilja.

Znate one uzvišene ciljeve koji vam se uvijek motaju oko glave? One koje obećavate da ćete ostvariti "jednog dana". Možda želite napraviti promjenu u karijeri. Možda ste već godinama planirali neku drastičnu promjenu. Možda samo želite unaprijediti svoje znanje ili dobiti nekakav certifikat.
Te ambicije su uzbudljive. Ali suočimo se s tim da mogu biti i paralizirajuće.Uzmimo za primjer promjenu karijere. Da biste uspješno napravili tu promjenu, morate u potpunosti obnoviti svoj životopis. Da bi mogli napraviti pristojan životopis, morate dobiti malo iskustva. Da biste dobili to iskustvo, morate se prijaviti na nekakve volonterske poslove. Da biste dobili takve poslove...
Nastavljate s ovim domino efektom dok se ne stavite u kut potpunog mirovanja. Ima toliko toga za napraviti, zato najčešće, ne napravimo ništa.Utješite se činjenicom da niste sami u toj navici samoporažavanja. I ja griješim kod iste stvari, ali me inspirirao članak Josha Specotra.
U tom članku, Spector prezentira naizgled očite (ali na koje često ne obraćamo pažnju) savjete:Samo započnite

Prestanite tražiti razloge zbog kojih ne možete raditi svoj posao iz snova. Krenite tražiti razloge zašto možete.Ozbiljno, jeste li ikad stali i razmislili što bi bilo da samo krenete? Da samo prestanete analizirati svaku moguću grešku koja bi se mogla dogoditi, te da samo krenete jedan korak naprijed.
Spector kreće sa ohrabrivanjem čitatelja da preskoče bilo kakvu fazu pripreme. Ali ako ste pravi planer kao što sam ja, postoji i dalje način da primijenite ovaj savjet bez da se dovedete u paniku.Ovako bi to moglo izgledati u praksi: uzmete taj dugoročni cilj koji je na vašem popisu i identificirate jednu stvar, veliku ili malu, dovoljno da ju možete napraviti odmah danas i da budete jedan korak bliže svom cilju.Javite se nekome za informativni razgovor. Kupite naziv domene. Upišite se na online tečaj. Prijavite  se na jedan volonterski posao. Započnite webstranicu. Pišite blog. Nađite jedan posao koji vam se sviđa. Popis se nastavlja i nastavlja...Trik? Kada ste izabrali nešto, to stvarno napravite isti dan. Sljedeći dan, napravite još jednu stvar koja vas gura u pravom smjeru. Prije nego što ćete primijetiti, gruda će se samo povećavati i polako ali sigurno, doživjeti ćete trenutak u kojemu ćete shvatiti da ste prešli točku koja vas je prije uvijek zaustavljala.
U kratko, nemojte pasti u čestu zamku u kojoj samo planirate, a nikad ne učinite korak prema ostvarenju cilja. Kada prestanete raditi izlike i odgađati svoj vlastiti napredak, pozitivne stvari će se događati i vama.Kat Boogaard, Freelance Writer za The Muse

Podijeli:

Još savjeta

Što ako osoba koja vas intervjuira nakon vašeg odgovora samo šuti?

Na svu sreću, većina osoba koja intervjuira to ne koristi. Međutim, ako se ne pripremite na ovo „pitanje“, onda ga vjerojatno nećete ispravno odgovorit i „uprskat“ ćete razgovor za posao. Obično ga koriste osobe koje žele vidjeti kako podnosite stresne situacije

Je li kasno pokrenuti svoj YouTube kanal?

Postoji opći mišljenje da se pokretanje YouTube kanala više ne "isplati" jer vlada mišljenje da smo zakasnili. Iako je istina da se YouTube senzacija postaje preko noći, to ne znači da ne može postati uspješan „YouTuber“ — samo će trebati vremena. Uspjeh utjecajnih YouTubera natjerao je marketinške stručnjake da promijene način na koji potencijalno mogu doprijeti do svoje publike, tako da je zapravo vrlo dobro imati vlastiti uspješni kanal. YouTube je u međuvremenu postao platforma koju tvrtke sve više koriste, a isto tako i osobe koje žele da se njihov glas što dalje čuje.

Sve tajne sastanka

Iako je riječ o poslovnom okruženju, trebate imati dozu opuštenosti i ljudskosti. Sastanak započnite s komplimentom, bilo osobe s kojom imate sastanak ili pak nekog detalja u uredu.

Budite obožavatelj, a ne kandidat za posao

"Zaljubila" sam se u tu firmu i to je bilo prvo što sam istaknula kada su me pozvali na razgovor. Malo je reći da su ostali ugodno iznenađeni energijom i motivacijom koja je izlazila iz mene kada sam pričala o njihovoj firmi.

10 načina kako se nositi sa šefom koji Vas maltretira

Vaš šef je ljudsko biće, te baš kao i svi drugi socijalni odnosi u Vašem životu, i u ovoga treba ulagati vrijeme i trud. Na sreću, postoji pregršt jednostavnih tehnika i alata kojima uistinu možete povećati kvalitetu odnosa s Vašim nadređenim.

„Checklista“ za pisanje životopisa

Jeste li već završili sa pisanjem životopisa? Zanima vas jeste li nešto zaboravili dodati? Prođite kroz našu kontrolnu listu za pisanje životopisa i provjerite jeste li nešto zaboravili.


© 2023 Adorio - made within Croatia