RAZGOVOR ZA POSAO

Zašto želite raditi za našu kompaniju?

Ponekada dođe vrijeme da ste u potrazi za poslom pa naiđete na pitanje koje se jednostavno čini glupo. Pitanje koje je na prvi pogled tako osnovno. Ti trebaš posao, oni traže nekoga da taj posao obavlja, zapravo vrlo jednostavno? Pa ipak, to su pitanja koja mogu biti kamen spoticanja kod razgovora za posao.

Ovo pitanje treba provjeriti jeste li istražili čime se bavi kompanija. Najbolji izvor za istraživanje o kompaniji su članci na portalima, njihove objave na društvenim mrežama, njihova web stranica, godišnji izvještaji, reklame itd. Ako poznajte osobu koja radi u toj tvrtki onda i nju možete pitati kako biste saznali više informacija.

Bez obzira na to kako je ovo pitanje formulirano, ključno je da ste spremni iskreno razgovarati o tome zašto vas privlači tvrtka i radno mjesto. Kako biste uspješno odgovorili na ovo pitanje, trebate istražiti što više možete o njima i njihovoj korporativnoj kulturi.

Kod ovog pitanja imate još jednu priliku kako biste mogli pokazati što znate o njima. Kao i uvijek, vi trebate prilagoditi vaše vještine i sposobnosti s onime što poslodavac traži od kandidata za poziciju.

Kao i svako pitanje koje vam postavlja poslodavac, ni ovo nije tako jednostavno kako se čini. Zapravo, ovo pitanje je daleko od jednostavnog i iako se čini kao da od vas traže samo jednu jednostavnu informaciju, zapravo od vas traže dva vrlo složena odgovora… i u tome je zapravo problem. Osoba koja vas intervjuira ne želi samo znati zašto biste vi htjeli raditi za njih, nego i zašto vi želite raditi na radnom mjestu za koje ste se prijavili.

Za početak, krenimo s time što ne smijete reći vašem sugovorniku koji vam je upravo postavio pitanje. Za vašu iskrenost ćete sigurno dobiti određene bodove kod poslodavca. Iako smatramo da je najbolje biti iskren kod odgovora, vrlo je tanka granica između iskrenosti i izlaznih vrata. Također ne želite odgovoriti preopćenito, nego trebate pokazati da ste istražili tvrtku (korporativnu kulturu, poslovanje, itd.)

Također, nije dobro pričati floskule ili općenite stvari.

Ako za tu kompaniju želite raditi samo zbog visoke plaće, onda biste možda trebali nastaviti tražiti drugi posao. Da… izvrsno je imati visoku plaću, ali ona ne bi trebala biti vaš jedini motivator, pogotovo ako želite dugoročno napredovati u karijeri. Zapamtite, svaki posao je odskočna daska za sljedeće radno mjesto, a posao koji vam nudi isključivo novac može biti dugoročno i jedna velika prepreka.

Trebate odrediti vaše dugoročne ciljeve za karijeru. Kako se ovaj posao i tvrtka usklađuje s vašim budućim planovima? Ako dobijete ovaj posao, je li to onaj koji stvarno želite?

Nakon što si odgovorite na pitanje o poslu, zapitajte se u kakvoj kompaniji želite raditi. Dok ste radili istraživanje o kompaniji prije razgovora za posao, jeste li naišli na vrijednosti koje su u skladu s onime što vi tražite.

Usmjerite svoje odgovore tako da uključuju pojedinosti kao što su ukupne temeljne vrijednosti i reputacija kompanije. To također može uključivati stvari koje se ne odnose na poziciju kao što su društvena odgovornost, razvojni planovi, marketinške kampanje, programi edukacije…sve što nađete o tvrtki što vas zaintrigira ili privlači.

Ideja je da kopate dovoljno duboko, da ne samo da ste svjesni ovih stvari, već i da želite biti dio te korporativne strukture.

Zapamtite, svi menadžeri zapošljavanja žele dovesti ljude koji zapravo žele raditi s njima.

Podijeli:

Još savjeta

Vaš vodič za izradu savršenog životopisa

Vaš životopis je vjerojatno najvrjedniji komad „papira“ za vašu karijeru i za većinu tražitelja posla dobar životopis je potreban kako bi dobili posao iz snova. Međutim ovaj „dokument“ za mnoge može biti zastrašujući. Možda niste sigurni kako sve svoje podatke smjestiti na jednu stranicu ili koji je ispravan način oblikovanja i pisanja životopisa.

Putovanje karijere

Jesam li na stanici za odlazak?

14 savjeta kako se ponašati prvi dan na novom poslu

U ljudskoj je prirodi da formiramo percepciju o novim suradnicima na temelju početnih dojmova. Takve jednostavne prosudbe drugih osoba se mogu pretvoriti i u dugoročne percepcije koje mogu utjecati na vašu karijeru i na uspjeh u kompaniji u kojoj radite. To je dobra vijest za osobe koje ostavljaju dobar prvi dojam, međutim ako ostavljate negativan prvi dojam onda bi vam to dugoročno moglo ugroziti karijeru

Četiri savjeta kako izgraditi svoj identitet na LinkedIn-u

Profil na LinkedIn-u zahtijeva više angažmana i osmišljenu strategiju nego ti se to možda na prvu čini.

Što zapravo znači raditi u timu?

Osnovni uvjet uspješnog rada cijelog tima je dobra komunikacija svih članova. Ako je komunikacija otežana na bilo koji način, kompromitirana je i produktivnost i postojanje tima.

Koje ti se sve promjene događaju kad promijeniš posao?

Promjena posla je zasigurno svojevrsni šok za nas pa treba osluškivati svoje potrebe, posebice na samom početku. Primjera napuštanja svog radnog mjesta i zamjenom novog ima na pretek, no sami čin neminovno iziskuje i određene promjene, htjeli mi to ili ne.


© 2023 Adorio - made within Croatia