RAZGOVOR ZA POSAO

Zašto želite raditi za našu kompaniju?

Ponekada dođe vrijeme da ste u potrazi za poslom pa naiđete na pitanje koje se jednostavno čini glupo. Pitanje koje je na prvi pogled tako osnovno. Ti trebaš posao, oni traže nekoga da taj posao obavlja, zapravo vrlo jednostavno? Pa ipak, to su pitanja koja mogu biti kamen spoticanja kod razgovora za posao.

Ovo pitanje treba provjeriti jeste li istražili čime se bavi kompanija. Najbolji izvor za istraživanje o kompaniji su članci na portalima, njihove objave na društvenim mrežama, njihova web stranica, godišnji izvještaji, reklame itd. Ako poznajte osobu koja radi u toj tvrtki onda i nju možete pitati kako biste saznali više informacija.

Bez obzira na to kako je ovo pitanje formulirano, ključno je da ste spremni iskreno razgovarati o tome zašto vas privlači tvrtka i radno mjesto. Kako biste uspješno odgovorili na ovo pitanje, trebate istražiti što više možete o njima i njihovoj korporativnoj kulturi.

Kod ovog pitanja imate još jednu priliku kako biste mogli pokazati što znate o njima. Kao i uvijek, vi trebate prilagoditi vaše vještine i sposobnosti s onime što poslodavac traži od kandidata za poziciju.

Kao i svako pitanje koje vam postavlja poslodavac, ni ovo nije tako jednostavno kako se čini. Zapravo, ovo pitanje je daleko od jednostavnog i iako se čini kao da od vas traže samo jednu jednostavnu informaciju, zapravo od vas traže dva vrlo složena odgovora… i u tome je zapravo problem. Osoba koja vas intervjuira ne želi samo znati zašto biste vi htjeli raditi za njih, nego i zašto vi želite raditi na radnom mjestu za koje ste se prijavili.

Za početak, krenimo s time što ne smijete reći vašem sugovorniku koji vam je upravo postavio pitanje. Za vašu iskrenost ćete sigurno dobiti određene bodove kod poslodavca. Iako smatramo da je najbolje biti iskren kod odgovora, vrlo je tanka granica između iskrenosti i izlaznih vrata. Također ne želite odgovoriti preopćenito, nego trebate pokazati da ste istražili tvrtku (korporativnu kulturu, poslovanje, itd.)

Također, nije dobro pričati floskule ili općenite stvari.

Ako za tu kompaniju želite raditi samo zbog visoke plaće, onda biste možda trebali nastaviti tražiti drugi posao. Da… izvrsno je imati visoku plaću, ali ona ne bi trebala biti vaš jedini motivator, pogotovo ako želite dugoročno napredovati u karijeri. Zapamtite, svaki posao je odskočna daska za sljedeće radno mjesto, a posao koji vam nudi isključivo novac može biti dugoročno i jedna velika prepreka.

Trebate odrediti vaše dugoročne ciljeve za karijeru. Kako se ovaj posao i tvrtka usklađuje s vašim budućim planovima? Ako dobijete ovaj posao, je li to onaj koji stvarno želite?

Nakon što si odgovorite na pitanje o poslu, zapitajte se u kakvoj kompaniji želite raditi. Dok ste radili istraživanje o kompaniji prije razgovora za posao, jeste li naišli na vrijednosti koje su u skladu s onime što vi tražite.

Usmjerite svoje odgovore tako da uključuju pojedinosti kao što su ukupne temeljne vrijednosti i reputacija kompanije. To također može uključivati stvari koje se ne odnose na poziciju kao što su društvena odgovornost, razvojni planovi, marketinške kampanje, programi edukacije…sve što nađete o tvrtki što vas zaintrigira ili privlači.

Ideja je da kopate dovoljno duboko, da ne samo da ste svjesni ovih stvari, već i da želite biti dio te korporativne strukture.

Zapamtite, svi menadžeri zapošljavanja žele dovesti ljude koji zapravo žele raditi s njima.

Podijeli:

Još savjeta

Kako uživati u svom poslu?

Postoji mnogo ljudi koji su sretni sa svojim poslom, pogotovo ako rade posao koji se podudara s njihovim životnim ciljevima. Međutim, čak i s najboljim poslom, postoje vremena kada se borite da uživate u onome što radite. Tijekom stresnih vremena i demotiviranosti, traženje sreće u poslu može biti teško. U ovom članku, razmotriti ćemo zašto je uživanje u poslu bitno i provjeriti neke načine koji bi vam mogli pomoći da opet pronađete sreću u svom poslu.

Niste li prekvalificirani za ovu poziciju?

Osobe koje vas intervjuiraju ponekada će vas pitati je li mislite da ste prekvalificirani za poziciju na koju se prijavljujete. Odgovaranje na ovo pitanje može bit nezgodno. Najbolje bi bilo da na ovo pitanje odgovorite tako što objasnite zbog čega ste zainteresirani za poziciju, čak iako ste možda prekvalificirani za ulogu. Osim toga pokušajte pokazati na koji način će vaše vještine koristiti kompaniji.

Napuštam tvrtku, trebam li poslati oproštajni mail?

Kada napuštate posao, možda bi trebali poslati oproštajni email vašim kolegama. Ovaj email bi trebao biti poslan nakon što ste dali formalnu obavijest i predali otkazno pismo poslodavcu i dok se pripremate otići

Uredski posao VS fizički posao

Kada se odlučujete za neku vrste karijere, bitno je odrediti svoje ciljeve i prioritete. Za neke, fizički poslovi nude jedinstvenu priliku da ostanu fizički aktivni u njihovim ulogama. Za druge, komfort uredskog posla i nedostatak fizičkog posla može bolje odgovarati njihovim individualnim potrebama. U ovom članku, opisati ćemo razliku između dvije vrste posla, navesti prednosti oba i navesti savjete da ostanete zdravi u bilo kojem od ovih poslova.

14 savjeta kako se ponašati prvi dan na novom poslu

U ljudskoj je prirodi da formiramo percepciju o novim suradnicima na temelju početnih dojmova. Takve jednostavne prosudbe drugih osoba se mogu pretvoriti i u dugoročne percepcije koje mogu utjecati na vašu karijeru i na uspjeh u kompaniji u kojoj radite. To je dobra vijest za osobe koje ostavljaju dobar prvi dojam, međutim ako ostavljate negativan prvi dojam onda bi vam to dugoročno moglo ugroziti karijeru

Zašto je važno tražiti šefa povratnu informaciju?

Neke stvari radimo nesvjesno ili vjerojatno ne znamo drugačije. I baš zato trebamo tražiti šefa, i kolege, povratnu informaciju. Recite mu da biste htjeli porazgovarati s njim i hrabro nastupite. Pitajte ga je li zadovoljan vašim radom, smatra li da postoje vještine koje trebate vježbati, koje stvari radite odlično i koja su mu daljnja očekivanja.


© 2023 Adorio - made within Croatia