Razgovor za posao

Budite obožavatelj, a ne kandidat za posao

"Zaljubila" sam se u tu firmu i to je bilo prvo što sam istaknula kada su me pozvali na razgovor. Malo je reći da su ostali ugodno iznenađeni energijom i motivacijom koja je izlazila iz mene kada sam pričala o njihovoj firmi.

Martina Raškaj, mag.oec.

Na jednoj radionici za osobni razvoj koju sam pohađala prije nekoliko godina, dobili smo zadatak da pronađemo oglas za svoj posao iz snova te da kontaktiramo tog poslodavca i tražimo odgovor na naša pitanja u vezi istog. Iskreno, bilo mi je mrsko raditi taj zadatak jer sam bila i više nego zadovoljna tadašnjim poslom. No, zadatak je zadatak i bacila sam se u potragu.

Po prvi puta sam na jednom od portala za traženje posla pretraživala i poslove u inozemstvu, čisto iz znatiželje. Nakon kratke potrage, oglas za moj posao iz snova bio je ispred mene. Kad kažem oglas i posao iz snova, mislim i na sami opis posla, ali i na poslodavca koji ga nudi. Ono čime sam se bavila u slobodno vrijeme i prema čemu gajim strast, nalazilo se u tom opisu posla, a poslodavac je bila jedna od popularnih turističkih agencija iz susjedne nam zemlje. Odmah sam napisala e-mail s pitanjima i poslala ga s nadom da ću dobiti bilo kakav odgovor, čisto da ispunim svoj zadatak za radionicu. Odgovor koji sam dobila bio je sve samo ne onaj koji sam očekivala, a glasio je: "Draga Martina, jesi li zainteresirana da se pridružiš našem timu?"

E-mail u kojem sam navela kako mi je upravo taj poslodavac "kul", kako ih pratim na društvenim mrežama te da mi se sviđa njihov pristup koji imaju, e-mail u kojem sam im dala do znanja da je upravo njihov oglas za posao moj posao iz snova donio mi je ponudu baš za taj - bez životopisa, bez motivacijskog pisma. Tada sam shvatila jednu stvar koju često volim istaknuti u vlastitim prijavama za posao, kada možda i nemam potrebno iskustvo, ali imam ogromnu motivaciju: ponekad je motiviran radnik bez znanja bolji od nemotiviranog s konkretnim znanjem.

Još jedan osobni slučaj koji sam doživjela je sljedeći: prije par mjeseci prijavila sam se za posao za koji, prema osobnom mišljenju, nisam bila idealan kandidat, međutim poslodavac je bio sve ono što sam htjela od istog da nudi i pruža svojim zaposlenicima - od same organizacijske kulture pa nadalje. "Zaljubila" sam se u tu firmu i to je bilo prvo što sam istaknula kada su me pozvali na razgovor. Malo je reći da su ostali ugodno iznenađeni energijom i motivacijom koja je izlazila iz mene kada sam pričala o njihovoj firmi. Dobila sam taj posao.

Kako bih dodatno potvrdila gornju tezu, nedavno je jedna serijska poduzetnica ispričala kako je došla do upravo onog kandidata za posao kojeg je htjela. Organizirala je predavanje iz područja kojim se firma bavila te je već tim postupkom jako suzila izbor svojih kandidata. Ljudima koji su došli na predavanje rekla je za otvorenu poziciju te su se određeni zatim prijavili, a na kraju je jedan od njih i izabran. Na kraju svoje priče dala je jedan važan savjet, a on glasi: budite obožavatelj firme, a ne još samo jedan kandidat za posao.

Podijeli:

Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
Još savjeta

Gdje se vidiš za pet godina?

Teško je vidjeti se negdje za pet godina ako ne razmišljamo proaktivno. Zato treba stalno gledati kako da se što kvalitetnije izgrađujemo, osobno i profesionalno.

Što se događa kad je čovjek na krivom mjestu?

Više se isplati uložiti vrijeme i novac u osobu koja dijeli s Vama viziju, a nema sva znanja potrebna za izvršavanje zadatke, nego sačuvati osobu koja odrađuje dobro radne zadatke i ne dijeli s vama viziju i karakterne osobine.

Što ako osoba koja vas intervjuira nakon vašeg odgovora samo šuti?

Na svu sreću, većina osoba koja intervjuira to ne koristi. Međutim, ako se ne pripremite na ovo „pitanje“, onda ga vjerojatno nećete ispravno odgovorit i „uprskat“ ćete razgovor za posao. Obično ga koriste osobe koje žele vidjeti kako podnosite stresne situacije

Kako pronaći neobjavljene poslovne prilike?

U potrazi za poslom, mnogi od nas oslanjaju se isključivo na oglase za posao koje nalazimo na Internet portalima. Međutim, značajan broj poslovnih prilika nikada ne bude javno objavljen. Ove "skrivene" poslove može biti teško pronaći, ali uz prave metode i strategije, možete otvoriti nove mogućnosti za zaposlenje.

Kako ostvariti ciljeve?

Postavljanje i ostvarivanje ciljeva zvuči teško i naporno. Odraslo. Ozbiljno. Preozbiljno. No, zapravo, može biti kao igra. Nakon što sam napravila rezime svojih prošlogodišnjih ciljeva i s ponosom izračunala da sam ih uspjela ostvariti čak preko 80% (ukupno ih je bilo preko 40), htjela sam i s tobom podijeliti kako i Ti to možeš uspjeti :)

Danas ti se smiju, sutra ti žele biti najbolji prijatelji

Ponekad je to smijanje, ponekad negodovanje, kritiziranje ili zabrinutost. Razloga takvom ponašanju može biti nekoliko.


© 2024 Adorio - made within Croatia