Razgovor za posao

Budite obožavatelj, a ne kandidat za posao

"Zaljubila" sam se u tu firmu i to je bilo prvo što sam istaknula kada su me pozvali na razgovor. Malo je reći da su ostali ugodno iznenađeni energijom i motivacijom koja je izlazila iz mene kada sam pričala o njihovoj firmi.

Martina Raškaj, mag.oec.

Na jednoj radionici za osobni razvoj koju sam pohađala prije nekoliko godina, dobili smo zadatak da pronađemo oglas za svoj posao iz snova te da kontaktiramo tog poslodavca i tražimo odgovor na naša pitanja u vezi istog. Iskreno, bilo mi je mrsko raditi taj zadatak jer sam bila i više nego zadovoljna tadašnjim poslom. No, zadatak je zadatak i bacila sam se u potragu.

Po prvi puta sam na jednom od portala za traženje posla pretraživala i poslove u inozemstvu, čisto iz znatiželje. Nakon kratke potrage, oglas za moj posao iz snova bio je ispred mene. Kad kažem oglas i posao iz snova, mislim i na sami opis posla, ali i na poslodavca koji ga nudi. Ono čime sam se bavila u slobodno vrijeme i prema čemu gajim strast, nalazilo se u tom opisu posla, a poslodavac je bila jedna od popularnih turističkih agencija iz susjedne nam zemlje. Odmah sam napisala e-mail s pitanjima i poslala ga s nadom da ću dobiti bilo kakav odgovor, čisto da ispunim svoj zadatak za radionicu. Odgovor koji sam dobila bio je sve samo ne onaj koji sam očekivala, a glasio je: "Draga Martina, jesi li zainteresirana da se pridružiš našem timu?"

E-mail u kojem sam navela kako mi je upravo taj poslodavac "kul", kako ih pratim na društvenim mrežama te da mi se sviđa njihov pristup koji imaju, e-mail u kojem sam im dala do znanja da je upravo njihov oglas za posao moj posao iz snova donio mi je ponudu baš za taj - bez životopisa, bez motivacijskog pisma. Tada sam shvatila jednu stvar koju često volim istaknuti u vlastitim prijavama za posao, kada možda i nemam potrebno iskustvo, ali imam ogromnu motivaciju: ponekad je motiviran radnik bez znanja bolji od nemotiviranog s konkretnim znanjem.

Još jedan osobni slučaj koji sam doživjela je sljedeći: prije par mjeseci prijavila sam se za posao za koji, prema osobnom mišljenju, nisam bila idealan kandidat, međutim poslodavac je bio sve ono što sam htjela od istog da nudi i pruža svojim zaposlenicima - od same organizacijske kulture pa nadalje. "Zaljubila" sam se u tu firmu i to je bilo prvo što sam istaknula kada su me pozvali na razgovor. Malo je reći da su ostali ugodno iznenađeni energijom i motivacijom koja je izlazila iz mene kada sam pričala o njihovoj firmi. Dobila sam taj posao.

Kako bih dodatno potvrdila gornju tezu, nedavno je jedna serijska poduzetnica ispričala kako je došla do upravo onog kandidata za posao kojeg je htjela. Organizirala je predavanje iz područja kojim se firma bavila te je već tim postupkom jako suzila izbor svojih kandidata. Ljudima koji su došli na predavanje rekla je za otvorenu poziciju te su se određeni zatim prijavili, a na kraju je jedan od njih i izabran. Na kraju svoje priče dala je jedan važan savjet, a on glasi: budite obožavatelj firme, a ne još samo jedan kandidat za posao.

Podijeli:

Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
Još savjeta

Putovanje karijere

Jesam li na stanici za odlazak?

Recite mi koji je vaš najveći neuspjeh?

Neka pitanja poput ovoga nema smisla postaviti. Međutim, iako na ovo pitanje vjerojatno želite odgovoriti „Ne tiče vas se", ipak to ne možete. Neki menadžeri će vas to pitati kako bi saznali nešto o vama što možda ne biste olako priznali, a ako ne želite odgovoriti onda će vidjeti kako se ponašate pod pritiskom ili nelagodom.

Stalno ste zauzeti? Od čega ZAPRAVO bježite?

Opterećivanje velikim brojem aktivnosti u našem danu nije jedini način na koji izbjegavamo suočiti se s "pravom istinom", bježeći od onih stvari koje nas istinski more.

Što ako osoba koja vas intervjuira nakon vašeg odgovora samo šuti?

Na svu sreću, većina osoba koja intervjuira to ne koristi. Međutim, ako se ne pripremite na ovo „pitanje“, onda ga vjerojatno nećete ispravno odgovorit i „uprskat“ ćete razgovor za posao. Obično ga koriste osobe koje žele vidjeti kako podnosite stresne situacije

Kako ostvariti ciljeve?

Postavljanje i ostvarivanje ciljeva zvuči teško i naporno. Odraslo. Ozbiljno. Preozbiljno. No, zapravo, može biti kao igra. Nakon što sam napravila rezime svojih prošlogodišnjih ciljeva i s ponosom izračunala da sam ih uspjela ostvariti čak preko 80% (ukupno ih je bilo preko 40), htjela sam i s tobom podijeliti kako i Ti to možeš uspjeti :)

Kako na ispravan način dodati vaše radno iskustvo u životopis

Odlomak o vašem radnom iskustvu je najvažniji dio svakog životopisa. Poslodavci će pomno pregledati ovaj odlomak (najvjerojatnije će to prvo pročitati) kako bi utvrdili je li vaše radno iskustvo prikladno za određeno radno mjesto. Dakle, u ovom odlomku ćete se „prodati“ tako što prikazujete vaša prethodna postignuća.


© 2022 Adorio - made within Croatia