Svaki posao dobro dođe Canva
Savjet za studente

Svaki posao dobro dođe

Na vlastitom primjeru naučila sam kako mi je prijašnji posao pomogao da se lakše i brže snađem na novom. Nemoj zaboraviti da novac nije jedino što ti posao daje.

Martina Raškaj, mag.oec.

Martina Raškaj, mag.oec.

3 min. čitanja

Naša generacija neće cijeli život provesti u jednoj firmi kao što je to bio slučaj s našim roditeljima, već će nam se karijera sastojati od nekoliko mikrokarijera. Svatko tko je do sada promijenio nekoliko poslova ne treba se osjećati obeshrabreno - svako iskustvo jednom dobro dođe!

Cilj i motivacija za poslom drugačiji su nam u različitim životnim razdobljima. Kada smo studenti, većini nas cilj je imati više novaca kako bismo si mogli priuštiti više izlazaka ili sitnice koje si već dugo želimo kupiti. Studentski poslovi stoga imaju poprilično jasnu svrhu, iako ne treba zanemariti da usput stječeš iskustvo koje će ti kasnije možda biti presudno kod dobivanja full-time posla.

I sama sam tijekom studiranja promijenila nekoliko studentskih poslova, od hostesiranja u dućanima preko administrativnog posla u jednoj stambenoj štedionici do agenta u call centru. Svaki posao koji radiš utječe na tebe tako da te natjera da se osobno i profesionalno razvijaš. Kod nekih poslova razbiješ strah od telefoniranja, kod nekih razviješ komunikacijske vještine, a svaki od njih donese ti i pokoju životnu lekciju. Više poslova znači više iskustva, a više iskustva može značiti lakši pronalazak posla.

Nakon završetka fakulteta, motivacija prilikom traženja posla nije više ista kao i ona tijekom studiranja. Više ne tražiš posao tek toliko da radiš i nešto zaradiš, već želiš da to bude posao koji će ti se sviđati, područje u kojem se želiš usavršavati, okolina koja će poticati tvoj rast i razvoj u profesionalnom i osobnom smislu.

U svojoj kolumni i kampanji koju sam pokrenula krajem prošle godine, s ciljem pronalaska idealnog poslodavca, istaknula sam kako sam u zadnjih godinu dana promijenila čak pet poslova. Kao i kod studentskih poslova, svaki od njih bio je specifičan. Negdje shvatiš što ne želiš raditi, negdje naučiš koje je stvari važno definirati na početku radnog odnosa, a negdje imaš sreću naučiti nešto što te oduvijek zanimalo. Onda tek shvatiš kako ti je dobro došao posao koji ti je pomogao da pobijediš strah od komuniciranja, jer ti je sada važan segment posla telefonska komunikacija s potencijalnim klijentima. Dobro je došao i onaj posao koji te natjerao da se snalaziš s riječima i uspostaviš dobar odnos s kupcima u dućanu, jer ti je sada posao da ideš na sastanke, a dobar i iskren odnos mogu značiti dobivanje novog klijenta.

Na vlastitom primjeru naučila sam kako mi je prijašnji posao pomogao da se lakše i brže snađem na novom. Samo sam se znala osmjehnuti uz onaj "aha" efekt. Zato nemoj očajavati ako nakon nekog vremena ne vidiš svrhu zašto radiš neki posao. Nemoj zaboraviti da novac nije jedino što ti posao daje. I tebi će se dogoditi "aha" efekt kada ćeš ponosno reći šefu da znaš, primjerice, raditi u CMS-u jer te na bivšem poslu starija kolegica zamolila za pomoć oko toga.

Svako iskustvo treba cijeniti, bilo ono negativno ili pozitivno. Iz nekih ćeš samo nešto naučiti, a u drugima i uživati. Tako je i s poslovima. Konkurencija je na tržištu rada svakim danom sve veća te je samim time prostor za istaknuti se sve manji. Prihvati svaki izazov na poslu i svaki zadatak koji ti se ponudi jer znanje i iskustvo su neprocjenjiva prednost i vrijednost svakoga od nas.


Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
4
Pročitaj sljedeće Je li vrijeme da napokon date otkaz?
Pročitaj sljedeće

Je li vrijeme da napokon date otkaz?

Kako znati je li ipak došlo vrijeme da date otkaz? Postoji pet znakova na temelju kojih možete bez sumnje zaključiti da je vrijeme da promijenite posao, ili da uvedete drastične promjene na Vašem radnom mjestu.

Sandro Kraljević, mag. psych

5 min. čitanja
Putovanje karijere

Putovanje karijere

Jesam li na stanici za odlazak?

Matej Sakoman, mag. psych

10 min čitanja
Članstvo u studentskoj udruzi - brži način do posla iz snova

Članstvo u studentskoj udruzi - brži način do posla iz snova

Kako onda točno postići da budete čim bolji proizvod na razgovoru za posao? Učlanite se u studentsku udrugu! Nemojte biti kao prosječan student i samo odlaziti na predavanja, učiti i polagati ispite. Iskustvo koje možete dobiti aktivnim članstvom u studentskoj udruzi je neprocijenjivo. Vrijedi više od knjiga, interneta, seminara i raznih skupih predavanja jer studentska organizacija funkcionira slično kao i firma.

Martina Raškaj, mag.oec.

10 min. čitanja
10 osobina koje čine dobrog menadžera, prema Googleovim internim istraživanjima

10 osobina koje čine dobrog menadžera, prema Googleovim internim istraživanjima

U Google-u smo uvijek vjerovali da biti menadžer, pogotovo u dijelu inženjerstva, morate biti jako stručni ili bolji stručnjak od ljudi koji rade za vas, no ispada da je to apsolutno najmanje važno.

10 min. čitanja

© 2020 Adorio - made within Croatia