RAZGOVOR ZA POSAO

Niste li prekvalificirani za ovu poziciju?

Osobe koje vas intervjuiraju ponekada će vas pitati je li mislite da ste prekvalificirani za poziciju na koju se prijavljujete. Odgovaranje na ovo pitanje može bit nezgodno. Najbolje bi bilo da na ovo pitanje odgovorite tako što objasnite zbog čega ste zainteresirani za poziciju, čak iako ste možda prekvalificirani za ulogu. Osim toga pokušajte pokazati na koji način će vaše vještine koristiti kompaniji.

Osoba koja intervjuira postaviti će ovo pitanje, jer želi saznati hoće li kandidat za kojeg se odluče ostati dugoročno na radnom mjestu ili će ipak odmah tražiti bolju priliku koja više odgovora njihovom radnom iskustvu i sposobnostima. Žele pronaći osobe koje su istinski zainteresirane za tu poziciju, u odnosu na one koje žele bilo koji posao, te brzo nastaviti dalje s potragom za poslom. Dakle vi trebate sa svojim odgovorima uvjeriti poslodavca da ćete biti lojalni i da dugoročno želite ostati u njihovoj kompaniji.

Prvi korak u prevladavanju problema prekvalificiranosti je biti iskren i dati osobi koja zapošljava do znanja da je to posao koji vi zapravo želite dugoročno raditi. Kada tražite novi posao onda ponekada trebate, ne samo poslodavcu nego i sebi, odgovoriti jeste li prekvalificirani za određenu poziciju.

U vašem odgovoru htjeti ćete pokazati da je to posao koji vi želite, iako imate više kvalifikacije ili radnog iskustva nego što taj posao to zahtjeva.

Tako nešto je vrlo uobičajeno, pogotovo kod osoba koje žele malo više ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Na primjer, recimo da ste regionalni voditelj prodaje koji dnevno radi po 12 sati i često mora putovati. Međutim, želite više vremena provoditi s obitelji i vratiti se na „normalnu“ ulogu prodavača u kojoj i zapravo leži vaša prava strast. Ovo ima savršenog smisla, zar ne?

Ako u tom slučaju vi ne objasnite osobi koja vas zapošljava što vi uistinu želite, onda će on gledati na to kao nešto čudno jer se želite vratiti na nižu poziciju. Vjerojatno će i pomisliti da niste uspjeli pronaći radno mjesto na svojoj trenutno razini, pa ćete se privremeno zadovoljiti za ovu poziciju.

I još nešto, sasvim je normalno da su kandidati malo prekvalificirani. Nikada ne možete pronaći savršenog kandidata koji se savršeno poklapa s potrebama poslodavca.

Podijeli:

Još savjeta

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Iznenadni gubitak posla nikada nije lagano proživjeti, a posebice kada se toliko poistovjećujete s Vašom firmom, ili kada toliko truda dajete na Vašem radnom mjestu. Međutim, postoji nekoliko koraka koje već danas možete poduzeti kako biste bili spremniji za ovakvu i sličnu vrstu budućih izazova.

Gdje se vidite za 5 godina?

Ako ste nedavno diplomirali i zapravo tek započinjete karijeru, onda biste najvjerojatnije htjeli samo reći da nemate pojma što želite radit za 5 godina, samo tražite neki posao s kojim možete plaćati vaše račune

Ostvarivanje velikih ciljeva

Imati nešto čemu se radujemo samo će potaknuti vašu karijeru prema naprijed i dati veće značenje poslu koji radite svaki dan.

Četiri savjeta kako izgraditi svoj identitet na LinkedIn-u

Profil na LinkedIn-u zahtijeva više angažmana i osmišljenu strategiju nego ti se to možda na prvu čini.

Vaši ciljevi u karijeri su samo nedostižni, ukoliko ih nikad ne krenete ostvarivati

Nemojte pasti u čestu zamku u kojoj samo planirate, a nikad ne učinite korak prema ostvarenju cilja.

Svaki posao dobro dođe

Na vlastitom primjeru naučila sam kako mi je prijašnji posao pomogao da se lakše i brže snađem na novom. Nemoj zaboraviti da novac nije jedino što ti posao daje.


© 2023 Adorio - made within Croatia