Kada tražiti povišicu? Pexels
Savjet za karijeru

Kada tražiti povišicu?

Idealno vrijeme za tražiti povišicu je kada možeš "prikazati" svoj doprinos ili napredak. Što to konkretno znači? Drugoj strani je poželjno argumentirati zašto smatraš da zaslužuješ povišicu, a ne samo tražiti je.

Martina Raškaj, mag.oec.

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja

Više se ne osjećaš motivirano s trenutnom plaćom? Smatraš da zaslužuješ veću? Ne znaš kada je pravo vrijeme za tražiti povišicu? Ono postoji samo ukoliko imaš određene uvjete.

Svakoga od nas motiviraju različite stvari i beneficije koje eventualno nudi naš poslodavac. Nekome je bitno da mu firma osigura besplatni parking ili službeni mobitel, a nekoga pak veseli i motivira fleksibilna plaća i mogućnost rada od doma. Pri vrhu motivacijskih čimbenika je uvijek bila i plaća; mjerimo koliko vrijedi naše vrijeme provedeno na poslu u zamjenu za određeni iznos novca. S vremenom ili zbog određenih razloga, u nama se pojavi osjećaj da vrijedimo više i želimo to kompenzirati traženjem povišice. No, kada je najbolje i pravo vrijeme za tražiti povišicu?

Idealno vrijeme za tražiti povišicu je kada možeš "prikazati" svoj doprinos ili napredak. Što to konkretno znači? Drugoj strani je poželjno argumentirati zašto smatraš da zaslužuješ povišicu, a ne samo tražiti je. Sigurnost u uspješan ishod možeš očekivati ukoliko se dobro pripremiš, a za primjer ću navesti zaposlenika koji 2 godine radi u marketingu jedne manje firme.

Niže su navedeni argumenti/uspješno obavljeni zadaci na temelju kojih navedeni zaposlenik traži povišicu:
- napravljen je redizajn web stranice na temelju kojeg se povećala posjećenost, zadržavanje posjetitelja te broj upita za uslugama koje firma nudi
- novim i zanimljivim sadržajem na društvenim mrežama povećan je broj fanova i engagement
- predložen je i osmišljen newsletter koji se redovito šalje, a na temelju kojeg je povećan broj upita za uslugama, kao i porast posjetitelja na web stranici
- kroz godine su uspješno organizirane radionice za potencijalne klijente koje su uvijek ocijenjene visokom ocjenom od strane sudionika te koje su generirale nove klijente.

Iz primjera je vidljivo da se radi o konkretnim i uspješnim rezultatima koji su na kraju, između ostalog, omogućili dolazak novih klijenata, tj. više prihoda. To ne mora i ne može uvijek biti krajnji cilj jer sve ovisi što radiš i čime se bavi tvoja firma. Razlozi mogu biti i da je ubrzan određeni proces kojim se štedi vrijeme ili je osmišljen dio procesa kojim se dobiva na efikasnosti proizvodnje, nekim inovativnim idejama si unaprijedio organizacijsku kulturu i podigao kvalitetu radne atmosfere... Primjera ima puno, samo oni u konačnici trebaju prikazati koji je bio tvoj doprinos u njima.

Razmisli o svojim zadacima, obavezama, idejama, prijedlozima i sugestijama koje su prihvaćene i realizirane. Sve ono što je polučilo određenim napretkom, poboljšanjem ili unaprjeđenjem je pravovaljani razlog i dobar argument na temelju kojeg imaš velike šanse za dobiti povišicu.


Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
4
Pročitaj sljedeće Došla sam do ruba. Skočila. I preživjela.
Pročitaj sljedeće

Došla sam do ruba. Skočila. I preživjela.

No, dogodio se i taj trenutak kada mi je kao jedino logično rješenje bilo otići. Tu večer, razmišljajući o tome što i kako dalje, jedna prijateljica mi je napisala nešto što mi je omogućilo da odmah donesem odluku - Ako ti se više ne pruža ono što želiš, vrijeme je da odeš.

Martina Raškaj, mag.oec.

10 min. čitanja
Kako postati kandidat kojeg svaka tvrtka želi zaposliti

Kako postati kandidat kojeg svaka tvrtka želi zaposliti

Vodite brigu o svojoj karijeri i preuzmite inicijativu. U današnjem svijetu cjeloživotnog učenja, a za poslodavca je kandidat koji brzo apsorbira i obrađuje nove informacije i povezuje različite površine zlata vrijedan. Vi znate više, vi ste više.

Tjaša Snoj

5 min. čitanja
Ostvarivanje velikih ciljeva

Ostvarivanje velikih ciljeva

Imati nešto čemu se radujemo samo će potaknuti vašu karijeru prema naprijed i dati veće značenje poslu koji radite svaki dan.

10 min. čitanja
Lažni zaposlenici

Lažni zaposlenici

Koliko puta ste čuli da netko traži posao i moli Boga da ga ne nađe? Ti ljudi imaju status zaposlene osobe, a nezainteresirani su za posao kao teenager u binarnu nomenklaturu i jedva čekaju da kazaljka pokaže 16 sati da krenu kućama.

Martina Raškaj, mag.oec.

10 min. čitanja

© 2020 Adorio - made within Croatia